Indoielile mele in legatura cu zidul fortificatiei de la Sarmizegetusa Regia Gradistea Muncelului tin inclusiv de originalitatea acestui zid. In lucrarea "Cetati si asezari dacice in Sud-Vestul Transilvaniei" (1989), autori: Hadrian Daicoviciu, Stefan Ferenczi, Ioan Glodariu, sunt publicate mai multe fotografii (toate alb-negru) intre care si una cu "Poarta de Vest" si zidul fortificatiei. Toate fotografiile alb-negru ce vor aparea in aceste episoade sunt scanari ale fotografiilor din lucrarea amintita. Daca claritatea acestora lasa de dorit, acest fapt se datoreaza calitatii fotografiilor din lucrare.
Fotografia de mai jos ne prezinta un zid format din trei randuri de blocuri de piatra. Prin urmare nu sunt nici doua, nici sase randuri suprapuse de blocuri de piatra.
Fiecare este liber sa dea raspunsul care-i place. Eu insa, astept un raspuns din partea istoricilor, a specialistilor.
Pe langa raspunsul la intrebare, eu astept ca aceste modificari in site sa dispara.
NU este admisibil ca in numele unei propagande bolnave, a unui regim bolnav ce - oficial - a disparut de 24 de ani, sa prezentam in continuare un fals pe post de istorie.
Este util sa observam ca blocurile de piatra au diferite demensiuni si, in general, sunt de forma patrata.
Ar fi cazul sa aruncam o privire si pe panoul ce da explicatii asupra fortificatiei.
Din acest panou ar trebui sa retinem denumirile ce sunt date unor locuri si artefacte din fortificatie si din jurul fortificatiei.
In episodul urmator voi discuta despre "drumul pavat" ce duce la "sanctuarul mare de andezit", adica pe terasa numerotata de specialisti cu numarul 11.
(in curand)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu