luni, 25 martie 2013

Jogging si alergarea de rezistenta (5)

Alergarea este una din formele cele mai accesibile, dar si mai eficiente pentru combaterea adevaratei boli a epocii moderne, sedentarismul. Toate bolile civilizatiei, inclusiv cancerul, au o pre-cauza in sedentarism. Acum 2000 de ani, cancerul facea doar o patrime din victimele din zilele noastre.
Specia umana nu a fost niciodata sedentara. Sedentarismul a inceput in forma incipienta odata cu dezvoltarea agriculturii, cam acum 12.000 de ani, dar sedentarismul ca stil de viata a aparut in sec. XX.
Am ajuns in acel stadiu de imobilizare, incat obosim si daca urcam un etaj...
Alergarea, ea este regina sporturilor. Dovada este data de faptul ca multi sportivi din alte sporturi, dupa ce isi incheie activitatea de performanta, se apuca de alergare, mai mult, chiar participa la competitiile de alergari, la crosuri, semi-maratoane si chiar maratoane.
Fostul atacant al nationalei Cehiei, Pavel Nedved, acum in varsta de 40 ani, membru in consiliul de administratie al clubului de fotbal Juventus Torino, va alerga in acest an la maratonul de la Praga (12 mai).
Edwin van der Sar (130 de selecţii pentru Olanda), dublu castigator al Ligii Campionilor, cu Ajax şi Manchester United, a terminat cursa de 42, 195 km a maratonului New York din 2011.
Aceste exemple de fosti fotbalisti ce alearga pe distante foarte lungi (si grele), cum este maratonul, demonstreaza valoarea alergarii de rezistenta.

Duca Mihael Adrian 2013

Despre alergarea de maraton

Se organizeaza foarte multe competitii de maraton in Romania. Ceea ce este bine. Unele sunt alergari pe sosea, altele pe teren variat, chiar pe munte.
Indiferent unde este locul de desfasurare, alergarea a 42 de kilometri este foarte dura, foarte grea si necesita un bun si indelungat antrenament. Pentru majoritatea dintre noi mersul pe jos a unei distante de 42 km este imposibil.
Daca la un concurs de cros de 3-4 km poate sa participe oricine, fiind o distanta relativ mica, distantele ce depasesc 3-4 km necesita deja o buna pregatire. Degeaba vrem noi, daca organismul nu poate. Pentru a evita efecte nedorite pentru sanatate e recomandat sa participam la acele competitii pentru care suntem pregatiti.

Despre organizarea concursurilor de alergare
Cred ca initiatorii curselor de alergare ar castiga mai multi participanti, iar efectul social ar fi mult mai mare daca ar intelege urmatoarele aspecte:
1. O alergare accesibila cu o pregatire medie de alergare este in jurul distantei de 6 (sase) km. Sa alergi peste 10 km pretinde deja o foarte buna pregatire.
2. Alergarile pot fi organizate a. pe sosea (adica pe asfalt), si b. pe teren variat (in natura)
3. Cu cat sunt mai multe categorii de varsta cu atat se respecta principiile esentiale ale activitatii sportive
4. Ideea unui concurs de alergare este atragerea a cat mai multor participanti, participanti amatori. Profesionistii au propriile competitii.


Cateva dintre site-urile web despre alergare

http://www.runnersclub.ro/index.php

http://www.maraton.info.ro/





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EP. 16 Justitia si gasca cacatilor de la liceul Traian Lalescu

  In episodul 16 public raspunsul la intampinarea facuta de una dintre sefele de gasca de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara, fosta...