Victoriile Justitiei sunt semnele functionarii statului democratic sanatos. Victoriile Justitiei in special in fata politicienilor arata ca eforturile Uniunii Europene de monitorizare a Romaniei nu au fost zadarnice, coruptia fiind condamnata nu doar verbal, ci si practic.
Pedepsirea lui Adrian Nastase este unul din cele mai elocvente cazuri. Un activist comunist sustinut de structura PCR inainte de 1989, sustinut de structura neocomunista a FSN dupa 1989, apoi de PDSR si acum de PSD -PNL, a intrat la parnaie.
Cazul lui Nastase ne arata si cat de vulnerabila este inca societatea in fata coruptiei, dar si cat de inradacinate sunt infractiunile in "constiinta" politicienilor. Nastase s-a intrebat, sau a intrebat opinia publica, "cui foloseste" condamnarea sa? A repetat aceasta intrebare de mai multe ori pe parcursul detentiei sale. Executarea pedepsei de catre un infractor serveste totdeauna societatii, atat prin actul de curatare pentru o perioada a societatii de respectivul infractor, cat si din punct de vedere educativ, ca o pilda pentru cei ce ar dori sa devina infractori. Nastase chiar si in puscarie s-a considerat o victima, o victima "politica". Nastase nu a fost condamnat "politic", el a fost condamanat pentru infractiunile sale. Atitudinea lui Nastase ne arata ca politicieni aveau probabil "o intelegere" (intre ei), intelegere tacita, ce depasea limitele unuii partid, o intelegere la nivel de parlament, prin care parlamentarii se sustineau reciproc pentru a evita ajungerea in fata instantei de judecata si o eventuala condamnare.
In mod evident, aceasta "intelegere" parlamentara, chiar daca mai exista, nu mai produce efect. Iar cazul lui Dan Voiculescu este un bun exemplu. Daca Voiculescu este vinovat si va fi condamnat, Justitia din Romania va mai castiga o mare batalie.
Dreptatea nu mai umbla cu capul spart. Optimismul meu nu este gratuit, pentru ca mai avem un exemplu recent, chiar din aceasta saptamana, sindicalistul Petcu, un alt mare sforar, a fost condamnat definitiv cu parnaie si executare.
Curatenia sociala a inceput, sa speram ca ea va continua si sa speram ca oameni onesti si calificati, nu clampari, vor accede in functiile importante ale statului.
Infractorii trebuie indepartati, pentru ca valorile sa poata promova in Romania. Natiunea romana trebuie sa-si promoveze valorile, nu infractorii.
E posibil ca si natiunea sa aiba o problema, caci natiunea a votat la alegerile parlamentare din 2012, nu extraterestri. Iar in multe cazuri, natiunea a stiut ca voteaza infractori. Ceea ce ridica o mare problema. O problema a carei solutie tot la Justitie se afla.
"Puscarie, puscarie,
tu esti tot ce imi doresc,
puscarie, puscarie,
doar pe tine te iubesc"
(Cantecul infractorului)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu