duminică, 2 iulie 2017

Țup - țup de pe Vf. Parângul Mare pe Vf. Cindrel - Iunie 2017

Țup - țup de pe Vf. Parângul Mare pe Vf. Cindrel

Trei munți: Parâng, Lotru, Cindrel. Iunie 2017

Pe munte trebuie să pleci când vremea e frumoasă, prin urmare într-o sâmbătă dimineața la 7.30 eram la baza telescaunului din Parâng.
Am urcat voinicește cu rucsacul meu de 20 kg până pe Vf Parângul Mare, începând astfel o expediție de o săptămână super reușită.
Bineînțeles că nu a fost ușor, ca să vă faceți o imagine, de la baza telescaunului până pe Parângul Mare mi-au trebuit 9.30 ore să urc (cu tot cu pauze).

Tufe de afune - Mihael A Duca - Parang - 2017

La ora 17 am fost pe varf, am prins o vreme superbă, am putut avea o panoramă suficient de clară.
Creasta Parângului, într-un fel sau altul, într-un sens sau altul am facut-o de patru ori până acum, ultima dată în 1991.
Am remarcat cu bucurie că muntele este curat. Am mai remarcat, tot cu bucurie, că există mulți turiști trecuți de prima tinerețe, multe doamne urcă sprintene pe vârf.

Vf. Parangul Mare - Iunie 2017 - Mihael A Duca. 

După ce am gustat din plin bucuria Parângului Mare, am început travesarea crestei spre est. Cum oboseala și-a spus cuvântul și prin urmare nu puteam ajunge până în șaua Piatra Tăiată, am campat pe creastă, după Vf. Gruiu. Seara a fost vântoasă, dar cortul meu a rezistat bine, deși la rafală intra vantul în cort.
Dimineața la 6 am fost în picioare și am avut parte de o imagine superbă cu creasta vestică a Parângului. În foto se vede în dreapta Vf Cârja, în stânga, Vf. Parângul Mare (vedere de pe creasta de est).

Creasta de vest - Muntii Parang - in ST Vf Parangul Mare
 - Mihael A Duca - Iunie 2017. Fotografie realizara la 6 dim.

Am urcat pe muchia Piatra Tăiată și o panoramă de basm mi-a apărut în fața ochilor, Căldarea Lacurilor, ce are ca lac principal Lacul Zănoaga Mare.
Am coborât pe primul platou unde am găsit un izvor și loc super de campat. Singur în natură (nu chiar, cum se va vedea), un vis ce a devenit realitate. Dacă nu mi-aș fi planificat un traseu lung, aș fi stat toată săptămâna acolo, doar cerul, muntele și eu. Nu am rezistat tentației și o noapte am petrecut-o acolo, sub Piatra Tăiată.

Sub Piatra Taiata - Mihael A Duca - Iunie 2017


Liniștea aceea naturală mi-a fost brusc întreruptă de bârâitul unor motoare. Mă uit în sus și văd câtiva motocicliști pe Piatra Tăiată. Incredibil!!! Cocalari pe munte.

Gatim, mancam - Mihael A Duca - Iunie 2017


Dimineața am plecat spre Lacul Câlcescu trecând pe lângă o turmă de oi ce pasc mai jos în căldare. După vreo oră și ceva am ajuns pe marginea lacului.


Lacul Calcescu - Iunie 2017 - Mihael A Duca - vedere dinspre Lacul Pencu

a avut pe platoul din apropiere o pădure de jnepeni seculari, ce aveau trunchiul gros cam de 30 cm!. Constituiau un momument al naturii, unic în România. Din 1991 până acum au fost tăiați toți. O mentiune, denumirea corecta a lacului este Câlcescu, cu "C", nu cu G. 
Am avut pe langă această surpriză extrem de neplacută și o mică bucurie, zona a fost curățată. În apă, de-a lungul malului vestic, pe vreo 50 m se întindea un covor de conserve goale, cu lățimea de cam un metru. Acum zona este curată, deși tot mai sunt câteva gunoaie.
Nu știu dacă lacul are propriul izvor, dar există un pârâu ce îl alimentează dintr-un lac aflat pe un platou superior, Lacul Pencu.

Coborârea de la Câlcescu spre Obârșia Lotrului e prin jnepeni, în prima parte. M-am agățat de fiecare creangă, cănd eu, când rucsacul. De la baza jnepenilor începe coborârea prin pădure, apoi vreo 3 km pe un drum forestier și apoi încă 3 km pe Transalpina.
Și Obârșia Lotrului s-a schimbat, nu neaparat în bine. Aici se termină și Transalpina.
Am pus cortul și în sfărșit a plouat. Am fost bucuros, poate să plouă cât vrea când nu sunt pe creastă. După vreo oră a ieșit soarele.
Aici am întâlnit un brigadier silvic super amabil, ce mi-a furnizat câteva informații despre începutul traseului de creastă ce leagă Obârșia Lotrului de Munții Cindrel. Mulțumesc domnul Ion.

De la Obârșia Lotrului se merge spre Șugag cam 3 km pe șosea și unde este limita dintre județele Vâlcea și Alba (panouri indicatoare), în dreapta se intră pe traseul bandă roșie.
Până să ajung la intrarea pe traseu m-am întâlnit cu un turist ceh, cam pe la 25 de ani, singur, ce venea din Zărnești. A facut creasta Făgărașului în 5 zile și acum continua cu creasta Parângului. S-a bucurat că am putut să-i ofer câteva informații, în primul rând despre sursele de apă.

Traseul spre Munții Cindrel prin Munții Lotrului e o urcare din colină în colina, tracând pe lângă numeroase stâne (cu câini) până la șaua Șteflești.

Creasta Muntii Lotru - Mihael A Duca - Iunie 2017


Traseul e foarte clar pentru că e făcut de masini, cele ale oierilor din Gorj ce au acolo pășiunile. M-a depășit un ARO pe traseu.
Totuși, semnalizarea lasă de dorit, căci puținele indicatoare ce indică locul în care ești sunt rare, iar cele ce există, vreo două, sunt ruginite si nu pot fi citite. Sătul să merg așa, în neant, am cerut informații la Salvamont. Așa am aflat că sunt în apropiere sau chiar la Piatra Albă.
Ca reper, când urcați un vărf ceva mai înalt decât colinele anterioare și vedeți în dreapta voastră o porțiune din Lacul Vidra, vă aflați pe Vf. Piatra Albă. În vârf trebuie să faceți brusc la stânga căci altfel vă aruncați în hău. Piatra Albă are aspectul unui platou cu lungimea de vreo 100m. Legenda spune că acolo a fost un pichet de grăniceri români.
Pe la ora 17, după 7 ore de mers, am început coborârea spre șaua ce face trecerea spre Vf. Cristești. În șa am și campat.
Dimineața m-au trezit zgomotele făcute de talăngile oilor, o turmă tocmai trecea pe lângă cortul meu în drumul ei spre locul de pășunat. Aici am întâlnit doi ciobani simpatici din Tilișca ce mi-au confirmat locul în care mă aflam.

Campare in saua dintre VARFURILE PIATRA ALBA SI CRISTESTI
 - Iunie 2017 - Mihael A Duca
Vf. Cristești marchează de fapt capătul traseului spre Munții Cindrel. Cu o înalțime de 2233m este cu puțin mai scund decât Vf. Cindrel, 2244m.
Saua Șteflești desparte cei doi munți.
Când am făcut poza cu Șaua Șteflești nu am știut că în plan îndepărtat se află de fapt Vf. Cindrel.

Saua Steflesti - Mihael A Duca - Iunie 2017
 - Foto de pe Vf Cristesti  In plan indepartat Vf. Cindrel

Din Vf. Cristești trebuie coborât oblic în stânga, e un drum ce duce ușor prin jnepeni jos în șa. Eu nu am nimerit drumul, dar la un moment dat am vazut drumul clar prin jnepeni și am reușit să cobor. În șa am campat. 
Stând de vorbă cu niște lucrători silvici, am aflat că vărful din fața mea este chiar Cindrelul. Mare bucurie.
Apă se găsește la 200 m mai jos pe drumul forestier (în DR).
După-masă a tras o furtuna zdravănă. M-am bucurat din nou, tot traseul de creastă l-am făcut pe soare.

Dimineața am început pregătirile pentru începerea ultimului traseu de creastă, bandă roșie, de la Vf. Cindrel la Păltiniș.
În timp ce-mi strângeam cortul, în apropiere oprește o mașină, din ea coboară un domn ce o pornește hotârât spre Cindrel, aveam să-l întâlnesc pe vârf.
Urcarea pe Vf. Cindrel a fost mai ușoară decât mi-am imaginat, în două ore am fost sus.

Vf Cindrel - Iunie 2017 - Mihael A Duca

Acest vârf e mai degrabă un platou cu lungimea de vreo 200 m, plin de cruci. Domul ce urcase înaintea mea mi-a spus ca lucrează la mânăstirea de la Oașa și am schimbat câteva vorbe despre munți și despre plăcerea noastră de a merge singuri pe munte. Tot dânsul mi-a făcut și poza de aici, fapt pentru care îi mulțumesc.
Pe platoul de sub Vf.Cindrel vântul la rafală a fost atât de puternic încât m-am așezat jos, de frică că mă va lua pe sus. Chiar îmi făcusem planul să merg în patru labe. În orice caz, la prima rafală, dacă nu aș fi avut rucsacul în spate cred că mă sălta.

 
Vf Cindrel - Mihael A Duca - Iunie 2017 

De pe Vf. Cindrel spre Păltiniș este o coborâre din colină în colină, din ce în ce mai jos. Traseul este destul de bine marcat, chiar drum făcut de mașini, din păcate. În vreo două ore au trecut pe lângă mine un grup de motocicliști, două ATV uri și chiar o mașină de teren. Cocalari.
Pe traseu am întâlnit și o domnișoară ce urca singură spre Vf. Cindrel. Toți solitarii au ieșit pe munte. Am schimbat câteva vorbe și ne-am văzut fiecare de direcția lui.

Pe creasta Cindrel - Mihael A Duca - Iunie 2017


Saua Serbanei - Muntii Cindrel - Iunie 2017



Traseul celor 3 munti - Mihael A Duca - Iunie 2017 (cu albastru)




Traseul din Cindrel este identic cu cel din Lotru, acolo urci din colină în colină, în Cindrel cobori din colină în colină, tot pe lângă o mulțime de stâne (pe sensul meu de mers).

Capătul traseului meu a fost la telescaunul din Păltiniș (am inceput la telescaunul din Parâng), unde am găsit un domn foarte amabil, ce mi-a dat câteva informații și mi-a permis sa-mi încarc telefonul și căruia îi mulțumesc încă o dată.  

DESPRE ECHIPAMENT
Am avut cu mine un sac de dormit Pinguin MIcra Micro BHB pe care am dat destul de mult. Mi se pare o păcăleală. Nu vi-l recomand, poate doar pentru mers la mare vara... Am folosit 6 ani Trimm Balance. Vi-l recomand. 

DESPRE COCALARI
Este inimaginabil ca pe trasee turistice marcate pot circula fel si fel de motorizati. Cocalari! Voi sustine o  lege care sa interzica mersul cu motoare pe potecile turistice marcate.

DESPRE AMENAJAREA TURISTICĂ
Inca suntem mult in urma. Sunt mici semne, mai degraba razlete. Vrem sa vina straini? Ca sa auda pe munte zgomot de motoare? Ca sa inhaleze gaze de esapament? Hai sictir! 


Pe Vf Cristesti, in spate Vf Cindrel 

Mihael A Duca  - Pe Vf. Cristesti - Iunie 2017 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EP. 16 Justitia si gasca cacatilor de la liceul Traian Lalescu

  In episodul 16 public raspunsul la intampinarea facuta de una dintre sefele de gasca de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara, fosta...