duminică, 26 mai 2013

Drumetie pe traseul fostei cai ferate inguste Hunedoara - Govajdie - Retisoara

Din ratiuni economice, in urma cu doua secole s-a construit o cale ferata ingusta pentru transportul minereului de fier de la Ghelari spre furnalul de la Govajdie. Apoi, aceasta cale ferata ingusta (mocanita) a fost extinsa si a legat Hunedoara de Retisoara.
Calea ferata a oferit mijlocul cel mai ieftin de a transporta minereul de fier. Daca pana in anii 80 din secolul trecut locomotivele erau pe aburi, dupa aceea s-a trecut la locomotive Diesel.
O calatorie cu "mocanita" oferea o incantare deosebita prin frumusetea peisajului, mai ales pe Valea Govajdiei.
Din 2001 calea ferata ingusta a fost casata, ceea ce a mai ramas sunt tunelurile si terasamentul. Primul canton se mai pastreaza, dar a fost incendiat si e in curs de demolare, cantonul numarul doi a fost de curand demolat (caramizile stivuite pe margine ne arata ca cineva are nevoie de ele).

De la (fosta) Fabrica de Talc si Dolomita Zlasti se poate urmari traseul caii ferate inguste.
Pilonii ce se uita nedumeriti la cer ne amintesc de viaductul ce a existat aici.


Pe un traseu frumos se poate ajunge la cantonul numarul doi, unde privelistea e incantatoare si unde cei insetati isi pot astampara setea. Cateva caramizi stivuite pe marginea terasamentului ne amintesc  ca aici a fost cantonul.


In multe locuri se mai pot vedea traversele ce alcatuiau terasamentul caii ferate inguste.
Intrarea in tunelul lung de 747 metri  (dat in folosinta in 1894) este vizibila de la mica distanta.


Toti optimistii pot vedea aici "luminita de la capatul tunelului".
Fotografia de mai jos ne infatiseaza fostul tren cu locomotiva Diesel la iesirea din tunel, spre Valea Govajdiei.


Si o fotografie tot la iesirea din tunel pe Valea Govajdiei, cu trenul tras de o locomotiva cu aburi.
(http://www.panoramio.com/photo/63927613)


Si o fotografie recenta (2013) cu aceeasi iesire din tunelInserez aici un scurt film despre functionarea transportului de minereu si despre fostul Combinat Siderurgic Hunedoara. Filmul este realizat de Steve Thomason, http://www.ingr.co.uk
sâmbătă, 25 mai 2013

Sarmizegetusa Regia, intre istorie si masluire (VIII)

In acest episod opt al seriei "Sarmizegetusa Regia intre istorie si masluire" voi vorbi despre un alt "sanctuar". Istoria nu este o povestire. Istoria este o stiinta. Este foarte adevarat ca in Romania totul este relativ, inclusiv stiinta si "cercetatorii". Dar, privind spre poporul dac, trebuie sa avem mintea lucida si un respect pentru demersul stiintific, astfel incat istoria sa-si poate indeplini sarcina primordiala, aceea de a explica ceea ce a fost si a ne face sa intelegem ceea ce este si ceea ce va putea fi.

Este foarte periculos cand, din dorinta de a transforma tantarul in armasar, autoritatile (indiferent care sunt acelea) rescriu prin vointa lor istoria. Istoria nu este decat una, aceea a adevarului istoric, a faptelor, a probelor si a concluziilor pertinente.

Eu sper ca atat Academia Romana cat si Guvernul si Presedintia, sa se implice in continuarea cercetatarilor arheologice, in protejarea vestigiilor arheologice la Gradistea de Munte si mai ales sa impiedice proiecte imbecile de "restaurare". Acest concept aparent inofensiv de "restaurare" ascunde dorinta unora de a distruge probe insemnate ale trecutului si a schimba sensul altor marturii arheologice. Si ca sa aduc si o dovada cat se poate de elocventa, la "Castelul Huniazilor/Corvinilor" din Hunedoara s-a "restaurat" prin introducarea gazului metan (merita sa vezi tevile cum urca pe ziduri), s-a introdus incalzirea centrala (merita sa vezi calorifere intr-o constructie din sec XV). Ca doar fiecare face ce vrea, restaureaza cum vrea, dupa cum ii trece prin cap. S-a sesizat cineva? Nimeni. La manelisti nu conteaza.

Eu nu doresc ca asemenea "restaurari" sa se produca si la Sarmizegetusa. Ruinele trebuie sa ramana asa cum au fost gasite! Pentru ca altfel este un mare pericol pentru istoria acestui popor, pericolul falsificarii istoriei.

Pe terasa acum numerotata cu 10, vedem si ni se pare ca intelegem ce vedem. Dar oare ce vedem?
In foto de mai jos, realizata in 2011, putem sa observam mai multe lucruri. Chiar prea multe.

Ceea ce este usor de sesizat este amplasarea unei tabere de corturi in site. Nu mai este aceea a elevilor din 2005, in 2011 erau alti indivizi. Aceasta dovedeste lipsa de respect pentrtu un monument UNESCO, lipsa de respect pentru dacii ce au murit acolo, aparandu-si cetatea. 

(va continua)

joi, 23 mai 2013

Cine ne sunt conducatorii? (I)

"FIECARE POPOR ISI MERITA CONDUCATORII"Ca noi suntem mioritici sau bouritici sau manelisti, conteaza, caci noi votam si noi ne alegem conducatorii.
Asa cum am mai scris, s-au produs mutatii profunde in "constiinta nationala" in ultimii 100 de ani, fata de epoca lui I.L. Caragiale, acum iubim si tradarea si tradatorii. Ceea ce spune multe.

Dar asta nu e o scuza pentrtu cei ce si-au dorit sa conduca aceasta tara, din pozitii mai mult sau mai putin importante.

Si am inceput acest demers determinat de o stire de ultima ora, condamnat definitiv pentru corupţie, Adrian Năstase ţine prelegeri studenţilor la drept. (http://www.gandul.info/stiri/condamnat-definitiv-pentru-coruptie-adrian-nastase-tine-prelegeri-studentilor-la-drept-pentru-noi-a-fost-o-adevarata-placere-10895474).
Pe 16 mai, Adrian Năstase a susţinut o prelegere la Facultatea de Drept a Universităţii Titu Maiorescu, o universitate particulară. Fostul premier a vorbit studenţilor despre reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeană. El a fost invitat să susţină această prelegere de către decanul Facultăţii de Drept, Liviu Ispas. În acest moment, situaţia juridică a lui Adrian Năstase este aceea a unui condamnat care îşi ispăşeşte pedeapsa în libertate. Năstase a fost eliberat condiţionat, iar instanţele au decis că poate ispăşi pedeapsa în libertate

Noi prea ne-am obisnuit ca Romania sa fie "tara tuturor posibilitatilor", prea am ajuns tara in care "merge si asa", prea a ajuns hotia sa stea in capu' la masa.

La asa popor, asa conducatori. 

marți, 21 mai 2013

Justitia isi confirma statutul, Babiuc si Cioflina la parnaie

Ceea ce pentru cei mai multi era doar un ideal, pentru politicieni un cosmar, iata se intampla: Justitia isi face datoria.
Ultimul exemplu de reusita a Justitiei romanesti il reprezinta condamnarea definitiva cu executare (pronuntata ieri) a lui Babiuc (fost ministru al apararii), a lui Cioflina (fost sef al SMG) si al lui Becali George (deputat), in dosarul "schimburilor de terenuri".
Chiar daca Babiuc si Cioflina vor executa doar opt luni din pedeapsa, faptul in sine, pedepsirea infractorilor este directia pozitiva care condiuce spre o evolutie sociala sanatoasa.
Becali G., ca si Nastase A., demonstreaza prabusirea unui mit, Parlamentul e ascunzatoarea infractorilor. Nu mai e.

Viva Justitia!

P.S.
(23 mai 2013)
Exista un zvon (zvonuri). Un zvon care raspunde la intrebarea de ce Antonescu e in lacrimi din cauza condamnarii lui G. Becali. Explica si afirmatia lui G. Becali "Am fost tradat de Statul Roman". Becali l-ar fi sponsorizat pe Antonescu (cat si USL-ul), in 2012. Zvonurile aici se impart, cea mai modesta suma vorbeste de un milion de euro. Un milion direct la Antonescu?


sâmbătă, 18 mai 2013

De ce se arunca inimile la gunoi?

Transplantul de organe in Romania este destul de firav, desi a debutat cu multe intentii bune si cu mult fast. Din fericire a fost sustinut si de o campanie media, ce a avut ca rezultat deschiderea romanilor pentru donarea de organe.
Dar noi traim in Romania, adica in tara manelistilor, tara in care si intentiile bune mor. Altfel nu se poate explica faptul ca desi exista oameni ce au nevoie de transplant de inima, desi exista chirurgi care sa faca astfel de interventii, desi exista si donatori, aceste operatii nu au loc, iar in acest an, 2013, s-au aruncat la gunoi 55 de inimi. Inimi ce puteau salva 55 de vieti. Medical vorbind.

Cat de inapoiati suntem, cat de primitivi! Problema nu se pune la nivel de mase, ci la nivelul "conducatorilor". Nu cred ca mai exista o tara in care asa de multi prostani sa ajunga sa ocupe functii in stat. "Statul" a ajuns cuibusorul cald pentru toti prostanii natiunii.

Eu n-am uitat ca "fiecare popor isi merita conducatorii", doar ca in cazul nostru avem de a face cu o manipulare institutionalizata. Iar manelistii voteaza la un mic si o bere. Si tot voteaza, aceiasi indivizi. Sunt personaje ce au deja cinci mandate in Parlament, cu rezultate apropiate de zero.Dar nu numai inimile se arunca la gunoi. Totul se arunca la gunoi. Tot ce nu foloseste imbuibarii acum. In acest moment. Ce-o fi maine? De ce sa ne batem capul?

duminică, 12 mai 2013

Capitalismul comunist made in Romanica

E normal ca dupa peste patru decenii de "oranduire bolsevica", de comunism ceausist, poporul fost bouritic, actual manelist, sa aiba o inertie. O inertie in evolutia istorica.
Dar lipsa de progres si bunastare nationala nu tine doar de inertie. Mersul unei societati tine de mersul conducatorilor ei. Si cine au fost si sunt conducatorii natiunii? Fosti comunisti (mereu comunisti), fel si fel de parveniti formatati in noi comunisti. Va mai aduceti aminte de vorba: "Camarade nu fi trist, "Garda" (de Fier) merge inainte prin partidul comunist"? La fel e si acum, comunistii defileaza cu spor prin capitalismul de cumetrie cu care ne-a improscat Iliescu din decembrie 1989 incoace.
Pentru cei ce au privit atent la viata politica, nu exista dubii cu privire la bucuria activistilor comunisti fata de esecul "capitalismului" autohton. Unii dintre comunisti au o "ura de clasa" fata de capitalism. Si sapa cu avant pentru esecul capitalului. Chiar au sperat unii ca vor putea reincepe nationalizarea, dupa modelul venezuelean. Altii s-au transformat in capitalisti de carton, capitalisti atat timp cat sunt legati la banul public. In secunda cand li se opreste robinetul banului public, s-a terminat si cu "capitalul".
Si unii si altii au incercat si incearca sa se ascunda in politica. Politica pare asa, un fel de vraja, care te spala de pacate.

O emisiune pe care o recomand este "Dosar de politician" realizata de Silviu Manastire, cu multe dezvaluiri despre modul in care se invarte banul public prin buzunarele politicienilor.
Cativa politicieni sunt in fruntea competitiei.

1. CEI OPT MAGNIFICI PENTRU CELE OPT NOI REGIUNI

România este un fel de Vest sălbatic. Pistolarii cei mai pricepuţi deţin puterea. Adică politicienii. Marii maeştri în arta împuşcatului de voturi şi bani se numesc în zilele noastre baroni. Sâmbătă la congresul PSD au fost aleşi cei 8 magnifici care vor conduce regiunile ţării şi vor pregăti marea regionalizare. În ordinea numerelor de pe tricou, cei 8 vicepreşedinţi regionali ai PSD sunt: Ioan Rus în Ardealul de Nord, Gheorghe Nichita în Moldova, Marian Oprişan în Dobrogea şi Sudul Moldovei, Paul Stănescu în Oltenia, Mircea Duşa în centrul Transilvaniei şi Secuime, Mircea Cosma în Muntenia, Ion Mocioalcă în Banat şi Robert Negoiţă în Bucureşti şi Ilfov.

2. VARZA A LA CLUJ, CU PSD SI PC

Nicio alianţă politică din România nu are şanse să reziste prea mult, mai ales dacă se află la putere. Ceea ce se întâmpla zilele acestea cu USL este dovada vie că interesele de afaceri şi lupta pentru putere distrug orice posibilitate de convieţuire politică. În USL există două mari tabere: cea a PSD - la care s-a alipit echipa de trădători din UNPR, foştii colaboratori ai lui Traian Băsescu – şi cea a PNL, alături de Partidul Conservator- care nu există decât pe hârtie şi în Parlament, prin parlamentarii pe care i-a negociat pe listele uniunii. După ce au ajuns la putere, cele două facţiuni şi-au împărţit România ca la piaţă, au tăiat bucăţi din economie şi au împărţit-o. Cea mai dură luptă subterană se dă la ministerul Energiei, condus de PSD-istul Constantin Niţă- aici se mai găsesc singurele vaci de muls ale economiei româneşti: companiile Electrica, Transgaz, Romgaz sau Hidrolectrica. Singurele companii care reuşesc să mai facă un relativ profit şi care să alimenteze găştile de afacerişti care gravitează în jurul partidelor.

3. MULTE CONTRACTE, MULTI BANI

Politicienii fură pe faţă şi nu se pot abţine. De exemplu, anul trecut îl prezentăm la rubrică dosar de candidat pe liberalul Iulian Dumitrescu, candidat pentru funcţia de senator la Călăraşi. Dumitrescu a ajuns senator fără emoţii. Juniorul liberal a fost promovat în politică mare de baronul PNL de Călăraşi Răducu Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean. Dumitrescu este în primul rând om de afaceri. După ce Filipescu a ajuns şef al judeţului în 2008, companiile deţinute de actualul senator au început să câştige contracte de întreţinere şi reparaţii drumuri în valoare de milioane de euro din bugetul consiliului judeţean. Sunt supărat pe Dumitrescu pentru că nici nu s-a uscat bine cerneala pe legitimaţia de senator în decembrie anul trecut - nu s-a abţinut - şi a mai încasat un contract public!

4. CELEBRUL MANG

Anul trecut, când USL a preluat puterea, alianţa anti- Basescu a provocat în primele luni gafe după gafe, cu toate acestea au câştigat alegerile la pas.USL însă va deconta la un moment dat fiecare greşeală.
Mare parte din români nu sunt interesaţi în mod profund de cine le sunt cu adevărat conducătorii, ce competente au sau ce pregătire. Ceea ce contează pentru circa jumătate din populaţie sunt beneficiile sociale pe care le pot primi de la guvernanţi. Dacă se da ceva gratuit, o alocaţie sau un spor, dacă se măreşte vreun ajutor social- acestea sunt adevăratele decizii importante, chiar dacă pomana este oferită de politicieni corupţi sau controversaţi.
Cine îşi mai aduce aminte în acest context de celebrii miniştri USL de la Educaţie, Corina Dumitrescu sau Ioan Mang, plecaţi din funcţii cu scandal, unii chiar înainte de a pune piciorul în minister. Păcatul primordial al tuturor partidelor este promovarea în funcţii importante a personajelor vulnerabile, pe baza unor negocieri interne foarte greu de intuit. Fostul senator PSD de Bihor, Ioan Mang, a ajuns ministrul Educaţiei dintr-o întâmplare, a stat două săptămâni în funcţie, a generat un scandal public monstru, după care a dispărut în ceaţă, aşa cum a apărut.

5. LIBERALII TARANI

 La Botoşani, liberalii s-au procopsit cu o familie de baroni care are preocupări agricole. Viaţa la ţară pare a fi pentru Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botosani, cartea să de suflet. Sau pentru protejatul sau, deputatul penalo-liberal Verginel Gireadă, de profesie mecanizator agricol, fostul primar al comunei Mihai Eminescu. Cum spuneam, în alte dăţi poetul şi politicianul Mihai Eminescu s-ar răsuci de plăcere în mormânt dacă i-ar vedea în toată splendoarea lor pe liberalii botoşăneni.
Şeful judeţului Botosani, Florin Ţurcanu, este aşadar agricultor de seamă, soţia să Anuşca a ajuns deputat PNL după ce a fost băgată cu forţa pe listele USL. Anul trecut baronetul Ţurcanu şi-a mai încercat odată norocul şi a reuşit să-l impună pe fratele său, Mihai Ţurcanu şef al importanţei Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare, cea care supraveghează tocmai afacerile din agricultură şi producţia de alimente. Interesele clanului Ţurcanu în domeniu sunt cât se poate de evidente. De fapt, la ministerul Agriculturii miroase de la o poştă a interese: unul dintre secretarii de stat, tot liberal, pe nume Valentin Şoneriu - de la Braşov, deţine mai multe abatoare şi o reţea de distribuţie de produse din carne.

Cititi aricolele complete pe
http://www.realitatea.net/politician.html


duminică, 5 mai 2013

Sarmizegetusa Regia, intre istorie si masluire (VII)

Dupa ce am vazut sanctuare si rotunde si patrate pe terasa XI, sa ne minunam - tot pe terasa XI -  de "Discul solar", cum scrie pe placuta de langa el, cunoscut si sub numele de "Soarele de andezit".
"Soarele de andezit"/"Discul solar" a aparut pe terasa XI dintr-o vale, locul lui nefiind pe terasa XI. Denumirea de "Disc solar"/"Soare de andezit" e o alegere poetica, fara legatura cu istoria, cu obiectul in sine.
Acest disc, plantat pe terasa a XI-a este format din mai multe fragmente. Aceste fragmente pareau sa formeze un cerc, un disc, un tambur etc., dar un cerc incomplet, deoarece multe parti ale acestuia lipseau. Prin urmare, in stil comunist, s-a turnat acest disc in ciment si astfel s-a realizat "Discul solar" (foto de mai sus, realizata in 2005, de la http://www.dacii.ro/sarmis2005/racovita.8k.ro/sarmi/sarmi2005.htm). Partea mai deschisa la culoare e ciment comunist.
Elanul "restaurarilor" de tip comunist-ceausist nu s-a potolit niciodata. Si acum la 23 de ani de la inalturarea regimului comunist-ceausist, elanul bolsevic si ideologia bolsevica sunt la fel de vii ca inainte de 1989. La fel de imbecile, la fel de periculoase. Faptul ca nu s-au si realizat toate acele restaurari halucinante  (la care unii si acum viseaza) e o speranta ca mai exista ceva original, antic la Sarmizegetusa. Dar ce?
Sa aruncam o privire la ce se pregatea la Sarmizegetusa Regia Gradistea Muncelului sa se puna in scena. Cand? Destul de recent, in 2005. Si acesta e doar un exemplu. Comunistii doreau o "constructie" megalomanica, un fel de "Casa Poporului" antica si dacica. Pentru asta au facut niste "plinte" uriase (discuri) din ciment, pe care se pregateau sa le instaleze pe terase.
In fotografia de mai jos (foto nr. 4) se pot admira "plintele". Plinte facute cu raspundere bolsevica, pentru masluirea istoriei la Gradistea. Acum, ca acest monument UNESCO a trecut la Consiliul Judetean Hunedoara, nimic nu le mai sta in cale.In fotografia nr. 4, din 2005, in plan central, se pot observa "plintele" pregatite pentru a fi instalate (loc bun de stat la taifas pentru elevi). Ele se gaseau amplasate pe terasa XI. Fotografia este din aceeasi colectie, a taberei de elevi mentionata anterior. Oare ce s-a intamplat cu ele? Cine le-a facut si cine a platit pentru ele? Cine le-a transportat si cu ce? Pe banii cui?
In plan departat, in dreapta imaginii, marcat cu sageata, se poate observa un alt "sanctuar", cel de pe terasa X.

O intrebare devine legitima: "Ce e adevarat si ce e facatura in acest site?"
De ce e nevoie sa se acopere istoria, vestigiile dacice si romane? De ce e necesara distrugerea unor vestigii? De ce e necesara masluirea vestigiilor la Gradistea Muncelului?

In episodul urmator voi dezbate un alt fals, o alta contrafacere, "sanctuarul" de pe terasa X, cel ce e vizibil si in fotografia nr. 4.
vineri, 3 mai 2013

Sarmizegetusa Regia, intre istorie si masluire (VI)

Propaganda comunista si indicatiile date de partid, de PCR, au facut ca inclusiv istoria sa se scrie asa cum doreau activistii comunisti.
Si s-au gasit destui istorici sa faca pe plac activistilor comunisti sovietici.
Aflam din lucrarea mentionata ca in 1950 s-a descoperit "Micul sanctuar circular". In foto nr. 3 de mai jos (realizata in 2011) se pot vedea micul sanctuar rotund, si doua "sanctuare" patrate.


Eu, ca un simplu privitor, ma intreb daca nu sunt cam multe "sanctuare" pe metru patrat. In stanga imaginii, evidentiat cu o sageata albastra se vede asa-numitul "Micul sanctuar circular". In plan mai apropiat se vede un sanctuar patrat si in prim-plan, urmele unui alt sanctuar patrat. In dreapta imaginii se vede "Sanctuarul mare circular".
Aflam ca micul sanctuar rotund a fost dezvelit in 1952 (lucrarea mentionata, "Cetati si asezari dacice in Sud-Vestul Transilvsaniei", 1989, p. 153).Dar mai aflam si un aspect important: "Din pacate constructia romana ulterioara, de deasupra lui, a distrus in buna parte urmele stalpilor de lemn din interior". Aceasta fraza ne dezvaluie existenta unei constructii peste acest "sanctuar", considerata de autori ca fiind romana. Ne uitam din nou la foto 3 si ne intrebam: "Unde e constructia romana?" Rezulta ca istoricii nostri si-au permis sa inlature vestigiile romane, deci le-au aruncat, si au lasat asa-zisul "sanctuar mic rotund". O parte din istoria si vestigiile de la Gradistea au fost distruse, o parte a istoriei a fost stearsa. De ce? Eu nu detin raspunsul. Dar cineva trebuie sa raspunda.
Mie mi-e foarte greu sa cred ca la Gradistea e asa de usor de deosebit o constructie romana de una dacica, mai ales daca sunt suprapuse. Dar mi-e si mai greu sa inteleg cum e posibil sa distrugi niste vestigii doar pentru ca presupui ca nu sunt dacice. Cat despre alte urme de lemne infipte tot in mijlocul cercului de piatra nici nu mai are rost sa vorbim.
La Sarmizegetusa Regia Gradistea Muncelului s-a masluit istoria cu tupeu bolsevic.
Sa privim mai atent si "Sanctuarul patrat", cel de langa cercul mic de piatra din foto de mai sus (foto 3). Observam in interiorul acestuia mai multi bolovani, pietre, poate resturi de la niste coloane sau tamburi. Sa numaram aceste pietre asezate destul de ordonat in mai multe randuri, rezultatul e 15 (5x3). Observam inca o data fotografia de mai sus si ne mutam privirea la fotografia de mai jos.
In fotografia de mai jos, ce poarta numarul 29 (alb-negru), se observa acelasi "sanctuar" la momentul dezvelirii. 


Ce observam in dispunerea pietrelor? Observam lipsa unei pietre, evidentiata cu un cerc rosu, notat cu litera A. Deci nu sunt 15 pietre, ci doar 14!
Prin urmare, dupa 1952 a mai aparut o piatra!. Probabil au adus-o de acasa... 
Cum e posibil sa falsifici un site istoric, marturii arheologice, vestigii istorice?

Daca sunteti atenti la pietrele ce imprejmuiesc acest "sanctuar", observati ca toate sunt rupte, sparte in partea de sus (in foto alb-negru). Daca priviti cateva din pietrele din fotografia color (nr. 3), cele evidentiate cu sageata rosie, constatati ca ele au o forma completa. Cum se explica acest fapt? Acestea au fost facute de comunisti. Caci asta inteleg comunistii de atunci si de acum prin "restaurare", falsificarea vestigiilor.

Cum s-a ajuns la distrugerea si falsificarea vestigiilor in perioada comunista e usor de inteles, s-a "lucrat" dupa indicatiile de partid. Dar asta nu scuza pe nimeni. Distrugerile din zona Gradistea Muncelului sunt un atentat la istoria natiunii noastre. Aceste falsificari ale istoriei reprezinta una din formele de manipulare si prostire a poporului roman.

Tot pe terasa XI mai exista si asa-numitul "Soare de andezit".  Dar despre soarele de andezit, in episodul viitor.

(va urma)