Implinirea tuturor viselor!
luni, 31 decembrie 2012
sâmbătă, 29 decembrie 2012
Telefonul mobil si educatia
Stirea, caci e o stire, e urmatoarea: fiica cea mare a presedintelui Statelor Unite a primit primul ei telefon mobil, cu ocazia implinirii varstei de 14 ani.
Pai la noi toate loazele de manelisti au telefon din clasa a V-a. Nu e elev de clasa a V--a sa nu aibe telefon! Ca in asta consta valoarea, telefonul mobil.
Dar cel mai rau lucru este ca aceste loaze vin cu telefonul mobil la scoala. Dar cel mai grav este ca Ministerul Educatiei inca permite (pana cand?) elevilor sa vina cu telefonul mobil la scoala.
Da' ce conteaza? N-asa?
Americanii "e" prosti!
Si o dedicatie, Parazitii - Asfalt tango
http://youtu.be/QSfyzcgkvaQ
Pai la noi toate loazele de manelisti au telefon din clasa a V-a. Nu e elev de clasa a V--a sa nu aibe telefon! Ca in asta consta valoarea, telefonul mobil.
Dar cel mai rau lucru este ca aceste loaze vin cu telefonul mobil la scoala. Dar cel mai grav este ca Ministerul Educatiei inca permite (pana cand?) elevilor sa vina cu telefonul mobil la scoala.
Da' ce conteaza? N-asa?
Americanii "e" prosti!
Si o dedicatie, Parazitii - Asfalt tango
http://youtu.be/QSfyzcgkvaQ
marți, 25 decembrie 2012
Ce dorinta am pentru Craciun
Cu exceptia anilor copilariei, cand imi doream masinute, niciodata nu mi-am pus nicio dorinta de Craciun. Poate pentru ca sunt un liber cugetator. Sau poate pentru ca eu am copilarit cu Mos Gerila. Nu conteza.
Dar in acest an mi-as fi dorit ca toti copiii sa aibe un brad, dar nu un brad adevarat, nici macar unul de plastic, ci un brad de carti.
Degeaba invatam sa citim daca nu deprindem gustul lecturii.
Care este scopul scolii?
Ar trebui declansata o campanie nationala "O carte de la Mos Craciun".
Daca guvernul asta al Apocalipsei (fac referire acum doar la data investirii) se va hotari sa dea macar banii de carti, de 100 de Euros imi voi face un un mic bradut din carti. Dupa modelul de mai jos.
Cate carti poti cumpara de 100 E daca pretul mediu al unei carti este de 50 de lei?
luni, 24 decembrie 2012
MINUNE! Ecaterina Andronescu nu mai e ministresa
Am un minor motiv de bucurie, dar o mare speranta pentru invatamantul din Romania, Ecaterina Andronescu, aceasta Suzana Gadea, nu mai e ministrul Educatiei. Cu toate ca actualul ministru a fost un consilier al tovarasei, sper ca influenta nefasta a Abramburicii sa se fi sfarsit.
Amin!
duminică, 23 decembrie 2012
"Panza de paianjen"
Este una dintre cartile favorite. O recitesc cu o si mai mare placere. Si am de gand sa o si comentez... Pe masura ce o citesc.
Panza de paianjen,1938, autor Cella Serghi,
"Născută la 22 octombrie 1907 în Constanța, într-o familie de vechi dobrogeni, Cella Marcoff, cunoscută sub pseudonimul Cella Serghi, dupa numele bunicului Serghi Marcoff, de origine bulgară, scriitoarea va rămâne atașată toată viața de farmecul ținutului natal, așa cum de altfel și mărturisește, "M-am născut la Constanța, într-o casă de pe strada Mării, și prezența mării a avut o influență deosebit de puternică asupra copilăriei mele. Despărțirea de mare, din cauza refugiului, a fost un șoc care a lăsat urme adânci. M-a urmărit nostalgia mării, dorul de mare mi-a îndurerat copilăria".
În 1937 apare în "Revista fundațiilor" primul fragment din romanul "Pînza de păianjen", intitulat "Cele dintâi nedumeriri". Debutul este remarcabil, lucrarea fiind apreciată de Camil Petrescu și Alexandru Rosetti. De fapt, Camil Petrescu o și determinase să scrie, după cum mărturisește scriitoarea. Romanul în manuscris fusese citit în 1936 de Mihail Sebastian, care l-a recomandat lui Liviu Rebreanu. Se poate spune că talentul Cellei Serghi s-a afirmat odată cu apariția acestui roman. Așa se face că prima lucrare a autoarei a fost recomandată publicului de trei mari scriitori: Camil Petrescu, Liviu Rebreanu și Mihail Sebastian. Romanul a apărut cu o banderolă pe care scria: "Liviu Rebreanu, Camil Petrescu și Mihail Sebastian au recomandat Editurii acest roman". Despre întâlnirea cu autorul lui "Ion" și clipa când punându-i mâna pe umăr i-a spus cu toată gravitatea "ești un scriitor", Cella Serghi își amintește întotdeauna cu emoție. De acum înainte, scriitoarea își trasează hotărât drumul spre cariera ei literară." (http://ro.wikipedia.org/wiki/Cella_Serghi)
1. Iubirea este un fapt simplu, foarte simplu in conceptia feminina; un barbat se indragosteste de o femeie pentru a o lua de sotie.
"Daca ai iubit-o de ce nu i-ai spus-o?.. De ce nu i-ai spus simplu:'Diana vreau sa fii nevasta mea'?"
2. Romanul are o miscare narativa dualista, ce penduleaza intre Diana - in realitate eroina centrala a cartii - si Ilinca. Prin naratiunea sa, Ilinca nu face decat sa ofere spatiu desfasurarii actiunilor eroinei. As compara pe Dina si Ilinca cu Pamantul si Luna, o legatura cosmica utila, dar nu obligatorie. E usor de sesizat ca Ilinca e o pesoana suficient de stearsa incat Diana sa reprezinte un punct incandescent al existentei sale.
3. Elevele au fost totdeauana (nu toate) predispuse de a intretine relatii cu profesorii lor. Si totdeauna elevele au fost cele cu initiativa.
"Fetelor vreau sa-l cuceresc pe Fie-A-B.
--------------------------------------------------------
El a intors capul, sa vada cine a avut atata indrazneala. Diana statea cu gatul indoit 'Da, am fost obraznica, recunosc'. Apoi a ridicat capul si, cu privirea plina de puncte lucioase, aurii, a adaugat: 'N-o sa mai fac altadata... iar zambetul marturisea:'Ma amuza sa te tachinez, fiindca imi placi'."
4. Romanul acesta mi-a placut totdeauna prin descrierea acelor obiceiuri familiare perene, in special a aspectelor colocviale romanesti: "Pe cine iubesti tu mai mult, Ilinco, pe mama sau pe tata?"
editia din 1962
5. In orice societate normala si nu bolnava, examenul de Bacalaureat este un examen serios, o proba a maturitatii si o cale de a promova valoarea. Dar e inutil sa mai vorbesc de valoare in Romania de azi. In Romania de ieri valorile nu doar ca existau, exista o ierarhie a valorilor. Chestii greu de inteles pentru manelisti.
"Devenea albastra la fata, de emotie. Cu atat mai mult la Bacalaureat... Mi-a spus: 'Toata viata mea tine de Bacalaureatul asta...'."
6. Exista iubire pura? Nicaieri exprimata ca C.S.
"Imi ciocanea inima de parca voia sa-i dau drumul sa iasa"
"Atat a fost, Ilinco, ce mi-o fi placand la el, draga mea, spune si tu? Daca ai sti ce succese am eu aici!"
"Eram fericita Ilinco. Ce n-as fi dat sa scap de Maricica, dar nu puteam s-o trimit la culcare."
7. Diana cu siguranta a fugit, nu de ceva anume, ci dupa ceva. Ceva ce ii trebuia sa o echilibreze in interiorul fiintei ei. Dramatismul vietii ei in asta consta, ca nu gaseste acel ceva.
Acest conflict interior vine din copilarie, asa cum ne dezvaluie C.S.:
"Am avut o copilarie trista. Fara jucarii. Niciodata nu mi-a adus cineva o jucarie."
Sunt tare sufletesti care te chinuie toata viata. La batranete poti sa ai munti de aur, degeaba. Sufletul tau e ciobit. Iar durerea copilariei pierdute e permanenta. Mi-am adus aminte ca un copil mi-a povestit ce bine a fost in spital cand fusese internat pentru o boala, pentru el fusese mai bine in spital decat acasa. Cat de nefericiti pot fi unii dintre noi! Si cum poarta in ei nestiuta durerea unei copilarii ratate. O copilarie ratata insemana o viata ratata din start.
"Aveam cu mine numai inchipuirea. Cu ea mi-am plasmuit personaje si complicatii, o viata pe care o alimentam dupa voia mea, pana ce capatam dureri de cap si febra."
8. Geniul lui C.S. consta in suprinderea esentelor, a esentelor din aspectele marunte ale faptelor esentiale. In doua pagini a creionat un tip de familie destul de comun si atunci si acum, familii contruite fara liant, care se "sacrifica" doar in vorbe si in care cei doi soti se lupta doar in orgolii.
"Si de unde ziua nu se ocupa nimeni de noi, seara era vorba numai de noi copiii: 'Copiii vor ramane pe drumuri. Daca n-ar fi copiii as pleca in lume'."
9. Cum se vede lumea prin ochii unui copil? Caietele Dianei ne readuc pe taramul magic al copilariei, cu vise ce se nasc si mor in aceeasi zi, cu agnoase ce ne urmaresc toata viata, cu iluzii si deziluzii crancene. Desi copilaria mea a fost diferita (mult) de cea a Dianei, sunt acolo toate elementele universului copilariei traite de noi toti. Sunt multe aspecte in care ma regasesc, poate de aceea am iubit de la inceput aceasta carte.
"Verisoarele mele purtau rochite mult mai scurte decat ale mele, scrobite de parca erau din hartie, sosete albe si pantofi de lac.
... am trait zile de emotii, sovaind cu foarfeca in mana, pana ce am avut curajul sa-mi tai ciorapii si sa-i indoi, ca sa para sosete."
Poate avem 5-6 ani cand, intr-o zi, mi-a venit ideea mareata sa-mi fac manusi din cateva blanuri de iepure ce erau prin casa. Am pus mana pe foarfeca si le-am ciopartit. Ce-a urmat...
10. Noi ne vedem intr-un mod fals ca natiune, pentru ca ne-am trucat istoria. Ne simtim mioritici, ca si cum asta ar fi de lauda. Dar cei din jur, popoarele intre care traim, ne vad asa cum suntem, fie ca vorbim de prezent, de trecut sau de viitor. Daca prezentul nu-l mai putem schimba, trecutul trebuie pus in adevarata lumina pentru a putea schimba macar viitorul. Altfel vom fi vesnic "mamaligari".
"Varul meu Milenco... ne striga: 'Mamaligarilor'."
11. Nu se da premiul Nobel pentru o carte, dar o fraza ar merita premiul Nobel:
"... si am simtit, nu stiu de ce, ca pe un copil poti sa-l bati daca nu-i cuminte, dar unui animal n-ai voie sa-i faci rau niciodata."
12. Intalnirea cu scoala e un izvor de emotii pe care nu le uiti toata viata.
"Tata o sa aibe salariu, adica o sa aibe bani, o sa bem braga, si o sa mancam pistil, si o sa ma dea la scoala"
"Intr-o zi, mama m-a dus de mana la scoala de fete si m-a inscris in clasa intai.... Eram tulburata, speriata, ca in ajunul unei calatorii cu trenul"
"Am raspuns tare si deslusit: 'Da, doamna'."
Imi aduc acum aminte de prima zi de scoala, a fost urata, ca toate celelalte. Mama si-a luat o ora invoire de la serviciu pentru a veni si a ma duce la opt la scoala (lucra de la 7 la 15 in fostul Combinat Siderurgic Hunedoara). Eu stiam de la unchii mei (la liceu in acei ani) ca scoala e nasoala si nu am vrut in ruptul capului sa raman la scoala. Cred ca mi-a tras mama o scatoalca si asa am ramas, singur intre straini si cu lacrimi in ochi. De intors de la scoala m-am intors singur. De atunci, cu cheia de gat, ca toti ceilalti copii de proletari, am mers la scoala singur.
13. Ma uit la copiii din ziua de azi, niste razgaiati si atat. Sunt ca niste mamaligi, ca tot am pomenit de mamaliga. Au tot, nu le trebuie nimic, nu vor nimic. Insa, din nefericire, toata avutia lor sunt doar besinile ce le populeaza cutia craniana.
"Traiam in epoca aceea intaile zile bune de care imi amintesc. Tata avea salariu... aveam lumina electrica, o odaie cu mobile lacuite cu alb, garderoba cu oglinda... "
14. Cat de complicata e lumea, cand esti copil:
"As fi vrut sa fiu si eu din Bucuresti, ca ei, sa am si eu guvernanta. Nu pricepeam de ce vin astfel de copii la Constanta, cand Jenica si alte colege de scoala plecau la munte."
15. Probabil trebuie sa treci prin incercarile si ororile unui razboi pentru a pretui viata, asa cum se cuvine. Si cu atat mai mult - in consecinta - merita pretuita aceasta carte, ce ne scuteste de a trai pe pielea noastra experiente devastatoare.
"Fratele lui a trecut o zi prin Braila, a trecut pe la noi si apoi a plecat pe front. Mai tarziu am aflat ca a murit la Turtucaia. Apoi a plecat tata. Fara sa ne spuie unde si cand se va inapoia. Mi-a pus doar pe crestetul capului mana grea si aspra, m-a indepartat cat lungimea bratului si m-a privit de parca ar fi vrut sa stie mai bine cum arata fata lui. Lui Nicu i-a spus: 'Sa ai grija de Diana'.
.....................
L-am privit pe geam pana s-a indepartat. Adus din spate si prea batran pentru a fi soldat. Am simtit ca-l iubesc, ca nu trebuie sa-l las sa plece si am fugit dupa el."
Ce merge cu o carte buna? O muzica buna.
Revelatia ultimilor ani, pentru mine, Katie Melua
16. Cam cat de greu trebuie sa fi fost pentru o mama cu trei copii sa se mute din Braila la Bucuresti? Si cat de greu le este femeileor din ziua de azi sa faca, de exemplu, mancare pentru familia lor? Cand am scris mancare, m-am gandit la mancare, o mancare sanatoasa si gustoasa, nu la tocatura si... parizer.
"Cand sa ne imbarcam, mama a descoperit - alba - ca-i lipseste punga in care avea banii, ceasul, cerceii... Nu mai aveam cu ce plati drumul. "
17. "Dar imi revine cu amanunte casa in care am stat, si nu pot sa uit cat am suferit de foame"
18. Ce e viata? Cinic sau doar matematic, e o numaratoare inversa. Curgerea vietii - desi este nu doar influentata de starea materiala, ci marcata de-a dreptul - e continua, in consecinta fiecare are datoria de a face aceasta trecere cat mai frumoasa, pentru el, pentru familia lui... (Diana era in clasa a IV-a primara)
"In iarna urmatoare s-a intamplat evenimentul cel mai important din viata mea de pana atunci, am avut cele mai mari bucurii, cele mai mari emotii: mama m-a dus la teatru"
Si eu care am crezut ca i-a dat bani de tigari... Nici macar pe calculator nu si-a irosit viata...
19. Pentru copiii saraci, copilaria e grea. E chiar o incercare. Dar adolescenta e dificila pentru toti, indiferent de starea materiala.
"A urmat epoca palariei de voile geogette, de o culoare ca serbetul de zmeura, cumparata ca si palaria cu pana de strut, de la faimosul magazin de pe Calea Victoriei 'Jeanne d'Arc'. Si ele m-au facut sa simt ca s-a sfarsit copilaria... "
"Desi nu implinisem 14 ani, prietenii verisorilor mei ma socoteau domnisoara..."
"In iarna aceea implineam 14 ani. Nicu... s-a inscris la un curs de dans. Banii i i-a dat mama, fara stirea tatii, din sangeroase economii si renuntari, dar punandu-i conditia sa ma ia si pe mine."
Ma uit la tzoapele din ziua de azi, toate in blugi, de parca spala weceurile din parcari. Ma-sa-n blugi, ea in blugi, in blugi dimineata, in blugi seara, in blugi la piata, in blugi in club...
Mi-e dor de lumea buna, de rafinament, de civilizatie, de maniere. M-am saturat de manelisti.
Mi-e dor de Franta. Dar nu pot, ca si acolo dau deja de manelistii de aici...
20. Dintotdeauana omul a stiut ca cel mai bun prieten al sau nu este tot omul, ci cainele.
C.S. face o descriere ce merita pusa in rama.
"Dormea intre umarul meu si obraz, si cand scancea noaptea, ii dadeam, sub plapuma, farfurioara cu lapte, ca sa nu auda tata.
.....................
Cand nu l-am mai gasit, si mai ales cand am auzit ca m-a iubit atata incat a murit de inima rea, m-a durut atat de mult... "
21. "In ochii mamei eu eram o domnisoara. Si toate sfortarile ei, toate renuntarile trebuiau sa ma puna in valoare pe mine."
Nu stiu daca acesta fotografie ar putea semana cu Diana imaginata sau descrisa de C.S., eu mi-o inchipui altfel, dar cred ca aceasta fotografie i s-ar potrivi cel mai bine.
22. "As putea spune ca intre parintii ei, Diana isi pierdea stralucirea."
Din doua nestemate de oameni rasare tot o nestemata, poate cu aceeasi stralucire, dar din doua labe nu poate iesi decat o laba, lunga si trista. Conteza din ce parinti apari pe lume...
23. "In toamna ne-am mutat iar. Casa noastra trebuia sa se darame pentru insalubritate."
24. "Intr-o noapte am auzit-o pe mama:
'Baga de seama, sa nu iei iar o cocioba. Avem fata de maritat. Trebuie, de data asta, sa ne aranjam omeneste. Sa poata sa ne intre in casa un om... '."
25. "... visul ei tainic era sa ma marit cu un om cu stare."
26. "Nu va mai dau voie sa aveti fumuri!"
27. "-Esti fericita Diana?
- Fericita?
As fi vrut sa-l intreb cum poti sa fii fericit cand n-ai cu ce sa-ti platesti taxa la scoala...
.............................................
Dar pe strada a inceput sa ma chinuie si mai rau intrebarea: 'Cum sa fac rost de taxa?'".
Din copiii "de familie buna" rareori a iesit ceva. Motivul e binecunoscut, acesti copii imbuibati nu-si doresc nimic. Acesti copii imbuibati au mai mult decat isi pot dori. De aceea, in majoritatea cazurilor, valorile apar din familii ceva mai modeste, unde copiii au motivatie, au aspiratii, au teluri.
C.S. a suprins foarte bine si acest aspect, educational ca sa zic asa.
Cat zbucium putea fi in sufletul unui copil pentru scoala si ce indolenta este acum, cand scoala e moca. Daca totul e MOCA, ce rost are, nu-i asa?
Elevii din ziua de azi, de la noi, sunt - in majoritate - niste indolenti, fara nici un fel de ideal. Ideal e prea mult spus, nu au nici macar aspiratii. Iar daca au o dorinta, aceea ar fi sa se drogheze. Este foarte corect si necesar sa subliniez ca vina nu este a lor.
28. "Oglinda, care era in fata mea, am descoperit-o greu. E drept ca era mica, din acele cu marginea de tinichea, si cu un fir de liliac pictat in colt, si agatata deasupra unui piedestal pirogravat..."
Are C.S. un mod deosebit de a surpinde prin descrieri simple coloritul unei stari, a unei situatii.
29. "- Nu-ti pare rau, o intrebam, ca nu te-ai maritat cu el? Ai fi fost linistita, fara nici o grija, bogata...
- Nu, Diana, nu-mi pare rau. Tatal tau e ca o bautura tare."
30. "Am respirat adanc adierea sarata si m-am simtit cu ea, cu soarele, cu apa, cu nisipul si cu zgomotul de valuri din nou copil, din nou eu insami... "
Pentru mine este la fel. Desi pentru mine muntele este ceva sfant, ca o zeitate, intalnirea cu marea ma face din nou copil. Am cateva amintiri de la Eforie Nord care ma rascolesc. Dar cea mai emotionanta clipa a fost totdeauna contactul vizual cu marea. Niciodata n-am remarcat plaja sau alte lucruri, dar marea... Marea si briza ce iti sufla in fata si parca iti aduce tot freamatul lumii in freamatul valurilor.
31. "La Bucuresti nu erau pe atunci stranduri. Lumea isi petrecea vara mai mult la munte."
32. "Nu poti sa-i ceri socotela unei eleve de ce are ochii prea verzi, dintii prea albi si de ce toate acestea fac un contrast prea izbitor cu nuanta de cafea a pielii"
33. "Nu vad pentru ce trebuie sa ma marit"
34. "Inchipuiti-va ca ati auzi cum isi permite, in baza chimirului doldora, sa va insulte fata, ca incearca s-o cumpere ca pe-o marfa!"
Incluzandu-l pe Cobadin in actiune, C.S. cred ca a gasit mijlocul de a surprinde chiar toate laturile vietii - din perspectiva unei femei.
C. S. a punctat toate etapele si toate aspectele din viata unei femei. Si nu a facut-o intr-un mod tendentios, sau intr-un mod "feminist", ci dand un colorit viu, dar nu strident, fiecarui tablou pe care-l descrie, tablouri ce reflecta - pe etape - realitatea vietii in forma ei primara, si-mi aminteste de literatura britanica a secolului XIX.
Condesarea situatiilor, suprinderea esentelor, dar si caracterul usor moralist al actiunilor cartii fac din acest roman nu doar o lectura atractiva, ci reprezinta si un indemn la reflectie.
35. Un alt exemplu de exprimare a esentei unei realitati care s-ar putea descrie in carti intregi:
"In iarna aceea Nicu a plecat sa faca armata. Ne scria de acolo scrisori melancolice, fiindca era vesnic flamand"
36. "Dar pentru toate astea se faceau economii sangeroase"
37. "... mi-am dat seama ca am vrut sa ma marit cu el ca sa scap de lucrurile pirogravate, subrede si strambe din casa si de lampa aceea care vesnic fila."
38. "Vezi, asa imi inchipui viata, ca o panza de paianjen imensa, cenusie, lipicioasa, in care omul se zbate ca o musca."
39."... sa nu se incurce cu vreo saracie"
40. ".. si am plans ca sa scap de toate lacrimile care se adunasera in gramada pea mare in zilele acelea de alergaturi prin ger, fara sa am uneori bani pentru un corn."
Aici nu mai e vorba de mofturi, e vorba de disperare. E o stare cu atat mai grava cu cat vine dintr-o acumulare lenta, in multi ani, ce ajunge la limita suportabilitatii, si unde nu mai lipseste decat "picatura care umple paharul".
41. "Bietul tata, indignarea il gatuia mai mult decat praful"
42."Casatoria mea cu Michi mi se parea ca m-ar feri de acest destin, ca m-ar abate din calea unor primejdii, ca m-ar impiedica sa cad intr-o prapastie."
43. "Cine n-a tremurat pentru fiecare caiet, pentru fiecare carte, pentru fiecare taxa de scoala, cine n-a cunoscut aceasta cursa peste obstacole care e, pentru copiii saraci, invatatura, nu stie ce inseaman vointa, dorinta de a straluci la examen." (p.188)
Cred ca intreaga filozofie a educatiei este exprimata in aceasta fraza. Restul sunt doar vorbe.
44. Nu degeaba se spune ca "nimic nu poate inlocui laptele si dragostea de mama". Evident, totdeauna sunt exceptii. In cazul de fata, C.S. s-a intrecut pe sine:
"Doar mainile erau asprite, rosite de lesie... Doar ele vorbeau despre anii grei, de razboi si saracie.
- Du-te Diana, ma indemnase. Esti palida. Soarele o sa-ti faca bine. Eu stiu ca nu poti sa traiesti fara mare. Te cunosc.
- Dar tu poti?
- Eu pot...
Si zambetul ei resemnat spunea: 'Eu pot orice'".
45. Vacanta Dianei la Balcic are cu siguranta doua motive, introducerea lui Alex, pentru a da substanta romanului in continuare si posibilitatea de a evidentia starile sufletesti ale Dianei, ca femeie maritata, dar neimplinita emotional. Daca nu as fi citit prima parte a romanului, as fi putut crede ca Diana e doar o femeie razgaiata si un pic aroganta.
Balcicul si apoi relatia oarecum platonica dintre ea si Alex la Bucuresti, demonstraza lupta dintre dorinta interioara de echilibru si dorinta trairii pasiunii. In mod ostentativ C.S. face demonstratia imposibilitatii relatiei familiale in lipsa unei armonii de cuplu. Pentru ca un cuplu sa functioneze, cei doi trebuie sa fie cat mai asemanatori; aceasta e cheia succesului "in dragoste".
46."- Cum? Plange tata?"
Moartea tatalui Dianei, modul in care ea se comporta si apoi modul in care se raporteaza la acest eveniment, arata echilibrul precar emotional/sufletesc al eroinei.
47. "De ce n-am aratat fotografia daca tatii ii facea placere...?
...............................
Ar fi fost ultima bucurie si poate cea mai mare din viata lui"
48. Meseria aleasa, aceea de avocat, dobandita cu jertfa, as putea spune, nepotrivita pentru ea, la fel de nepotrivita ca si casnicia cu Michi, nu face decat sa tulbure un echilibru emotional aproape inexistent.
"Pentru mine nu era sigur nimic afara de prezenta lui"
Romanul acesta e o carte de intelpciune.
49. "Alex venea acum aproape seara de seara sa joace table cu Michi"
Diana era de fapt deziluzionata de serviciu, de sot, de Alex (sa zicem ca Alex era amantul). Adica de tot si toate.
" 'Poate asa incepe batranetea' imi spuneam. Implineam 21 de ani".
Ca cititor simti ca trebuie sa se intample ceva.
50. "Nu mai plec, Alex, niciodata"
Si s-a intamplat. Diana si-a gasit pasiunea. Dar oare pasiunea inseamna si viitor?
51. "'Ciudata e aceasta nevoie a ta de adapost', imi spusese Ilinca odata"
52. "- Te-am inselat Diana"
E singurul lucru care i l-as reprosa scriitoarei. Michi sa insele? E de domeniul fanteziei. Trebuia un pic de pregatire, macar o tusa. Prea a fost ca o lovitura de baros.
53. "Ce impletire de drumuri nebanuite"
54. Incepand cu "Jurnal la Balcic" C.S. ne prezinta un personaj diferit, o alta Diana. O femeie foarte frumoasa, dar egoista. A plecat la Balcic singura, cand putea sa plateasca biletele de drum pentru mama sa si Maricica, dar nu a facut-o. O femeie preocupata exclusiv de fericirea ei, care totusi intelege ca fericirea nu inseamna emotia de moment. Si cam atat. "De unde sa stiu ca fericirea nu e euforia, vartejul, betia, senzualitatea difuza..." (312)
Banuiesc ca C.S. in aceasta parte a romanului vrea sa puna in evidenta importanta alegerilor ce le facem in viata. Si spulbera - in acest fel - metafora, excelenta de altfel, a "panzei de paianjen".
Apare in mod explicit modul gresit in care Diana s-a raportat la realitate si, in consecinta, subliniaza alegerile proaste pe care le-a facut. Diana, pana la varsta Bacalaureatului, era o fata obisnuita, asa cum probabil erau zeci de mii de fete, din familii sarace, intr-o perioada grea ce a cuprins un razboi si anii de dupa. Dar Diana era o fata nu doar saraca si ambitioasa, ci foarte frumoasa. Mai mult chiar, nu doar incredibil de frumoasa, ci si deosebit de spirituala (chiar daca ea stia ca acea verva a ei e goala de continut, nu conteaza, toti suntem actori pe scena vietii). Aceste doua calitati, pentru o fata, fac chiar mai mult decat o bogatie in case si conturi in banca. Faptul ca toti barbatii ar fi divortat pentru ea, faptul ce toti tinerii cadeau in bot dupa ea, asa "saracie" cum era, demonstreaza ca Diana nu era prinsa intr-o plasa de paianjen. Ea s-a raportat gresit la realitate si a facut doua alegeri proaste, doua greseli.
Greseala fundamentala a Dianei a fost ca s-a maritat cu Michi, un tip de persoana total diferit de ea. Doi oameni care nu au chiar nimic-nimic in comun, asa cum ea recunoaste, "Fiecare cu viata lui, cu zbuciumul lui, cu judecati si sentimente tot atat de diferite, de parca am fi trait in doua case diferite...". In plus, ca sa fie o greseala totala, Diana se marita cu un "scapatat", adica tot cu un fel de "saracie", ca si ea. Doar ca in cuplul Diana - Michi, Diana este cea mai bogata. Ce ironie. Daca tot a decis sa se marite pentru o anumita stare materiala, avea nenumarate optiuni mai bune, chiar foarte bune, inclusiv varul ei, Sandu, cel cu sondele petroliere. Facand un comentariu la un roman nu pot sa fac mai multe aprecieri decat cele pot decurge din romanul in sine, dar aceasta tema merita dezbatuta separat.
Trebuie sa apreciem cum se cuvine acest roman, este o capodopera a literaturii romane.
A doua greseala este alegerea facultatii. Dreptul nu se potriveste cu structura Dianei. Apare ca o greseala ce se regaseste si acum, dupa aproape un secol, in alegerile tinerilor din ziua de azi. Exista chiar o vorba, "nici nu poti fi casiera la supermarchet daca nu ai facut dreptul", ceea ce pune in evidenta greselile tinerilor in alegerea corecta a viitorul. "Avocatia"' este o munca foarte grea, pretentioasa. E cea mai grea meserie. Nu oricine poata face fata cerintelor.
Doua greseli fundamentale, doua greseli cu consecinte pe masura.
55. "Dianet, o sa mi te prapadesti!"
56. Totdeauna ai avut orgoliul saracieie, Diana"
57. "As fi carat si pendula asta in spate ca sa o vad!"
Acum am o suspiciune, ca am terminat de recitit "Panza de paianjen". Suspiciunea mea tine de modul de incheiere al romanului, editia din 1962. Cred ca difera ultima parte a romanului publicat in 1962 fata de editia din 1938.
Cand voi ajuge la Biblioteca Nationala voi verifica.
Panza de paianjen,1938, autor Cella Serghi,
"Născută la 22 octombrie 1907 în Constanța, într-o familie de vechi dobrogeni, Cella Marcoff, cunoscută sub pseudonimul Cella Serghi, dupa numele bunicului Serghi Marcoff, de origine bulgară, scriitoarea va rămâne atașată toată viața de farmecul ținutului natal, așa cum de altfel și mărturisește, "M-am născut la Constanța, într-o casă de pe strada Mării, și prezența mării a avut o influență deosebit de puternică asupra copilăriei mele. Despărțirea de mare, din cauza refugiului, a fost un șoc care a lăsat urme adânci. M-a urmărit nostalgia mării, dorul de mare mi-a îndurerat copilăria".
În 1937 apare în "Revista fundațiilor" primul fragment din romanul "Pînza de păianjen", intitulat "Cele dintâi nedumeriri". Debutul este remarcabil, lucrarea fiind apreciată de Camil Petrescu și Alexandru Rosetti. De fapt, Camil Petrescu o și determinase să scrie, după cum mărturisește scriitoarea. Romanul în manuscris fusese citit în 1936 de Mihail Sebastian, care l-a recomandat lui Liviu Rebreanu. Se poate spune că talentul Cellei Serghi s-a afirmat odată cu apariția acestui roman. Așa se face că prima lucrare a autoarei a fost recomandată publicului de trei mari scriitori: Camil Petrescu, Liviu Rebreanu și Mihail Sebastian. Romanul a apărut cu o banderolă pe care scria: "Liviu Rebreanu, Camil Petrescu și Mihail Sebastian au recomandat Editurii acest roman". Despre întâlnirea cu autorul lui "Ion" și clipa când punându-i mâna pe umăr i-a spus cu toată gravitatea "ești un scriitor", Cella Serghi își amintește întotdeauna cu emoție. De acum înainte, scriitoarea își trasează hotărât drumul spre cariera ei literară." (http://ro.wikipedia.org/wiki/Cella_Serghi)
1. Iubirea este un fapt simplu, foarte simplu in conceptia feminina; un barbat se indragosteste de o femeie pentru a o lua de sotie.
"Daca ai iubit-o de ce nu i-ai spus-o?.. De ce nu i-ai spus simplu:'Diana vreau sa fii nevasta mea'?"
2. Romanul are o miscare narativa dualista, ce penduleaza intre Diana - in realitate eroina centrala a cartii - si Ilinca. Prin naratiunea sa, Ilinca nu face decat sa ofere spatiu desfasurarii actiunilor eroinei. As compara pe Dina si Ilinca cu Pamantul si Luna, o legatura cosmica utila, dar nu obligatorie. E usor de sesizat ca Ilinca e o pesoana suficient de stearsa incat Diana sa reprezinte un punct incandescent al existentei sale.
3. Elevele au fost totdeauana (nu toate) predispuse de a intretine relatii cu profesorii lor. Si totdeauna elevele au fost cele cu initiativa.
"Fetelor vreau sa-l cuceresc pe Fie-A-B.
--------------------------------------------------------
El a intors capul, sa vada cine a avut atata indrazneala. Diana statea cu gatul indoit 'Da, am fost obraznica, recunosc'. Apoi a ridicat capul si, cu privirea plina de puncte lucioase, aurii, a adaugat: 'N-o sa mai fac altadata... iar zambetul marturisea:'Ma amuza sa te tachinez, fiindca imi placi'."
4. Romanul acesta mi-a placut totdeauna prin descrierea acelor obiceiuri familiare perene, in special a aspectelor colocviale romanesti: "Pe cine iubesti tu mai mult, Ilinco, pe mama sau pe tata?"
editia din 1962
5. In orice societate normala si nu bolnava, examenul de Bacalaureat este un examen serios, o proba a maturitatii si o cale de a promova valoarea. Dar e inutil sa mai vorbesc de valoare in Romania de azi. In Romania de ieri valorile nu doar ca existau, exista o ierarhie a valorilor. Chestii greu de inteles pentru manelisti.
"Devenea albastra la fata, de emotie. Cu atat mai mult la Bacalaureat... Mi-a spus: 'Toata viata mea tine de Bacalaureatul asta...'."
6. Exista iubire pura? Nicaieri exprimata ca C.S.
"Imi ciocanea inima de parca voia sa-i dau drumul sa iasa"
"Atat a fost, Ilinco, ce mi-o fi placand la el, draga mea, spune si tu? Daca ai sti ce succese am eu aici!"
"Eram fericita Ilinco. Ce n-as fi dat sa scap de Maricica, dar nu puteam s-o trimit la culcare."
7. Diana cu siguranta a fugit, nu de ceva anume, ci dupa ceva. Ceva ce ii trebuia sa o echilibreze in interiorul fiintei ei. Dramatismul vietii ei in asta consta, ca nu gaseste acel ceva.
Acest conflict interior vine din copilarie, asa cum ne dezvaluie C.S.:
"Am avut o copilarie trista. Fara jucarii. Niciodata nu mi-a adus cineva o jucarie."
Sunt tare sufletesti care te chinuie toata viata. La batranete poti sa ai munti de aur, degeaba. Sufletul tau e ciobit. Iar durerea copilariei pierdute e permanenta. Mi-am adus aminte ca un copil mi-a povestit ce bine a fost in spital cand fusese internat pentru o boala, pentru el fusese mai bine in spital decat acasa. Cat de nefericiti pot fi unii dintre noi! Si cum poarta in ei nestiuta durerea unei copilarii ratate. O copilarie ratata insemana o viata ratata din start.
"Aveam cu mine numai inchipuirea. Cu ea mi-am plasmuit personaje si complicatii, o viata pe care o alimentam dupa voia mea, pana ce capatam dureri de cap si febra."
8. Geniul lui C.S. consta in suprinderea esentelor, a esentelor din aspectele marunte ale faptelor esentiale. In doua pagini a creionat un tip de familie destul de comun si atunci si acum, familii contruite fara liant, care se "sacrifica" doar in vorbe si in care cei doi soti se lupta doar in orgolii.
"Si de unde ziua nu se ocupa nimeni de noi, seara era vorba numai de noi copiii: 'Copiii vor ramane pe drumuri. Daca n-ar fi copiii as pleca in lume'."
9. Cum se vede lumea prin ochii unui copil? Caietele Dianei ne readuc pe taramul magic al copilariei, cu vise ce se nasc si mor in aceeasi zi, cu agnoase ce ne urmaresc toata viata, cu iluzii si deziluzii crancene. Desi copilaria mea a fost diferita (mult) de cea a Dianei, sunt acolo toate elementele universului copilariei traite de noi toti. Sunt multe aspecte in care ma regasesc, poate de aceea am iubit de la inceput aceasta carte.
"Verisoarele mele purtau rochite mult mai scurte decat ale mele, scrobite de parca erau din hartie, sosete albe si pantofi de lac.
... am trait zile de emotii, sovaind cu foarfeca in mana, pana ce am avut curajul sa-mi tai ciorapii si sa-i indoi, ca sa para sosete."
Poate avem 5-6 ani cand, intr-o zi, mi-a venit ideea mareata sa-mi fac manusi din cateva blanuri de iepure ce erau prin casa. Am pus mana pe foarfeca si le-am ciopartit. Ce-a urmat...
10. Noi ne vedem intr-un mod fals ca natiune, pentru ca ne-am trucat istoria. Ne simtim mioritici, ca si cum asta ar fi de lauda. Dar cei din jur, popoarele intre care traim, ne vad asa cum suntem, fie ca vorbim de prezent, de trecut sau de viitor. Daca prezentul nu-l mai putem schimba, trecutul trebuie pus in adevarata lumina pentru a putea schimba macar viitorul. Altfel vom fi vesnic "mamaligari".
"Varul meu Milenco... ne striga: 'Mamaligarilor'."
11. Nu se da premiul Nobel pentru o carte, dar o fraza ar merita premiul Nobel:
"... si am simtit, nu stiu de ce, ca pe un copil poti sa-l bati daca nu-i cuminte, dar unui animal n-ai voie sa-i faci rau niciodata."
12. Intalnirea cu scoala e un izvor de emotii pe care nu le uiti toata viata.
"Tata o sa aibe salariu, adica o sa aibe bani, o sa bem braga, si o sa mancam pistil, si o sa ma dea la scoala"
"Intr-o zi, mama m-a dus de mana la scoala de fete si m-a inscris in clasa intai.... Eram tulburata, speriata, ca in ajunul unei calatorii cu trenul"
"Am raspuns tare si deslusit: 'Da, doamna'."
Imi aduc acum aminte de prima zi de scoala, a fost urata, ca toate celelalte. Mama si-a luat o ora invoire de la serviciu pentru a veni si a ma duce la opt la scoala (lucra de la 7 la 15 in fostul Combinat Siderurgic Hunedoara). Eu stiam de la unchii mei (la liceu in acei ani) ca scoala e nasoala si nu am vrut in ruptul capului sa raman la scoala. Cred ca mi-a tras mama o scatoalca si asa am ramas, singur intre straini si cu lacrimi in ochi. De intors de la scoala m-am intors singur. De atunci, cu cheia de gat, ca toti ceilalti copii de proletari, am mers la scoala singur.
13. Ma uit la copiii din ziua de azi, niste razgaiati si atat. Sunt ca niste mamaligi, ca tot am pomenit de mamaliga. Au tot, nu le trebuie nimic, nu vor nimic. Insa, din nefericire, toata avutia lor sunt doar besinile ce le populeaza cutia craniana.
"Traiam in epoca aceea intaile zile bune de care imi amintesc. Tata avea salariu... aveam lumina electrica, o odaie cu mobile lacuite cu alb, garderoba cu oglinda... "
14. Cat de complicata e lumea, cand esti copil:
"As fi vrut sa fiu si eu din Bucuresti, ca ei, sa am si eu guvernanta. Nu pricepeam de ce vin astfel de copii la Constanta, cand Jenica si alte colege de scoala plecau la munte."
15. Probabil trebuie sa treci prin incercarile si ororile unui razboi pentru a pretui viata, asa cum se cuvine. Si cu atat mai mult - in consecinta - merita pretuita aceasta carte, ce ne scuteste de a trai pe pielea noastra experiente devastatoare.
"Fratele lui a trecut o zi prin Braila, a trecut pe la noi si apoi a plecat pe front. Mai tarziu am aflat ca a murit la Turtucaia. Apoi a plecat tata. Fara sa ne spuie unde si cand se va inapoia. Mi-a pus doar pe crestetul capului mana grea si aspra, m-a indepartat cat lungimea bratului si m-a privit de parca ar fi vrut sa stie mai bine cum arata fata lui. Lui Nicu i-a spus: 'Sa ai grija de Diana'.
.....................
L-am privit pe geam pana s-a indepartat. Adus din spate si prea batran pentru a fi soldat. Am simtit ca-l iubesc, ca nu trebuie sa-l las sa plece si am fugit dupa el."
Ce merge cu o carte buna? O muzica buna.
Revelatia ultimilor ani, pentru mine, Katie Melua
16. Cam cat de greu trebuie sa fi fost pentru o mama cu trei copii sa se mute din Braila la Bucuresti? Si cat de greu le este femeileor din ziua de azi sa faca, de exemplu, mancare pentru familia lor? Cand am scris mancare, m-am gandit la mancare, o mancare sanatoasa si gustoasa, nu la tocatura si... parizer.
"Cand sa ne imbarcam, mama a descoperit - alba - ca-i lipseste punga in care avea banii, ceasul, cerceii... Nu mai aveam cu ce plati drumul. "
17. "Dar imi revine cu amanunte casa in care am stat, si nu pot sa uit cat am suferit de foame"
18. Ce e viata? Cinic sau doar matematic, e o numaratoare inversa. Curgerea vietii - desi este nu doar influentata de starea materiala, ci marcata de-a dreptul - e continua, in consecinta fiecare are datoria de a face aceasta trecere cat mai frumoasa, pentru el, pentru familia lui... (Diana era in clasa a IV-a primara)
"In iarna urmatoare s-a intamplat evenimentul cel mai important din viata mea de pana atunci, am avut cele mai mari bucurii, cele mai mari emotii: mama m-a dus la teatru"
Si eu care am crezut ca i-a dat bani de tigari... Nici macar pe calculator nu si-a irosit viata...
19. Pentru copiii saraci, copilaria e grea. E chiar o incercare. Dar adolescenta e dificila pentru toti, indiferent de starea materiala.
"A urmat epoca palariei de voile geogette, de o culoare ca serbetul de zmeura, cumparata ca si palaria cu pana de strut, de la faimosul magazin de pe Calea Victoriei 'Jeanne d'Arc'. Si ele m-au facut sa simt ca s-a sfarsit copilaria... "
"Desi nu implinisem 14 ani, prietenii verisorilor mei ma socoteau domnisoara..."
"In iarna aceea implineam 14 ani. Nicu... s-a inscris la un curs de dans. Banii i i-a dat mama, fara stirea tatii, din sangeroase economii si renuntari, dar punandu-i conditia sa ma ia si pe mine."
Ma uit la tzoapele din ziua de azi, toate in blugi, de parca spala weceurile din parcari. Ma-sa-n blugi, ea in blugi, in blugi dimineata, in blugi seara, in blugi la piata, in blugi in club...
Mi-e dor de lumea buna, de rafinament, de civilizatie, de maniere. M-am saturat de manelisti.
Mi-e dor de Franta. Dar nu pot, ca si acolo dau deja de manelistii de aici...
20. Dintotdeauana omul a stiut ca cel mai bun prieten al sau nu este tot omul, ci cainele.
C.S. face o descriere ce merita pusa in rama.
"Dormea intre umarul meu si obraz, si cand scancea noaptea, ii dadeam, sub plapuma, farfurioara cu lapte, ca sa nu auda tata.
.....................
Cand nu l-am mai gasit, si mai ales cand am auzit ca m-a iubit atata incat a murit de inima rea, m-a durut atat de mult... "
21. "In ochii mamei eu eram o domnisoara. Si toate sfortarile ei, toate renuntarile trebuiau sa ma puna in valoare pe mine."
Nu stiu daca acesta fotografie ar putea semana cu Diana imaginata sau descrisa de C.S., eu mi-o inchipui altfel, dar cred ca aceasta fotografie i s-ar potrivi cel mai bine.
22. "As putea spune ca intre parintii ei, Diana isi pierdea stralucirea."
Din doua nestemate de oameni rasare tot o nestemata, poate cu aceeasi stralucire, dar din doua labe nu poate iesi decat o laba, lunga si trista. Conteza din ce parinti apari pe lume...
23. "In toamna ne-am mutat iar. Casa noastra trebuia sa se darame pentru insalubritate."
24. "Intr-o noapte am auzit-o pe mama:
'Baga de seama, sa nu iei iar o cocioba. Avem fata de maritat. Trebuie, de data asta, sa ne aranjam omeneste. Sa poata sa ne intre in casa un om... '."
25. "... visul ei tainic era sa ma marit cu un om cu stare."
26. "Nu va mai dau voie sa aveti fumuri!"
27. "-Esti fericita Diana?
- Fericita?
As fi vrut sa-l intreb cum poti sa fii fericit cand n-ai cu ce sa-ti platesti taxa la scoala...
.............................................
Dar pe strada a inceput sa ma chinuie si mai rau intrebarea: 'Cum sa fac rost de taxa?'".
Din copiii "de familie buna" rareori a iesit ceva. Motivul e binecunoscut, acesti copii imbuibati nu-si doresc nimic. Acesti copii imbuibati au mai mult decat isi pot dori. De aceea, in majoritatea cazurilor, valorile apar din familii ceva mai modeste, unde copiii au motivatie, au aspiratii, au teluri.
C.S. a suprins foarte bine si acest aspect, educational ca sa zic asa.
Cat zbucium putea fi in sufletul unui copil pentru scoala si ce indolenta este acum, cand scoala e moca. Daca totul e MOCA, ce rost are, nu-i asa?
Elevii din ziua de azi, de la noi, sunt - in majoritate - niste indolenti, fara nici un fel de ideal. Ideal e prea mult spus, nu au nici macar aspiratii. Iar daca au o dorinta, aceea ar fi sa se drogheze. Este foarte corect si necesar sa subliniez ca vina nu este a lor.
28. "Oglinda, care era in fata mea, am descoperit-o greu. E drept ca era mica, din acele cu marginea de tinichea, si cu un fir de liliac pictat in colt, si agatata deasupra unui piedestal pirogravat..."
Are C.S. un mod deosebit de a surpinde prin descrieri simple coloritul unei stari, a unei situatii.
29. "- Nu-ti pare rau, o intrebam, ca nu te-ai maritat cu el? Ai fi fost linistita, fara nici o grija, bogata...
- Nu, Diana, nu-mi pare rau. Tatal tau e ca o bautura tare."
30. "Am respirat adanc adierea sarata si m-am simtit cu ea, cu soarele, cu apa, cu nisipul si cu zgomotul de valuri din nou copil, din nou eu insami... "
Pentru mine este la fel. Desi pentru mine muntele este ceva sfant, ca o zeitate, intalnirea cu marea ma face din nou copil. Am cateva amintiri de la Eforie Nord care ma rascolesc. Dar cea mai emotionanta clipa a fost totdeauna contactul vizual cu marea. Niciodata n-am remarcat plaja sau alte lucruri, dar marea... Marea si briza ce iti sufla in fata si parca iti aduce tot freamatul lumii in freamatul valurilor.
31. "La Bucuresti nu erau pe atunci stranduri. Lumea isi petrecea vara mai mult la munte."
32. "Nu poti sa-i ceri socotela unei eleve de ce are ochii prea verzi, dintii prea albi si de ce toate acestea fac un contrast prea izbitor cu nuanta de cafea a pielii"
33. "Nu vad pentru ce trebuie sa ma marit"
34. "Inchipuiti-va ca ati auzi cum isi permite, in baza chimirului doldora, sa va insulte fata, ca incearca s-o cumpere ca pe-o marfa!"
Incluzandu-l pe Cobadin in actiune, C.S. cred ca a gasit mijlocul de a surprinde chiar toate laturile vietii - din perspectiva unei femei.
C. S. a punctat toate etapele si toate aspectele din viata unei femei. Si nu a facut-o intr-un mod tendentios, sau intr-un mod "feminist", ci dand un colorit viu, dar nu strident, fiecarui tablou pe care-l descrie, tablouri ce reflecta - pe etape - realitatea vietii in forma ei primara, si-mi aminteste de literatura britanica a secolului XIX.
Condesarea situatiilor, suprinderea esentelor, dar si caracterul usor moralist al actiunilor cartii fac din acest roman nu doar o lectura atractiva, ci reprezinta si un indemn la reflectie.
35. Un alt exemplu de exprimare a esentei unei realitati care s-ar putea descrie in carti intregi:
"In iarna aceea Nicu a plecat sa faca armata. Ne scria de acolo scrisori melancolice, fiindca era vesnic flamand"
36. "Dar pentru toate astea se faceau economii sangeroase"
37. "... mi-am dat seama ca am vrut sa ma marit cu el ca sa scap de lucrurile pirogravate, subrede si strambe din casa si de lampa aceea care vesnic fila."
38. "Vezi, asa imi inchipui viata, ca o panza de paianjen imensa, cenusie, lipicioasa, in care omul se zbate ca o musca."
39."... sa nu se incurce cu vreo saracie"
40. ".. si am plans ca sa scap de toate lacrimile care se adunasera in gramada pea mare in zilele acelea de alergaturi prin ger, fara sa am uneori bani pentru un corn."
Aici nu mai e vorba de mofturi, e vorba de disperare. E o stare cu atat mai grava cu cat vine dintr-o acumulare lenta, in multi ani, ce ajunge la limita suportabilitatii, si unde nu mai lipseste decat "picatura care umple paharul".
41. "Bietul tata, indignarea il gatuia mai mult decat praful"
42."Casatoria mea cu Michi mi se parea ca m-ar feri de acest destin, ca m-ar abate din calea unor primejdii, ca m-ar impiedica sa cad intr-o prapastie."
43. "Cine n-a tremurat pentru fiecare caiet, pentru fiecare carte, pentru fiecare taxa de scoala, cine n-a cunoscut aceasta cursa peste obstacole care e, pentru copiii saraci, invatatura, nu stie ce inseaman vointa, dorinta de a straluci la examen." (p.188)
Cred ca intreaga filozofie a educatiei este exprimata in aceasta fraza. Restul sunt doar vorbe.
44. Nu degeaba se spune ca "nimic nu poate inlocui laptele si dragostea de mama". Evident, totdeauna sunt exceptii. In cazul de fata, C.S. s-a intrecut pe sine:
"Doar mainile erau asprite, rosite de lesie... Doar ele vorbeau despre anii grei, de razboi si saracie.
- Du-te Diana, ma indemnase. Esti palida. Soarele o sa-ti faca bine. Eu stiu ca nu poti sa traiesti fara mare. Te cunosc.
- Dar tu poti?
- Eu pot...
Si zambetul ei resemnat spunea: 'Eu pot orice'".
45. Vacanta Dianei la Balcic are cu siguranta doua motive, introducerea lui Alex, pentru a da substanta romanului in continuare si posibilitatea de a evidentia starile sufletesti ale Dianei, ca femeie maritata, dar neimplinita emotional. Daca nu as fi citit prima parte a romanului, as fi putut crede ca Diana e doar o femeie razgaiata si un pic aroganta.
Balcicul si apoi relatia oarecum platonica dintre ea si Alex la Bucuresti, demonstraza lupta dintre dorinta interioara de echilibru si dorinta trairii pasiunii. In mod ostentativ C.S. face demonstratia imposibilitatii relatiei familiale in lipsa unei armonii de cuplu. Pentru ca un cuplu sa functioneze, cei doi trebuie sa fie cat mai asemanatori; aceasta e cheia succesului "in dragoste".
46."- Cum? Plange tata?"
Moartea tatalui Dianei, modul in care ea se comporta si apoi modul in care se raporteaza la acest eveniment, arata echilibrul precar emotional/sufletesc al eroinei.
47. "De ce n-am aratat fotografia daca tatii ii facea placere...?
...............................
Ar fi fost ultima bucurie si poate cea mai mare din viata lui"
48. Meseria aleasa, aceea de avocat, dobandita cu jertfa, as putea spune, nepotrivita pentru ea, la fel de nepotrivita ca si casnicia cu Michi, nu face decat sa tulbure un echilibru emotional aproape inexistent.
"Pentru mine nu era sigur nimic afara de prezenta lui"
Romanul acesta e o carte de intelpciune.
49. "Alex venea acum aproape seara de seara sa joace table cu Michi"
Diana era de fapt deziluzionata de serviciu, de sot, de Alex (sa zicem ca Alex era amantul). Adica de tot si toate.
" 'Poate asa incepe batranetea' imi spuneam. Implineam 21 de ani".
Ca cititor simti ca trebuie sa se intample ceva.
50. "Nu mai plec, Alex, niciodata"
Si s-a intamplat. Diana si-a gasit pasiunea. Dar oare pasiunea inseamna si viitor?
51. "'Ciudata e aceasta nevoie a ta de adapost', imi spusese Ilinca odata"
52. "- Te-am inselat Diana"
E singurul lucru care i l-as reprosa scriitoarei. Michi sa insele? E de domeniul fanteziei. Trebuia un pic de pregatire, macar o tusa. Prea a fost ca o lovitura de baros.
53. "Ce impletire de drumuri nebanuite"
54. Incepand cu "Jurnal la Balcic" C.S. ne prezinta un personaj diferit, o alta Diana. O femeie foarte frumoasa, dar egoista. A plecat la Balcic singura, cand putea sa plateasca biletele de drum pentru mama sa si Maricica, dar nu a facut-o. O femeie preocupata exclusiv de fericirea ei, care totusi intelege ca fericirea nu inseamna emotia de moment. Si cam atat. "De unde sa stiu ca fericirea nu e euforia, vartejul, betia, senzualitatea difuza..." (312)
Banuiesc ca C.S. in aceasta parte a romanului vrea sa puna in evidenta importanta alegerilor ce le facem in viata. Si spulbera - in acest fel - metafora, excelenta de altfel, a "panzei de paianjen".
Apare in mod explicit modul gresit in care Diana s-a raportat la realitate si, in consecinta, subliniaza alegerile proaste pe care le-a facut. Diana, pana la varsta Bacalaureatului, era o fata obisnuita, asa cum probabil erau zeci de mii de fete, din familii sarace, intr-o perioada grea ce a cuprins un razboi si anii de dupa. Dar Diana era o fata nu doar saraca si ambitioasa, ci foarte frumoasa. Mai mult chiar, nu doar incredibil de frumoasa, ci si deosebit de spirituala (chiar daca ea stia ca acea verva a ei e goala de continut, nu conteaza, toti suntem actori pe scena vietii). Aceste doua calitati, pentru o fata, fac chiar mai mult decat o bogatie in case si conturi in banca. Faptul ca toti barbatii ar fi divortat pentru ea, faptul ce toti tinerii cadeau in bot dupa ea, asa "saracie" cum era, demonstreaza ca Diana nu era prinsa intr-o plasa de paianjen. Ea s-a raportat gresit la realitate si a facut doua alegeri proaste, doua greseli.
Greseala fundamentala a Dianei a fost ca s-a maritat cu Michi, un tip de persoana total diferit de ea. Doi oameni care nu au chiar nimic-nimic in comun, asa cum ea recunoaste, "Fiecare cu viata lui, cu zbuciumul lui, cu judecati si sentimente tot atat de diferite, de parca am fi trait in doua case diferite...". In plus, ca sa fie o greseala totala, Diana se marita cu un "scapatat", adica tot cu un fel de "saracie", ca si ea. Doar ca in cuplul Diana - Michi, Diana este cea mai bogata. Ce ironie. Daca tot a decis sa se marite pentru o anumita stare materiala, avea nenumarate optiuni mai bune, chiar foarte bune, inclusiv varul ei, Sandu, cel cu sondele petroliere. Facand un comentariu la un roman nu pot sa fac mai multe aprecieri decat cele pot decurge din romanul in sine, dar aceasta tema merita dezbatuta separat.
Trebuie sa apreciem cum se cuvine acest roman, este o capodopera a literaturii romane.
A doua greseala este alegerea facultatii. Dreptul nu se potriveste cu structura Dianei. Apare ca o greseala ce se regaseste si acum, dupa aproape un secol, in alegerile tinerilor din ziua de azi. Exista chiar o vorba, "nici nu poti fi casiera la supermarchet daca nu ai facut dreptul", ceea ce pune in evidenta greselile tinerilor in alegerea corecta a viitorul. "Avocatia"' este o munca foarte grea, pretentioasa. E cea mai grea meserie. Nu oricine poata face fata cerintelor.
Doua greseli fundamentale, doua greseli cu consecinte pe masura.
55. "Dianet, o sa mi te prapadesti!"
56. Totdeauna ai avut orgoliul saracieie, Diana"
57. "As fi carat si pendula asta in spate ca sa o vad!"
Acum am o suspiciune, ca am terminat de recitit "Panza de paianjen". Suspiciunea mea tine de modul de incheiere al romanului, editia din 1962. Cred ca difera ultima parte a romanului publicat in 1962 fata de editia din 1938.
Cand voi ajuge la Biblioteca Nationala voi verifica.
sâmbătă, 22 decembrie 2012
23 de ani fara raspuns "Cine atras in noi dupa 22?"
Au trecut 23 de ani in care fostii au facut tot posibilul sa ne preocupe mintea cu altele, doar-doar uitam.
Intrebarea nu se uita: "Cine a tras in noi dupa 22 decembrie 1989?"
Poate acum cu M.M. Pivniceru, se finalizeaza acest aspect al istoriei noastre recente.
Nu ne intereseaza ca a tras Vasile sau Gheorghe. Stiu ca se stie. Ei au fost doar executantii unui plan ce trebuia sa aduca aprox. 10.000 de morti, pentru a se justifica lovitura de stat. Cei ce au pus la cale acest plan criminal inca traiesc, ar merita un proces acum, in timpul vietii. Pentru cei peste 1000 de nevinovati ce au murit de fraieri nu poate fi o readucere la viata, dar pentru poporul nostru ar fi un semn de izbavire.
Si izbandire.
De ce era nevoie de morti? De multi morti? Pentru a se putea legitima actiunile din decembrie 1989 si din lunile urmatoare.
De ce era nevoie de teroristi? Pentru ca Securitatea s-a prins de plan si s-a autodezarmat. Poate au existat cativa dezaxati, dar nu teroristi.
In decembrie 1989 nu au existat teroristi. Daca ar fi fost doar 5 teroristi in Bucuresti, FSN-ul nu ar mai fi existat.
Sa inceapa procesul celor ce au planuit si executat o crima in masa.
Intrebarea nu se uita: "Cine a tras in noi dupa 22 decembrie 1989?"
Poate acum cu M.M. Pivniceru, se finalizeaza acest aspect al istoriei noastre recente.
Nu ne intereseaza ca a tras Vasile sau Gheorghe. Stiu ca se stie. Ei au fost doar executantii unui plan ce trebuia sa aduca aprox. 10.000 de morti, pentru a se justifica lovitura de stat. Cei ce au pus la cale acest plan criminal inca traiesc, ar merita un proces acum, in timpul vietii. Pentru cei peste 1000 de nevinovati ce au murit de fraieri nu poate fi o readucere la viata, dar pentru poporul nostru ar fi un semn de izbavire.
Si izbandire.
De ce era nevoie de morti? De multi morti? Pentru a se putea legitima actiunile din decembrie 1989 si din lunile urmatoare.
De ce era nevoie de teroristi? Pentru ca Securitatea s-a prins de plan si s-a autodezarmat. Poate au existat cativa dezaxati, dar nu teroristi.
In decembrie 1989 nu au existat teroristi. Daca ar fi fost doar 5 teroristi in Bucuresti, FSN-ul nu ar mai fi existat.
Sa inceapa procesul celor ce au planuit si executat o crima in masa.
vineri, 21 decembrie 2012
joi, 20 decembrie 2012
Legea Educaţiei Naţionale, modificată pe furiş în ultima şedinţă a Guvernului Ponta 1 în favoarea rectozaurilor
În ultima şedinţă a Guvernului Victor Ponta 1, de marţi, Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică radical Legea Educaţiei Naţionale aşa cum a fost gândită de fostul ministru Daniel Funeriu şi restaurează vechiul sistem, în care rectorii pot fi şi parlamentari şi pensionari.
Asta după ce, anul trecut, mai mulţi rectori, printre care şi Andronescu, au intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate fiind acuzaţi de incompatibilitate pentru că ocupau şi funcţia de parlamentar. În prezent, Ecaterina Andronescu se judecă cu ANI, după ce a atacat cu recurs decizia Curţii de Apel Bucureşti, care a dat dreptate inspectorilor de integritate. De altfel, modificările introduse nu o salvează pe Ecaterina Andronescu de procesul cu ANI, întrucât acestea nu se aplică retroactiv.
http://adevarul.ro/news/eveniment/legea-educatiei-nationale-modificata-furis-ultima-sedinta-guvernului-ponta-1-favoarea-rectozaurilor-1_50d35bce596d7200911e29b8/index.htmlmarți, 11 decembrie 2012
Vox Puli Vox Nu Iei
Exista un proverb latin care ne spune ca "vox populi, vox dei", ceea ce semnifica importanta vointei poporului.
Cand e vorba de pulime, si dictonul se modifica.
Cat de involuata este clasa politica romanesca, cat de primitiv este acest popor se vede din rezultatul acestor alegeri, din 9 decembrie 2012.
Daca in urma cu cativa ani a avut loc un referendum l-a care s-a votat micsorarea numarului parlamentarilor, uite ca - specific Romaniei - numarul parlamentarilor nu a scazut, ci a crescut, cu 81. Astfel, nu vom mai avea 469 de parlamentari, ci 550, deci cu 81 mai mult decât până acum.
Ceea ce pare logic. Pulimea nu conteaza.
Pe de alta parte, toate amantele si nevestele, dar si loazele parlamentarilor trebuiau sa aibe un fotoliu sub cur. Sau nu?
Alte comentarii nu merita facute.
sâmbătă, 8 decembrie 2012
Fiecare brad are familia lui
CAMPANIE IMPOTRIVA TAIERII BRAZILOR
"Bradul de Craciun" nu trebuie sa fie un brad taiat, poate fi un brad in ghiveci; acest nou concept reprezinta o viziune moderna asupra Sarbatorilor de Iarna, o sarbatoare in maniera ecologica.
Mai multe puteti afla de pe site-ul
http://plantamfaptebune.ro/campanii/padurea-social-media/
"Bradul de Craciun" nu trebuie sa fie un brad taiat, poate fi un brad in ghiveci; acest nou concept reprezinta o viziune moderna asupra Sarbatorilor de Iarna, o sarbatoare in maniera ecologica.
Mai multe puteti afla de pe site-ul
http://plantamfaptebune.ro/campanii/padurea-social-media/
vineri, 7 decembrie 2012
Ce stii sa faci?
Diferenta dintre unii si altii se rezuma - in cele din urma - la ceea ce stii sa faci.
- Ce stii sa faci?
- Caterinca.
- Esti roman.
- De unde ai ghicit?
****************************
Barbatii sunt optimisti, dar nu toti.
Barbatii pesimisti cred ca toate femeile sunt curve. Barbatii optimisti spera.
- Ce stii sa faci?
- Caterinca.
- Esti roman.
- De unde ai ghicit?
****************************
Barbatii sunt optimisti, dar nu toti.
Barbatii pesimisti cred ca toate femeile sunt curve. Barbatii optimisti spera.
joi, 6 decembrie 2012
marți, 4 decembrie 2012
Cine este Ecaterina Andronescu?
Cine este Ecaterian Andronescu si ce vrea ea cu Romania?
http://creativemonkeyz.com/roboti/robotzi-s01-ep6-paralele/
un posibil raspuns?
http://creativemonkeyz.com/roboti/robotzi-s01-ep6-paralele/
un posibil raspuns?
luni, 3 decembrie 2012
De ce a castigat USL alegerile locale din 2012
Sub sloganul "Nu ne vindem tara" am ridicat spaga la rang de virtute nationala, caci nu o vindeam, o spaguiam. Si ca sa nu existe confuzii si "neintelegere", tot pe acest blog ati putut citi "privatizarea" de la ARO, ca o exemplificare a spaguirii.
Intre timp, sub presiunea UE, a aparut ANI, au inceput si procurorii sa-si faca treaba, comunistii de alaltaieri, metamorfozati in spagarii de ieri, s-au mai metamorfozat o data, in consilierii locali si judeteni din zilele noastre.
Victoria USL la localele din acest an, a fost interpretata in mod abil de USL ca un vot impotriva lui Basescu (si atunci si acum, presedinte, deci neimplicat in lupta pentru locale). Hotii sunt abili doar in prima parte, caci apoi adevarul apare in toata splendoarea, dar nu apare singur, intr-un stat de drept real el vine insotit de politie, procuratura si judecatori.
USL a inteles ca nu mai are cum sa-si promoveze in administratie (locala sau centrala) "oamenii", adica pupincuristii de partid, lipitorii de afise cu facultati si masterate la "universitatile de X si 0", si a gasit solutia de a-si promova macar consilierii. Care consilieri? Aia cinstitii, care pentru votul pentru USL primesc contracte pentru firmele lor private,din banii publici. In asta consta smecheria. Esti consilier, esti "de-al nostru", primeste firma ta sau a lui ma-ta contracte de la primarie. Din banii cui? Din banii nostri.
ANI (fiinta aia nesuferita, ce nu-i lasa pe parlamentari sa doarma) nu-i mai lasa nici pe onoratii si stimabilii consilieri. Ce a aflat ANI? Ca din cei aproximativ 3000 de consilieri (locali si judeteni) mai mult de jumatate au firme chiar pe numele lor. Tot dintr-un raport ANI reiese ca in perioada 2008-2012, 190 de consilieri locali sau judeteni, prin firmele lor, s-au conectat la banul public. Valoarea contractelelor este de 25 milioane euro.
Interesant este faptul ca din cei 190 de consilieri implicati in afaceri cu banul public, doar 78 au fost acuzati de conflict de interese.
Cei 78 de consilieri deţin 105 companii si au încheiat peste 400 de contracte, în valoare totală de peste 50 milioane lei.
Majoritatea sunt USL-isti.
Nu ar trebui sa mai mire pe nimeni ca USL isi dorea desfiintarea ANI, la fel, nu ar trebui sa mire pe nimeni ca localele au fost castigate de USL. Robinetul primariilor ramane deschis pentru consilieri.
Suntem pe locul I in Europa, dar la boli
Suntem pe locul I in Europa la boli, la TBC, spre exemplu, o boala ce arata in primul rand saracie.
Am aflat ca suntem deja pe locul III in Europa la numarul de supraponderali, adica... suntem o natie bolnava, dar grasa. Dar nu suntem chiar la toate pe primul loc, suntem pe ultimul loc in Europa la consumul de sapun si pasta de dinti.
Faptul ca suntem grasi, foarte grasi si obezi nu tine in 99,9% din cazuri de boala, ci de nesimtire. Cand mananci ca porcul, ajungi ca porcul. Si aici un rol important il are "gospodina", adica femeia cu care te-ai insurat ca sa-ti dea tocatura dimineata, la pranz si seara, tie si copiiilor tai.
Citesc mereu fel si fel de "diete" pentru slabire, una mai traznita decat alta. Unele "diete" sunt chiar periculoase pentru sanatate. Reteta de slabit cea mai simpla e "puneti lacatul pe frigider". Si evident, nu mai mancati laturi.
Am aflat ca suntem deja pe locul III in Europa la numarul de supraponderali, adica... suntem o natie bolnava, dar grasa. Dar nu suntem chiar la toate pe primul loc, suntem pe ultimul loc in Europa la consumul de sapun si pasta de dinti.
Faptul ca suntem grasi, foarte grasi si obezi nu tine in 99,9% din cazuri de boala, ci de nesimtire. Cand mananci ca porcul, ajungi ca porcul. Si aici un rol important il are "gospodina", adica femeia cu care te-ai insurat ca sa-ti dea tocatura dimineata, la pranz si seara, tie si copiiilor tai.
Citesc mereu fel si fel de "diete" pentru slabire, una mai traznita decat alta. Unele "diete" sunt chiar periculoase pentru sanatate. Reteta de slabit cea mai simpla e "puneti lacatul pe frigider". Si evident, nu mai mancati laturi.
duminică, 2 decembrie 2012
Nu pot sa cred!
Intru in casa astazi si o gasesc pe sotia mea pe canapea, alaturi de amanta mea.
- Ce se intampla aici?
- Tu sa-mi spui!!! zice nevasta-mea.
- Ce sa-ti spun, vad ca stai pe canapea, cu o necunoscuta. Atat!
- O necunoscuta, haa? striga amanta mea. Eu nu sunt nici o necunoscuta, facem sex de sase luni!
Atunci m-am uitat la sotia mea si am intrebat-o:
- Este adevarat???
- Ce se intampla aici?
- Tu sa-mi spui!!! zice nevasta-mea.
- Ce sa-ti spun, vad ca stai pe canapea, cu o necunoscuta. Atat!
- O necunoscuta, haa? striga amanta mea. Eu nu sunt nici o necunoscuta, facem sex de sase luni!
Atunci m-am uitat la sotia mea si am intrebat-o:
- Este adevarat???
sâmbătă, 1 decembrie 2012
Ganduri de 1 Decembrie (2012)
Romania asta mare e de fapt o Romanie mica,din toate puncte de vedere, deci si teritorial.
Romania asta "unita" e o realizare inca mistificata de interese marunte, chiar si acum, la aproape un secol. Ce ne invata 'lectia unirii"? Ca suntem slabi, fara coloana, fara vise, caci si "Unirea" a fost punerea in scena a gandirii si nazuintelor altora. Ceea ce este trist pentru o natiune. Trist, dar ofera o explicatie adevarata despre natiunea noastra. Ceea ce am scris nu vrea sa fie o replica la valul asta mediatic de doi lei "Sunt mandru ca sunt roman". Sa fim cinstiti, poti fi mandru ca esti un bouritic, si atat.
Vreau insa sa incepem sa ne scriem istoria adevarata, pentru a putea invata din lectiile istoriei, caci altfel tot prostii invatam. Si asta e cel mai grav. "Din greseala in greseala spre victoria finala".
Daca as face o evaluare a periadei scurse din Decembrie 1989, rezultatul ar fi negativ. Iar daca am analiza cele cateva realizari nationale, sa zicem intrarea in UE, am constata ca se adevereste ceea ce am scris mai sus.
Un lucru este clar, indiferent cine a stat in spatele nostru si ne-a impins pe calea emanciparii nationale, ne-a impins suficient pentru a avea cateva realizari. Ceea ce este bine, "finis coronat opus".
Un singur lucru ma satisface, imi da sperante si ma face optimist, Justitia.
Justitia ultimilor 2-3 ani a inceput in Romania sa functioneze, nu doar sa mimeze. Faptul ca inalti functionari ai statului si politicieni de toate culorile sunt deja la parnaie, e o marturie clara. Si este calea de urmat pentru cimentarea unei democratii in tara asta construita mai mult din praf. Justitia este garantul democratiei reale.
Desi ganditul dauneaza grav sanatatii (altfel nu s-ar feri toata lumea) eu - se pare - imi risc sanatatea in fiecare zi, prin urmare, insir aici cateva cugetari:
In Romania nu doar ca se fura ca-n codru, se fura codrul cu totul.
Unii cred ca e nevoie de optimism ca sa traiesti in Romania, eu cred ca e nevoie doar de cinism.
Sunt personaje carora daca le spui in fata ca sunt de cacat, ca sunt niste zdrente, nu au nicio tresarire. ei stiu ca exact asa sunt. si mai stiu ca daca au reusit ceva in viata au reusit tocmai pentru ca sunt de cacat si niste zdrente.
Ce face politicianul roman cand se pregateste de munca? Isi sufleca manecile si apoi isi baga amandoua mainile in buzunarele noastre.
Esti destept doar cand dormi.
Fraierii cu integritatea, smecherii cu imunitatea.
Ce sarbatorim la 1 Decembrie? Fasolea si carnatul moca.
Romania asta "unita" e o realizare inca mistificata de interese marunte, chiar si acum, la aproape un secol. Ce ne invata 'lectia unirii"? Ca suntem slabi, fara coloana, fara vise, caci si "Unirea" a fost punerea in scena a gandirii si nazuintelor altora. Ceea ce este trist pentru o natiune. Trist, dar ofera o explicatie adevarata despre natiunea noastra. Ceea ce am scris nu vrea sa fie o replica la valul asta mediatic de doi lei "Sunt mandru ca sunt roman". Sa fim cinstiti, poti fi mandru ca esti un bouritic, si atat.
Vreau insa sa incepem sa ne scriem istoria adevarata, pentru a putea invata din lectiile istoriei, caci altfel tot prostii invatam. Si asta e cel mai grav. "Din greseala in greseala spre victoria finala".
Daca as face o evaluare a periadei scurse din Decembrie 1989, rezultatul ar fi negativ. Iar daca am analiza cele cateva realizari nationale, sa zicem intrarea in UE, am constata ca se adevereste ceea ce am scris mai sus.
Un lucru este clar, indiferent cine a stat in spatele nostru si ne-a impins pe calea emanciparii nationale, ne-a impins suficient pentru a avea cateva realizari. Ceea ce este bine, "finis coronat opus".
Un singur lucru ma satisface, imi da sperante si ma face optimist, Justitia.
Justitia ultimilor 2-3 ani a inceput in Romania sa functioneze, nu doar sa mimeze. Faptul ca inalti functionari ai statului si politicieni de toate culorile sunt deja la parnaie, e o marturie clara. Si este calea de urmat pentru cimentarea unei democratii in tara asta construita mai mult din praf. Justitia este garantul democratiei reale.
Desi ganditul dauneaza grav sanatatii (altfel nu s-ar feri toata lumea) eu - se pare - imi risc sanatatea in fiecare zi, prin urmare, insir aici cateva cugetari:
In Romania nu doar ca se fura ca-n codru, se fura codrul cu totul.
Unii cred ca e nevoie de optimism ca sa traiesti in Romania, eu cred ca e nevoie doar de cinism.
Sunt personaje carora daca le spui in fata ca sunt de cacat, ca sunt niste zdrente, nu au nicio tresarire. ei stiu ca exact asa sunt. si mai stiu ca daca au reusit ceva in viata au reusit tocmai pentru ca sunt de cacat si niste zdrente.
Ce face politicianul roman cand se pregateste de munca? Isi sufleca manecile si apoi isi baga amandoua mainile in buzunarele noastre.
Esti destept doar cand dormi.
Fraierii cu integritatea, smecherii cu imunitatea.
Ce sarbatorim la 1 Decembrie? Fasolea si carnatul moca.
joi, 29 noiembrie 2012
Votam ca boii, caci suntem bouritici (2)
Votam ca boii, caci suntem bouritici (2)
MESAJUL E CLAR: NU MAI VOTA! Caci votezi niste paraziti.
Sunt multi aceia ce doresc "pacea" ce provine din imunitatea parlamentara. Si nu doar pentru ei, Parlamentul e o afacere de familie, deja. Vom avea in curand familii de parlamentari: bunicul, tatal si copilul.
VASILE MOCANU
Marele baron Victor Mocanu de la PSD este şeful clanului politico- economic din judeţ ce-i poartă numele şi candidat al partidului pentru un mandat de senator la Buzău. Fiul său Adrian, candidează si el pentru un post de deputat.
Mocanu este cercetat de DNA pentru că în anul 2009 Consiliul Judeţean a încheiat contractele de deszăpezire prin negociere directă, majoritatea contractelor fiind semnate cu firma Conferic SRL.
Folosind aceeaşi firmă a ginerelui său, Victor Mocanu a reuşit să direcţioneze spre familia sa 1, 6 milioane de euro dintr-un proiect european numit „Drumul Vinului”. Licitaţia a fost câştigată de un apropiat al lui Mocanu, prin firma Nikost, după care acesta a dat mai departe lucrarea ginerelui Mocanu. Această afacere este investigată de DLAF- organismul european de investigare a fraudelor cu fonduri europene.
Toate acestea sunt motive de bucurie pentru Victor Ponta şi echipa sa reformatoare, care vede sub ochii lui cum oastea de baroni locali penali se strâng ciopor în Parlamentul României, unde vor avea puterea de a da jos orice Guvern.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-victor-mocanu-si-cristina-dumitrache_1053454.html#ixzz2DaZtmUBh
Mocanu este cercetat de DNA pentru că în anul 2009 Consiliul Judeţean a încheiat contractele de deszăpezire prin negociere directă, majoritatea contractelor fiind semnate cu firma Conferic SRL.
Folosind aceeaşi firmă a ginerelui său, Victor Mocanu a reuşit să direcţioneze spre familia sa 1, 6 milioane de euro dintr-un proiect european numit „Drumul Vinului”. Licitaţia a fost câştigată de un apropiat al lui Mocanu, prin firma Nikost, după care acesta a dat mai departe lucrarea ginerelui Mocanu. Această afacere este investigată de DLAF- organismul european de investigare a fraudelor cu fonduri europene.
Toate acestea sunt motive de bucurie pentru Victor Ponta şi echipa sa reformatoare, care vede sub ochii lui cum oastea de baroni locali penali se strâng ciopor în Parlamentul României, unde vor avea puterea de a da jos orice Guvern.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-victor-mocanu-si-cristina-dumitrache_1053454.html#ixzz2DaZtmUBh
CRISTINA DUMITRACHE
Tata te iubeşte şi este un om foarte bogat de aceea ţi-a făcut cadou un post de deputat la Bucureşti, unde tu, fata lui tata, te poţi dezvolta fizic, pentru că eşti încă tânără, dar mai ales spiritual şi profesional.
Babacul Dumitrache este un greu al afacerilor din Constanţa, face afaceri importante, are porturi şi nave, dar este şi consilier judeţean PSD, probabil din plictisul milioanelor de euro avere.
Cu toate că pentru a ajunge în Parlamentul României nu-ţi trebuie foarte multă carte, maximum să ştii să scrii sau să citeşti, Cristina Dumitrache a picat testul de inteligenţă politică atunci când din greşeală sau poate cu intenţie, a omis să treacă în declaraţia de avere venituri financiare importante.
Ion Dumitrache s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, pe durata exercitării mandatului de Consilier județean, respectiv 2008 – 2012, S.C. EUROSANTIS S.R.L. (societate comercială la care acesta deține, împreună cu soția, calitățile de asociat, respectiv funcțiile de administrator) a încheiat un număr de 28 contracte de furnizare produse, în valoare totală de 7.191.209,64 Lei, cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, aflată în subordinea Consiliul Judeţean Constanţa.
Cu alte cuvinte consilierul judeţean s-a dedulcit la banii publici ai instituţiei din a cărui for de conducere făcea parte. Lucruri banale evident, semn că alegătorii din Constanţa, cei care îl aleg de 12 ani pe Mazăre primar, vor face un efort să o facă deputat încă un mandat pe fata lui Nea Dumitrache.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-victor-mocanu-si-cristina-dumitrache_1053454.html#ixzz2Dab5p3tv
Babacul Dumitrache este un greu al afacerilor din Constanţa, face afaceri importante, are porturi şi nave, dar este şi consilier judeţean PSD, probabil din plictisul milioanelor de euro avere.
Cu toate că pentru a ajunge în Parlamentul României nu-ţi trebuie foarte multă carte, maximum să ştii să scrii sau să citeşti, Cristina Dumitrache a picat testul de inteligenţă politică atunci când din greşeală sau poate cu intenţie, a omis să treacă în declaraţia de avere venituri financiare importante.
Ion Dumitrache s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, pe durata exercitării mandatului de Consilier județean, respectiv 2008 – 2012, S.C. EUROSANTIS S.R.L. (societate comercială la care acesta deține, împreună cu soția, calitățile de asociat, respectiv funcțiile de administrator) a încheiat un număr de 28 contracte de furnizare produse, în valoare totală de 7.191.209,64 Lei, cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, aflată în subordinea Consiliul Judeţean Constanţa.
Cu alte cuvinte consilierul judeţean s-a dedulcit la banii publici ai instituţiei din a cărui for de conducere făcea parte. Lucruri banale evident, semn că alegătorii din Constanţa, cei care îl aleg de 12 ani pe Mazăre primar, vor face un efort să o facă deputat încă un mandat pe fata lui Nea Dumitrache.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-victor-mocanu-si-cristina-dumitrache_1053454.html#ixzz2Dab5p3tv
CONSTANTIN CONŢAC
România are, ţineţi-vă bine, primul candidat la alegerile parlamentare care candidează din închisoare, după ce a fost arestat recent în urma unei condamnări definitive la 3 ani de închisoare.
Tot România este singura ţară în care un candidat a fost ales din puşcărie în funcţia de deputat, s-a întâmplat la alegerile generale din 2008, când liberalul clujean Virgil Pop a fost arestat în timpul campaniei electorale şi s-a ales pe funcţie din puşcărie.
Revenind la cazul din acest an, fericitul candidat este fostul presedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac, care a avut timp să-şi depună candidatura pentru un colegiu de senator în data de 28 octombrie pentru ca pe 1 noiembrie să fie deja în arestul Poliţei de unde a fost dus în Penitenciarul Botoşani.
Situaţia halucinantă a avut loc deoarece miercuri cu o zi înainte de a fi arestat Conţac şi fiul sau, Liviu au fost condamnati definitiv la trei ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie.
Potrivit procurorilor, Conţac ar fi desfasurat, alaturi de Liviu Conţac, fost director al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri, afaceri pe bani publici constand in contracte de prestari servicii avand ca obiect activitati de intretinere a drumurilor si transport material.
Ce dovadă mai putem cere că România este o ţară etern fascinantă şi că la noi se întâmplă cele mai caudate şi frumoase lucruri deopotrivă.
Imi doresc sincer ca dl. Conţac să fie ales senator de Botoşani, fără să aibă posibiliatea să-şi facă campanie electorală iar botoşănenii să meargă încolonaţi să-l voteze pe Conţac cu ură faţă de judecătorii aceia nedrepţi care au condamanat un vlăstar politic atât de inocent la puşcărie- astfel românii ar demonstra că sunt un popor sensibil la suferinţele aproapelui şi ar mai demonstra că sunt şi foarte inteligenţi…
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-constantin-contac-si-valeriu-tabara_1050901.html#ixzz2DaciMdtm
Tot România este singura ţară în care un candidat a fost ales din puşcărie în funcţia de deputat, s-a întâmplat la alegerile generale din 2008, când liberalul clujean Virgil Pop a fost arestat în timpul campaniei electorale şi s-a ales pe funcţie din puşcărie.
Revenind la cazul din acest an, fericitul candidat este fostul presedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac, care a avut timp să-şi depună candidatura pentru un colegiu de senator în data de 28 octombrie pentru ca pe 1 noiembrie să fie deja în arestul Poliţei de unde a fost dus în Penitenciarul Botoşani.
Situaţia halucinantă a avut loc deoarece miercuri cu o zi înainte de a fi arestat Conţac şi fiul sau, Liviu au fost condamnati definitiv la trei ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie.
Potrivit procurorilor, Conţac ar fi desfasurat, alaturi de Liviu Conţac, fost director al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri, afaceri pe bani publici constand in contracte de prestari servicii avand ca obiect activitati de intretinere a drumurilor si transport material.
Ce dovadă mai putem cere că România este o ţară etern fascinantă şi că la noi se întâmplă cele mai caudate şi frumoase lucruri deopotrivă.
Imi doresc sincer ca dl. Conţac să fie ales senator de Botoşani, fără să aibă posibiliatea să-şi facă campanie electorală iar botoşănenii să meargă încolonaţi să-l voteze pe Conţac cu ură faţă de judecătorii aceia nedrepţi care au condamanat un vlăstar politic atât de inocent la puşcărie- astfel românii ar demonstra că sunt un popor sensibil la suferinţele aproapelui şi ar mai demonstra că sunt şi foarte inteligenţi…
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-constantin-contac-si-valeriu-tabara_1050901.html#ixzz2DaciMdtm
miercuri, 28 noiembrie 2012
Am un nou site
Am publicat un nou site. Noul meu site e in En si e inca in lucru. Insa, sunt sperante de a-l vedea intreg si functional.
http://duca.orgfree.com/
Functional a ramas si site-ul in romana, http://www.duca.byethost14.com/index.html
Una din melodiile mele preferate
Goodbye to you, my trusted friend.
We've known each other since we're nine or ten.
Together we climbed hills or trees.
Learned of love and ABC's,
skinned our hearts and skinned our knees.
Goodbye my friend, it's hard to die,
when all the birds are singing in the sky,
Now that the spring is in the air.
Pretty girls are everywhere.
When you see them I'll be there.
We had joy, we had fun, we had seasons in the sun.
But the hills that we climbed
were just seasons out of time.
Goodbye, Papa, please pray for me,
I was the black sheep of the family.
You tried to teach me right from wrong.
Too much wine and too much song,
wonder how I get along.
Goodbye, Papa, it's hard to die
when all the birds are singing in the sky,
Now that the spring is in the air.
Little children everywhere.
When you see them I'll be there.
We had joy, we had fun, we had seasons in the sun.
But the wine and the song,
like the seasons, all have gone.
Goodbye, Michelle, my little one.
You gave me love and helped me find the sun.
And every time that I was down
you would always come around
and get my feet back on the ground.
Goodbye, Michelle, it's hard to die
when all the bird are singing in the sky,
Now that the spring is in the air.
With the flowers ev'rywhere.
I whish that we could both be there.
We had joy, we had fun, we had seasons in the sun.
But the stars we could reach
were just starfishs on the beach
source: http://www.lyricsondemand.com/onehitwonders/seasonsinthesunlyrics.html
Functional a ramas si site-ul in romana, http://www.duca.byethost14.com/index.html
Una din melodiile mele preferate
Seasons In The Sun
Goodbye to you, my trusted friend.
We've known each other since we're nine or ten.
Together we climbed hills or trees.
Learned of love and ABC's,
skinned our hearts and skinned our knees.
Goodbye my friend, it's hard to die,
when all the birds are singing in the sky,
Now that the spring is in the air.
Pretty girls are everywhere.
When you see them I'll be there.
We had joy, we had fun, we had seasons in the sun.
But the hills that we climbed
were just seasons out of time.
Goodbye, Papa, please pray for me,
I was the black sheep of the family.
You tried to teach me right from wrong.
Too much wine and too much song,
wonder how I get along.
Goodbye, Papa, it's hard to die
when all the birds are singing in the sky,
Now that the spring is in the air.
Little children everywhere.
When you see them I'll be there.
We had joy, we had fun, we had seasons in the sun.
But the wine and the song,
like the seasons, all have gone.
Goodbye, Michelle, my little one.
You gave me love and helped me find the sun.
And every time that I was down
you would always come around
and get my feet back on the ground.
Goodbye, Michelle, it's hard to die
when all the bird are singing in the sky,
Now that the spring is in the air.
With the flowers ev'rywhere.
I whish that we could both be there.
We had joy, we had fun, we had seasons in the sun.
But the stars we could reach
were just starfishs on the beach
source: http://www.lyricsondemand.com/onehitwonders/seasonsinthesunlyrics.html
luni, 26 noiembrie 2012
Votam ca boii, caci suntem bouritici (1)
Votam ca boii, caci suntem bouritici (1)
MESAJUL E CLAR: NU MAI VOTA! Caci votezi niste paraziti.
Sa analizam acum trei politicieni: Voiculescu, Ghise, Zlotea
DAN VOICULESCU
Alături de USL Dan Voiculescu cunoaşte în zilele acestea apogeul puterii sale de mogul media şi principal adversar al preşedintelui Traian Băsescu.
Problemele sale cu legea sunt de acum legendare, membri ai familiei sale, apropiaţi sau parteneri de afaceri de-ai săi au fost cercetaţi de procurori în multiple dosare, cel mai evoluat dosar al mogulului fiind cel al privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, unde miza a fost 3, 6 hectare în zona rezidenţială a Bucureştiului.
Pentru a scăpa de judecarea dosarului la Înalta Curte de Casaţia şi Justişiei Voiculescu şi-a dat demisia din Senat în această vară.
Acum Voiculescu a anunţat că va candida pentru un nou mandat în sectorul 4 din Capitală.
Lecţia politică pe care Voiculescu ne-o dă nouă este una despre cinism, putere şi bani- indiferent de problemele pe care le ai, oricât de maculat sau penal ai fii, în final, în ochii poporului nu contează decât percepţia pe care reuşeşti să o impui. Voiculescu este aşadar un onorabil om de afaceri, filantrop, tată de familie, un patriarh politic blajin şi iubitor de popor. DIXIT!
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-dan-voiculescu-ioan-ghise-si-marian-zloatea_1030530.html#ixzz2DJ6UKRx4
IOAN GHISE
“Subsemnatul Ioan Ghişe mă angajez să sprijin în mod organizat organele de Securitate” - aşa sună o parte din angajamentul ferm al actualului senator PNL făcut organelor de Securitate.
Cariera sa politică a debutat la Braşov, aici Ghişe a fost primar pentru un mandat, din acea vreme au rămas consemnate relaţia sa bună cu celebrul primar extremist al Clujului din anii 90, Gheorghe Funar.
Acum Ghişe se află în graţiile lui Crin Antonescu, la fel cum acum patru ani reuşise să se lipească de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
La Braşov însă colegii liberali nu-l mai doresc în organizaţie, Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliuliului Judeţean a ameninţat cu demisia din partid, făcând presiuni ca Ghişe să nu mai poată candida pentru un nou mandat de senator- Ghişe susţin liberalii braşoveni este „parlamentarul cel neserios, abonat mai mult la TV decât la propriul colegiu, îndrăgostit de propria imagine, care aduce deservicii proprieii sale filiale prin opiniile şi iniţiativele sale legislative”.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-dan-voiculescu-ioan-ghise-si-marian-zloatea_1030530.html#ixzz2DJ7Q0X4W
După doi ani de zile de deşert lui Zlotea i-a surâs din nou soarta atunci când Vasile Blaga a ajuns preşedintele PDL iar Elena Udrea a fost trasă pe linie moartă, ca un părinte iubitor Blaga i-a făcut dreptate lui Zlotea şi l-a trimis să fie şef interimar al organizaţiei de la Teleorman, să organizeze partidul după alegeri- cu ocazia aceasta se va alege şi cu o candidatură în decembrie, chiar dacă cu mici şanse de reuşită.
Lecţia politică zilei de azi pe care Zlotea ne-o oferă este acea a răzbunării- nu contează câte umilinţe înduri şi cât timp, odată şi odată va veni clipa răzbunării, iar atunci trebuie să fii fără milă, Ion Iliescu şi Mircea Geoană o ştiu cel mai bine.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-dan-voiculescu-ioan-ghise-si-marian-zloatea_1030530.html#ixzz2DJ8FtYZN
MESAJUL E CLAR: NU MAI VOTA! Caci votezi niste paraziti.
Sa analizam acum trei politicieni: Voiculescu, Ghise, Zlotea
Alături de USL Dan Voiculescu cunoaşte în zilele acestea apogeul puterii sale de mogul media şi principal adversar al preşedintelui Traian Băsescu.
Problemele sale cu legea sunt de acum legendare, membri ai familiei sale, apropiaţi sau parteneri de afaceri de-ai săi au fost cercetaţi de procurori în multiple dosare, cel mai evoluat dosar al mogulului fiind cel al privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, unde miza a fost 3, 6 hectare în zona rezidenţială a Bucureştiului.
Pentru a scăpa de judecarea dosarului la Înalta Curte de Casaţia şi Justişiei Voiculescu şi-a dat demisia din Senat în această vară.
Acum Voiculescu a anunţat că va candida pentru un nou mandat în sectorul 4 din Capitală.
Lecţia politică pe care Voiculescu ne-o dă nouă este una despre cinism, putere şi bani- indiferent de problemele pe care le ai, oricât de maculat sau penal ai fii, în final, în ochii poporului nu contează decât percepţia pe care reuşeşti să o impui. Voiculescu este aşadar un onorabil om de afaceri, filantrop, tată de familie, un patriarh politic blajin şi iubitor de popor. DIXIT!
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-dan-voiculescu-ioan-ghise-si-marian-zloatea_1030530.html#ixzz2DJ6UKRx4
IOAN GHISE
“Subsemnatul Ioan Ghişe mă angajez să sprijin în mod organizat organele de Securitate” - aşa sună o parte din angajamentul ferm al actualului senator PNL făcut organelor de Securitate.
Cariera sa politică a debutat la Braşov, aici Ghişe a fost primar pentru un mandat, din acea vreme au rămas consemnate relaţia sa bună cu celebrul primar extremist al Clujului din anii 90, Gheorghe Funar.
Acum Ghişe se află în graţiile lui Crin Antonescu, la fel cum acum patru ani reuşise să se lipească de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
La Braşov însă colegii liberali nu-l mai doresc în organizaţie, Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliuliului Judeţean a ameninţat cu demisia din partid, făcând presiuni ca Ghişe să nu mai poată candida pentru un nou mandat de senator- Ghişe susţin liberalii braşoveni este „parlamentarul cel neserios, abonat mai mult la TV decât la propriul colegiu, îndrăgostit de propria imagine, care aduce deservicii proprieii sale filiale prin opiniile şi iniţiativele sale legislative”.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-dan-voiculescu-ioan-ghise-si-marian-zloatea_1030530.html#ixzz2DJ7Q0X4W
MARIAN ZLOTEA
Marian Zloatea a activat puţin în Parlamentul European şi a condus filiala de la sector 5 a PDL, presa de scandal alimentată de răutăcioşi vorbe insistent despre o poveste de iubire între tânărul politician şi fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, o iubire împărtăşită, romantică, cu trandafiri daţi şi primiţi în trafic.După doi ani de zile de deşert lui Zlotea i-a surâs din nou soarta atunci când Vasile Blaga a ajuns preşedintele PDL iar Elena Udrea a fost trasă pe linie moartă, ca un părinte iubitor Blaga i-a făcut dreptate lui Zlotea şi l-a trimis să fie şef interimar al organizaţiei de la Teleorman, să organizeze partidul după alegeri- cu ocazia aceasta se va alege şi cu o candidatură în decembrie, chiar dacă cu mici şanse de reuşită.
Lecţia politică zilei de azi pe care Zlotea ne-o oferă este acea a răzbunării- nu contează câte umilinţe înduri şi cât timp, odată şi odată va veni clipa răzbunării, iar atunci trebuie să fii fără milă, Ion Iliescu şi Mircea Geoană o ştiu cel mai bine.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-dan-voiculescu-ioan-ghise-si-marian-zloatea_1030530.html#ixzz2DJ8FtYZN
Morala (vesnica):"Smecherii in Parlament, prostii la coada pentru promotia de tigai"
duminică, 25 noiembrie 2012
Prin definitie barbatii sunt misogini. Oare?
1.Daca iei decizii fara sa o consulti, esti misogin. Daca ia decizii
fara sa te consulte, este o femeie emancipata.
2.Daca muncesti prea mult, o neglijezi. Daca nu muncesti, nu esti bun de nimic.
3.Daca ea are un serviciu plictisitor si prost platit, este exploatata. Daca tu ai un serviciu plictisitor si prost platit, ar trebui sa faci bine sa-ti gasesti ceva mai bun.
4.Daca tu esti avansat inaintea ei, femeile sunt marginalizate. Daca ea e avansata inaintea ta, femeile au drepturi egale cu barbatii.
5.Daca ii spui ca arata bine, este hartuire sexuala. Daca nu ii spui, este indiferenta crasa.
6.Daca o rogi sa faca ceva ce nu ii place, incerci s-o domini. Daca iti cere sa faci ceva ce nu iti place, este o favoare pe care nu e frumos s-o refuzi.
7.Daca incerci sa arati bine, probabil ai pe altcineva. Daca nu, esti neingrijit.
8.Daca ii aduci flori, urmaresti ceva. Daca nu ii aduci, esti
nerecunoascator.
9.Daca esti mandru de realizarile tale, esti un egoist. Daca nu, esti total lipsit de ambitie.
10.Daca are o durere de cap, trebuie sa se odihneasca. Daca ai o durere de cap, n-o mai iubesti.
5.Daca ii spui ca arata bine, este hartuire sexuala. Daca nu ii spui, este indiferenta crasa.
6.Daca o rogi sa faca ceva ce nu ii place, incerci s-o domini. Daca iti cere sa faci ceva ce nu iti place, este o favoare pe care nu e frumos s-o refuzi.
7.Daca incerci sa arati bine, probabil ai pe altcineva. Daca nu, esti neingrijit.
8.Daca ii aduci flori, urmaresti ceva. Daca nu ii aduci, esti
nerecunoascator.
9.Daca esti mandru de realizarile tale, esti un egoist. Daca nu, esti total lipsit de ambitie.
10.Daca are o durere de cap, trebuie sa se odihneasca. Daca ai o durere de cap, n-o mai iubesti.
vineri, 23 noiembrie 2012
Mesajul meu pe drapelul vostru
Mesajul meu pe drapelul vostru
MUIE! ZDRENTELOR
Caci doar muia va uneste
luni, 12 noiembrie 2012
Curatenia sociala se face prin puterea legii si in fotbal
Desi multi "formatori de opinie" nu credeau in puterea justitiei (multi ani nici nu au fost motive) iata ca si in lumea asta pestrita a fotbalului bate curatenia in prelungiri. Si bate la scor.
Exista deja cateva condamnari definitive, iar de azi exista alte condamnari cu executare (ce mai pot fi atacate cu recurs).
Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, luni, la închisoare cu executare pe George Copos, Cristi Borcea, Ioan Becali, Mihai Stoica, şi Victor Becali.
http://www.realitatea.net/dosarul-transferurilor-ioan-becali-8-ani-borcea-7-ani-copos-5-ani-cu-executare_1051268.html?utm_source=BreakingNews-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb
duminică, 11 noiembrie 2012
Dinozaurii de care nu scapam
Exista "politicieni" de profesie? Da. Din nefericire. Exista deja o adunatura de paraziti ce ne sug, ca natie. Ar fi mai bine daca ne-ar suge si ca indivizi.
Cateva exemple:
http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Dinozaurii-_din_Parlamentul_Romaniei-_Cum_aratau_Blaga-Antonescu_si_Basescu_in_prima_legislatura_0_808119307.html
Campania electorală pentru alegerile din 9 decembrie a adus la start o serie de figuri extrem de familiare în peisajul politic românesc. "Parlamentari de profesie", aceştia au populat băncile Parlamentului încă din prima legislatură din 1990, iar acum, unii dintre ei se prezintă în faţa electoratului pentru a cere al şaptelea mandat consecutiv. Traseul politic i-a adus de multe ori în aceeaşi tabără, dar şi în partide diferite. Un singur lucru nu s-a schimbat: mandatul de deputat sau cel de senator.
Unii dintre cei mai longevivi parlamentari reprezintă cuplul de nedespărţit al PDL: Blaga- Berceanu. Cei doi au fost parlamentari din anul 1990 şi până în 2012. Dacă Berceanu a spus pas unei noi candidaturi, Blaga va intra în cursă pentru un mandat de senator în judeţul Timiş.
Blaga şi Berceanu au avut evoluţii politice asemănătoare. Cei doi "grei" ai PDL au intrat în politică imediat după Revoluţie. Ei au fost aleşi pe listele FSN, condus pe vremea aceea de Ion Iliescu. Primele funcţii importante le-au avut în Parlament, unde unde şi-au menţinut locul până în actuala legislatură. Între timp, Blaga a ajuns şef al PDL, în timp ce Berceanu se pregăteşte de retragerea din politică.
În ultima legislatură, atât Berceanu, cât şi Blaga s-au remarcat în primul rând la capitolul absenţe. Berceanu s-a clasat pe locul 111 în topul prezenţei, cu un procentaj de 34%. Berceanu nu s-a remarcat nici la capitolul iniţiative legislative, în ultima legislatură. Numele său s-a regăsit pe 9 iniţiative legislative, dintre care doar 2 au devenit legi
Un alt lider de partid care a intrat în politică la începutul anilor 90 este şi Crin Antonescu. Primul mandat de parlamentar l-a obţinut în anul 1992, iar de atunci nu a mai părăsit Parlamentul. Crin Antonescu va candida la aceste alegeri în Teleorman, pentru al şaselea mandat consecutiv. Antonescu a devenit deja o legendă în lumea politică pentru absenteismul său. În ultima legislatură a avut o prezenţă de doar 11,1%, procentaj cu care a ocupat locul 123. Numele lui Crin Antonescu s-a regăsit pe 17 iniţiative legislative, dar niciuna dintre acestea nu a devenit lege.
Cateva exemple:
http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Dinozaurii-_din_Parlamentul_Romaniei-_Cum_aratau_Blaga-Antonescu_si_Basescu_in_prima_legislatura_0_808119307.html
Campania electorală pentru alegerile din 9 decembrie a adus la start o serie de figuri extrem de familiare în peisajul politic românesc. "Parlamentari de profesie", aceştia au populat băncile Parlamentului încă din prima legislatură din 1990, iar acum, unii dintre ei se prezintă în faţa electoratului pentru a cere al şaptelea mandat consecutiv. Traseul politic i-a adus de multe ori în aceeaşi tabără, dar şi în partide diferite. Un singur lucru nu s-a schimbat: mandatul de deputat sau cel de senator.
Unii dintre cei mai longevivi parlamentari reprezintă cuplul de nedespărţit al PDL: Blaga- Berceanu. Cei doi au fost parlamentari din anul 1990 şi până în 2012. Dacă Berceanu a spus pas unei noi candidaturi, Blaga va intra în cursă pentru un mandat de senator în judeţul Timiş.
Blaga şi Berceanu au avut evoluţii politice asemănătoare. Cei doi "grei" ai PDL au intrat în politică imediat după Revoluţie. Ei au fost aleşi pe listele FSN, condus pe vremea aceea de Ion Iliescu. Primele funcţii importante le-au avut în Parlament, unde unde şi-au menţinut locul până în actuala legislatură. Între timp, Blaga a ajuns şef al PDL, în timp ce Berceanu se pregăteşte de retragerea din politică.
În ultima legislatură, atât Berceanu, cât şi Blaga s-au remarcat în primul rând la capitolul absenţe. Berceanu s-a clasat pe locul 111 în topul prezenţei, cu un procentaj de 34%. Berceanu nu s-a remarcat nici la capitolul iniţiative legislative, în ultima legislatură. Numele său s-a regăsit pe 9 iniţiative legislative, dintre care doar 2 au devenit legi
Un alt lider de partid care a intrat în politică la începutul anilor 90 este şi Crin Antonescu. Primul mandat de parlamentar l-a obţinut în anul 1992, iar de atunci nu a mai părăsit Parlamentul. Crin Antonescu va candida la aceste alegeri în Teleorman, pentru al şaselea mandat consecutiv. Antonescu a devenit deja o legendă în lumea politică pentru absenteismul său. În ultima legislatură a avut o prezenţă de doar 11,1%, procentaj cu care a ocupat locul 123. Numele lui Crin Antonescu s-a regăsit pe 17 iniţiative legislative, dar niciuna dintre acestea nu a devenit lege.
Un alt "greu" al Parlamentului României este emimenţa cenusie a PSD, Viorel Hrebenciuc. Este parlamentar din anul 1996 şi se află la mandatul cu numărul 4 în Parlamentul României. Viorel Hrebenciuc a fost în permanenţă deputat. Este cunoscut în lumea politică ca fiind strategul PSD. Deşi este o figură importantă a PSD, Viorel Hrebenciuc a avut doar 32 de inițiative legislative, dintre care doar 2 au devenit legi. În ultima legislatură, la nivel de prezenţă, Hrebenciuc se află în coada topului, pe locul 304, cu un procentaj de 28,8%.
În clubul select al celor care sunt parlamentari încă din 1990 intră şi Varujan Vosganian. Liberalul este una dintre figurile centrale ale jocului guvernamental. Vosganian a fost de ministru al Economiei în guvernul Tăriceanu în perioada 2006-2008. În perioada 2006-2007 Vosganian a devenit una dintre figurile centrale ale PNL. El a fost numit purtător de cuvânt al partidului.
Liberalul a avut 3 mandate de senator, dar şi trei de deputat. În ultima legislatură a fost senator, iar numele lui Vosganian a apărut pe 16 iniţiative legislative, dar niciuna dintre acestea nu a devenit lege. Nici la nivel de prezenţă nu a stat foarte bine. Vosganian s-a clasat pe locul 92, cu un procent de 45,8%.
Un alt nume care se regăseşte încă din ani 90 în Parlament este cel al Ecaterinei Andronescu. Ecaterina Andronescu a fost în 3 rânduri ministru al Educaţiei. Primul mandat l-a avut în perioada 2001-2003, în timpul guvernului Năstase. Al doilea mandat l-a avut în perioada 2008-2009, în primul guvern Boc, iar ultimul în guvernul Ponta din iulie până în decembrie 2012. Ecaterina Andronescu a intrat pe scena mare a politicii în anul 1996. Atunci a devenit membru al PSD şi totodată a câştigat şi primul mandat de deputat. Ulterior, au mai urmat alte 2 mandate în perioada 2000-2008. În anul 2008, Ecaterina Andronescu a schimbat camera şi a câştigat un mandat de senator din partea PSD. Unul dintre proiectele de bază în actualul mandat de ministru este introducerea examenului de Bacalaureat profesional.
Dar de ce nu scapam de ei? Pentru ca ii tot votam.
Iliescu e senator pe viata. Iar noi suntem fraieri pe viata.
În clubul select al celor care sunt parlamentari încă din 1990 intră şi Varujan Vosganian. Liberalul este una dintre figurile centrale ale jocului guvernamental. Vosganian a fost de ministru al Economiei în guvernul Tăriceanu în perioada 2006-2008. În perioada 2006-2007 Vosganian a devenit una dintre figurile centrale ale PNL. El a fost numit purtător de cuvânt al partidului.
Liberalul a avut 3 mandate de senator, dar şi trei de deputat. În ultima legislatură a fost senator, iar numele lui Vosganian a apărut pe 16 iniţiative legislative, dar niciuna dintre acestea nu a devenit lege. Nici la nivel de prezenţă nu a stat foarte bine. Vosganian s-a clasat pe locul 92, cu un procent de 45,8%.
Un alt nume care se regăseşte încă din ani 90 în Parlament este cel al Ecaterinei Andronescu. Ecaterina Andronescu a fost în 3 rânduri ministru al Educaţiei. Primul mandat l-a avut în perioada 2001-2003, în timpul guvernului Năstase. Al doilea mandat l-a avut în perioada 2008-2009, în primul guvern Boc, iar ultimul în guvernul Ponta din iulie până în decembrie 2012. Ecaterina Andronescu a intrat pe scena mare a politicii în anul 1996. Atunci a devenit membru al PSD şi totodată a câştigat şi primul mandat de deputat. Ulterior, au mai urmat alte 2 mandate în perioada 2000-2008. În anul 2008, Ecaterina Andronescu a schimbat camera şi a câştigat un mandat de senator din partea PSD. Unul dintre proiectele de bază în actualul mandat de ministru este introducerea examenului de Bacalaureat profesional.
Dar de ce nu scapam de ei? Pentru ca ii tot votam.
Iliescu e senator pe viata. Iar noi suntem fraieri pe viata.
joi, 8 noiembrie 2012
Plagiatul - o valoare academica?
Pentru plagiatorii academisti ai Romaniei ar trebui sa vina vremuri nu tocmai linistite.
Mai multi doctori in stiinta neplagiatori s-au saturat de hotii academisti si au infiintat o organizatie ce-si propune demascarea impostorilor http://integru.org/
Incepe sa apara in adevarata lumina plaga extinsa a plagiatului.
Nu e vorba doar de titlul academic in sine, ci, in unele cazuri, de fraudarea unor granturi
3 Universities & 1 Institute − Grant Application for 465,000 Euros from Public Budget − INSCC, Politehnica Bucharest, Transilvania Brasov, Pitesti
Mai multi doctori in stiinta neplagiatori s-au saturat de hotii academisti si au infiintat o organizatie ce-si propune demascarea impostorilor http://integru.org/
Incepe sa apara in adevarata lumina plaga extinsa a plagiatului.
Nu e vorba doar de titlul academic in sine, ci, in unele cazuri, de fraudarea unor granturi
3 Universities & 1 Institute − Grant Application for 465,000 Euros from Public Budget − INSCC, Politehnica Bucharest, Transilvania Brasov, Pitesti
miercuri, 7 noiembrie 2012
Muzica nu are varsta
1966 - The Monkees - I'm a Believer
http://youtu.be/XfuBREMXxts
SMOKIE - Living Next Door To Alice (HQ) (1977)
http://youtu.be/Wc2coufE-Hc
marți, 6 noiembrie 2012
vineri, 2 noiembrie 2012
Fierul vechi din cenusa Romaniei
Sunt atatea reportaje in care s-a demonstrat ca "privatizarea Romaniei" a fost in realitate un jaf planificat, incat nu mai merita sa batem apa-n piua. Si totusi, sunt cateva marturii interesante ale lui Petre Roman, cel ce ne-a lasat sintagma "Industria Romaniei este un morman de fiare vechi". Aceste marturii ne arata ca nu doar de la "nivel central" s-a organizat si controlat jaful si lichidarea industriei romanesti, la nivel local s-a luptat pentru fiecare piulita ce putea fi furata:
Au fost anii in care sloganul national era "Nu ne vindem tara". De tot rasul. In realitate sloganul era: "Fiecare fura cat si ce poate".
Petre Roman: "Anumite întreprinderi au dispărut tocmai pentru că au fost sabotate de cei care aveau în cap să pună mâna pe ele, să preia activele şi mai ales terenul. Iată: uzina de camioane şi uzina de tractoare, ambele de la Braşov. În 1991, am avut şansa să vorbesc cu domnul Werner Niefer, director general la Mercedes. Mi l-a adus Ion Ţiriac, care-l cunoştea. Niefer avea un sentiment bun faţă de România. I-am prezentat programul de reformă şi mi-a spus că vrea să investească în uzina de camioane de la Braşov şi în uzina de autobuze de la Bucureşti. Să facă autobuze şi camioane Mercedes. Dar cei de la faţa locului, cei din conducerea întreprinderilor şi, cred, şi cei din Securitate, au zis: „Dom'ne, dacă vine Mercedes, s-a terminat. Nici nu mai apucăm posturi, nici nu mai putem să mai furăm. Nu ne mai alegem cu nimic". Pentru tractoare am avut oferte de la Fiat. Nu s-a realizat nimic, iar locurile alea au devenit spaţii de speculaţii imobiliare. Deci au fost interese de sabotare, ne-am sabotat singuri. Cum se făcea sabotarea? Arătau ostilitate, se asociau cu sindicatele şi într-un mediu ostil nu vine niciun investitor. Unul dintre sloganurile secţiei de dezinformare a SRI era acesta: „Nu ne vindem ţara". Avea ecou politic, dar în fond spunea: „De ce să ia străinii activele? Lasă că le luăm noi". Nu conta că ei nu aveau niciun fel de capacitate de a relansa o asemenea investiţie. Nici nu voiau să o relanseze. Voiau doar să o prăduiască".
Bineinteles ca Petre Roman facea si desfacea multe, dar... ghinion. Ca de ghinion poate fi vorba cand ai toti boii pe post de conducatori, n'asa?
Au fost anii in care sloganul national era "Nu ne vindem tara". De tot rasul. In realitate sloganul era: "Fiecare fura cat si ce poate".
Petre Roman: "Anumite întreprinderi au dispărut tocmai pentru că au fost sabotate de cei care aveau în cap să pună mâna pe ele, să preia activele şi mai ales terenul. Iată: uzina de camioane şi uzina de tractoare, ambele de la Braşov. În 1991, am avut şansa să vorbesc cu domnul Werner Niefer, director general la Mercedes. Mi l-a adus Ion Ţiriac, care-l cunoştea. Niefer avea un sentiment bun faţă de România. I-am prezentat programul de reformă şi mi-a spus că vrea să investească în uzina de camioane de la Braşov şi în uzina de autobuze de la Bucureşti. Să facă autobuze şi camioane Mercedes. Dar cei de la faţa locului, cei din conducerea întreprinderilor şi, cred, şi cei din Securitate, au zis: „Dom'ne, dacă vine Mercedes, s-a terminat. Nici nu mai apucăm posturi, nici nu mai putem să mai furăm. Nu ne mai alegem cu nimic". Pentru tractoare am avut oferte de la Fiat. Nu s-a realizat nimic, iar locurile alea au devenit spaţii de speculaţii imobiliare. Deci au fost interese de sabotare, ne-am sabotat singuri. Cum se făcea sabotarea? Arătau ostilitate, se asociau cu sindicatele şi într-un mediu ostil nu vine niciun investitor. Unul dintre sloganurile secţiei de dezinformare a SRI era acesta: „Nu ne vindem ţara". Avea ecou politic, dar în fond spunea: „De ce să ia străinii activele? Lasă că le luăm noi". Nu conta că ei nu aveau niciun fel de capacitate de a relansa o asemenea investiţie. Nici nu voiau să o relanseze. Voiau doar să o prăduiască".
Bineinteles ca Petre Roman facea si desfacea multe, dar... ghinion. Ca de ghinion poate fi vorba cand ai toti boii pe post de conducatori, n'asa?
Cat despre faptul ca unele fabrici aveau o tehnologie invechita, e adevarat, dar asa cum Dacia 1300 se vindea pe la toti amaratii de pe planeta (cum se vinde si Loganul in acesti ani, un jaf de masina in realitate), puteam sa vindem si ARO si celelalte marfuri. A, noi vroiam cu Petrica si Iliescu in frunte sa facem concurenta germanilor si americanilor, n'asa?
La capitolul scuze si descoperit vinovati nu ne intrece nimeni.
Propun ProTv sa faca un serial de comedie cu "privatizarea Romaniei" cu titlul "De tot rasul" (ca tot au ei toate materialele).
joi, 1 noiembrie 2012
Doar padurea vie are valoare
Doar padurea vie are valoare. O padure taiata nu mai poate avea nicio valoare.
Imi aduc aminte de o cugetare: "Padurile preced omul, desertul il urmeaza".
Imi aduc aminte de o cugetare: "Padurile preced omul, desertul il urmeaza".
duminică, 28 octombrie 2012
10 miliarde de euro. un mizilic
Comisia Europeană blochează 10 MILIARDE DE EURO pentru România.
Acest fapt survine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor „Transport”, „Regional” şi „Creşterea competitivităţii economice”. Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Această acţiune este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române", se arată într-un comunicat de presă al CE.
Ne-am prins mai greu cum pot fi fraudate fondurile europene si dupa ce ne-am prins, am si crezut ca tine...
Sa ne amintim ca multi ani noi, romanii, poporul lui Bula, nu am atras niciun euro din fondurile europene din motivul unic si clar ca nu stiam cum sa le fraudam.
Acum stim.
Sa recapitulam, pentru perioada 2007-2013, UE a alocat României fondurilor structurale şi de coeziune în valoare de 19,21 miliarde de euro. Până la data de 30 septembrie 2012, rata de absorbţie a acestora a fost de 9,7%, adică 1,8 miliarde de euro.
Sa recapitulam, pentru perioada 2007-2013, UE a alocat României fondurilor structurale şi de coeziune în valoare de 19,21 miliarde de euro. Până la data de 30 septembrie 2012, rata de absorbţie a acestora a fost de 9,7%, adică 1,8 miliarde de euro.
POPORUL VESNIC AL LUI BULA!
Orice femeie se bucura daca are un peste
Femeile sunt atrase de pesti?
O tanti reporter, bucuroasa ca are si ea peste, a vrut sa-l arate la televizor. Ne-a aratat si pestele si chilotii...
O tanti reporter, bucuroasa ca are si ea peste, a vrut sa-l arate la televizor. Ne-a aratat si pestele si chilotii...
sâmbătă, 27 octombrie 2012
Romania a trecut intr-o noua etapa, licitatia autostrazilor pe kilometru
Infricosator. Sinistru chiar. In Romania autostrazile nu se mai construiesc de la un capat la altul, pe tronsoane mari. de sute de kilometri. S-a inventat licitatia pe kilometru. Avem deci o noua "realizare". Recent s-a reusit licitarea a opt kilometri de autostrada. Incredibil. La anul se vor licita sute de metri.
Anunt autoritatile ca voi participa la licitatia unui troson de 100 metri autostrada, Astept provincia.
La ridicarea caietului de sarcini ma astept sa fiu platit cu 100.000 euro pentru ca-mi pierd timpul cu idioti.
Anunt autoritatile ca voi participa la licitatia unui troson de 100 metri autostrada, Astept provincia.
La ridicarea caietului de sarcini ma astept sa fiu platit cu 100.000 euro pentru ca-mi pierd timpul cu idioti.
vineri, 26 octombrie 2012
joi, 25 octombrie 2012
"Violatorul" de capre
Un tanar din Prahova a fost surprins cand facea sex cu o capra. Si capra nu era de lemn.
Eu nu am nicio dilema, dar pot sa intreb: E mai bine ca a facut sex cu o capra sau mai bine viola o baba?
Pentru ca putem sa punem si in acesti termeni problema. Dar poate ca facea un experiment. Sau poate se pregatea pentru un casting. Pedofilia si zoofilia salveaza Romania.
Eu nu am nicio dilema, dar pot sa intreb: E mai bine ca a facut sex cu o capra sau mai bine viola o baba?
Pentru ca putem sa punem si in acesti termeni problema. Dar poate ca facea un experiment. Sau poate se pregatea pentru un casting. Pedofilia si zoofilia salveaza Romania.
marți, 23 octombrie 2012
Cum ne-am luat toti teapa de la privatizarea ARO
Intrebarea simpla e cu cat? Scadem pe 150.000 $ din 50 milioane $ si diferenta ne da valoarea tepei. Tepei luate, ca noi suntem "pasivi".
Oare cati isi mai amintesc ca in Romania a existat o fabrica de automobile 4X4, ARO. la Campulung Muscel?
Dar cati isi mai amintesc de privatizarea acestei fabrici?
Fabrica ARO a fost vanduta cu 150.000 dolari SUA, adica pretul la acea vreme a doua apartamente. Cine era prim-ministru? Viitorul puscarias Adrian Nastase.
Cumparatorul, adica "investitorul strategic" (sintagma atat de draga distrugatorilor de tara), a fost si este un terchea-berchea, dar cu relatii. A vandut sectia de matrite de la ARO cu 2,7 milioane de dolari SUA. Cat e profitul? E adevarat, profitul l-a impartit cu cine trebuia.
Ce ne arata si acest caz? Ca ciuma rosie a nenorocit si nenoroceste Romania. De ALRO Slatina isi mai aminteste cineva? O alta mega teapa.
Comisia senatoriala de ancheta a privatizarii societatii ARO Campulung a ajuns la concluzia ca achizitia companiei de catre firma americana Cross Lander Inc s-a facut in defavoarea statului roman. Dupa privatizare, datoriile ARO s-au dublat iar multe dintre active au fost vandute la preturi subevaluate.
Conform raportului parlamentarilor, „patrimoniul ARO S.A., de peste 50 de milioane USD, s-a vandut cu un pret total de doar 150.230 USD iar firma Cross Lander, „abuzand si de ambiguitatea contractului”, a vandut, ulterior, la randul sau, fabrica de scule si matrite a ARO pentru suma de 2,7 milioane de dolari.
http://www.evenimentulmuscelean.ro/index.php/istoria-aro/5729-tunurile-de-la-aro-inainte-si-dupa-privatizare.html
Parca am fost putini si prosti. Si ce multi am ramas!
Oare cati isi mai amintesc ca in Romania a existat o fabrica de automobile 4X4, ARO. la Campulung Muscel?
Dar cati isi mai amintesc de privatizarea acestei fabrici?
Fabrica ARO a fost vanduta cu 150.000 dolari SUA, adica pretul la acea vreme a doua apartamente. Cine era prim-ministru? Viitorul puscarias Adrian Nastase.
Cumparatorul, adica "investitorul strategic" (sintagma atat de draga distrugatorilor de tara), a fost si este un terchea-berchea, dar cu relatii. A vandut sectia de matrite de la ARO cu 2,7 milioane de dolari SUA. Cat e profitul? E adevarat, profitul l-a impartit cu cine trebuia.
Ce ne arata si acest caz? Ca ciuma rosie a nenorocit si nenoroceste Romania. De ALRO Slatina isi mai aminteste cineva? O alta mega teapa.
Comisia senatoriala de ancheta a privatizarii societatii ARO Campulung a ajuns la concluzia ca achizitia companiei de catre firma americana Cross Lander Inc s-a facut in defavoarea statului roman. Dupa privatizare, datoriile ARO s-au dublat iar multe dintre active au fost vandute la preturi subevaluate.
Conform raportului parlamentarilor, „patrimoniul ARO S.A., de peste 50 de milioane USD, s-a vandut cu un pret total de doar 150.230 USD iar firma Cross Lander, „abuzand si de ambiguitatea contractului”, a vandut, ulterior, la randul sau, fabrica de scule si matrite a ARO pentru suma de 2,7 milioane de dolari.
O perioadă grea pentru uzina musceleană s-a înregistrat între anii 2002-2004. A fost acea perioadă înainte de privatizare şi imediat după privatizarea dubioasă. În timp, au ieşit la iveală motivele pentru care uzina s-a prăbuşit şi de ce muscelenii au rămas fără locuri de muncă, iar astăzi îşi strigă frustrarea printre dinţi. Au distrus uzina cu toţii, de la cel mai neînsemnat muncitor, care niciodată nu ieşea pe poarta fabricii fără să fure ceva, măcar un şurub, şi până la cel mai de sus director, care încheia cele mai întortocheate contracte, care se dovedeau a fi ţepe, atât local, dar şi internaţional. De exemplu, de la “tunuri” cu gălăţenii, până la fraude însemnate cu americanii. Toate au dus la decăderea colosului ARO muscelean.
Un raport incendiar scos la iveală în anul 2003 avea evidenţiat jaful de proporţii de la Uzina ARO. Un document, în care erau prezentate firmele şi modul în care uzina din Muscel a fost prejudiciată în decursul anului 2002, cu zeci de miliarde de lei, prin diverse inginerii financiare, la care catastrofalul director general Aurel Dordea a închis, pur şi simplu, ochii, dacă n-a fost complice de-a dreptul… Acesta a derulat afaceri nerentabile, înaintate cu girul conducerii de la Uzina ARO. Mai întâi, afacerea urât mirositoare, prin care ARO a achiziţionat de la S.C. Internaţional Lazăr Campany S.R.L. Piteşti scule în valoare de 8 miliarde de lei şi care depăşeau cu mult necesarul uzinei la acel moment, dovadă că, ulterior, au fost revândute în compensare la diferite firme. Practic, Lazăr Internaţional n-a jucat decât rolul de intermediar, care a mutat piesele din curtea societăţii Râşnov în ograda ARO, în schimbul unui adaos destul de gras. Nu mai vorbim de faptul că o parte din burghiele aduse de firma din Piteşti era destinată pentru prelucrarea lemnului, ca şi cum ARO ar fi produs mobilă, nu maşini. A doua afacere a echipei Dordea a vizat achiziţionarea unor vaccinuri în valoare de aproximativ un miliard de lei, fără ca această comandă să fie discutată în prealabil cu muncitorii şi sindicatele de la ARO. Acum, vă prezentăm detaliat alte două “tunuri” date pe “spinarea” Uzinei ARO în decursul anului 2002.http://www.evenimentulmuscelean.ro/index.php/istoria-aro/5729-tunurile-de-la-aro-inainte-si-dupa-privatizare.html
Parca am fost putini si prosti. Si ce multi am ramas!
sâmbătă, 20 octombrie 2012
Viata mea ar fi minunata daca...
Viata mea ar fi minunata daca nu s-ar ingramadi toti prostii in calea mea, in incercarea lor de a parea destepti.
Prostia nu m-a impresionat niciodata.
Prostia nu m-a impresionat niciodata.
duminică, 14 octombrie 2012
Femeia buna. Buna de ce?
Pe site-urile de socializare apar postate si fotografii ce contin diverse cugetari - mai mult sau mai putin fundamentate - despre orice. Una dintre aceastea mi-a atras atentia, e o cugetare despre femei. Nu stiu daca a fost realizata de un barbat sau de o femeie, dar mi s-a parut o incercare de a masca adevarata problema, "ce inseamna o femeie buna?". E adevarat ca dezbaterea poate fi nesfarsita, functie de multe imprejurari, dar ma rezum exact la mesajul din fotografia de mai jos.
Dupa cum se poate vedea mesajul pare inocent si intelept. Adica sunt femei care in afara de sex nu au altceva de oferit. Ca sa folosesc un cuvant "trendy", adica "decat" sex. Oare asta e problema?
Eu cred ca problema e ca multe femei nu pot oferi nici macar sex. Si daca sex nu poti oferi, ca femeie, restul e irelevant. Poate din aceasta cauza au inceput sa se inmulteasca poponarii. Si divorturile.
O femeie trebuie sa fie in stare sa ofere in primul rand sex! Toate celelalte vin dupa sex. Unde "iubire" nu e, nimic nu e.
Iata si unicul raspuns la intrebarea "Ce inseamna o femeie buna?"
Adica daca o femeie nu produce o reactie viguroasa barbatului, salvarea va veni ca de obicei din alcool (saracii) sau de la amanta (bogatii).
Morala: In primul si in ultimul rand o femeie trebuie a fie buna de cur.
Dupa cum se poate vedea mesajul pare inocent si intelept. Adica sunt femei care in afara de sex nu au altceva de oferit. Ca sa folosesc un cuvant "trendy", adica "decat" sex. Oare asta e problema?
Eu cred ca problema e ca multe femei nu pot oferi nici macar sex. Si daca sex nu poti oferi, ca femeie, restul e irelevant. Poate din aceasta cauza au inceput sa se inmulteasca poponarii. Si divorturile.
O femeie trebuie sa fie in stare sa ofere in primul rand sex! Toate celelalte vin dupa sex. Unde "iubire" nu e, nimic nu e.
Iata si unicul raspuns la intrebarea "Ce inseamna o femeie buna?"
Adica daca o femeie nu produce o reactie viguroasa barbatului, salvarea va veni ca de obicei din alcool (saracii) sau de la amanta (bogatii).
Morala: In primul si in ultimul rand o femeie trebuie a fie buna de cur.
miercuri, 10 octombrie 2012
Decat
Adica... decat.
- Buna ziua, aş dori nişte cartofi.
- De cât? întreabă vânzătoarea.
- Decât cartofi!
- Buna ziua, aş dori nişte cartofi.
- De cât? întreabă vânzătoarea.
- Decât cartofi!
sâmbătă, 6 octombrie 2012
Poporul lui Bula s-a privatizat
Tendintele financiare si masurile economice nu se intalnesc totdeauna in practica, de aceea exista un risc permanent, dar si o oportunitate de a specula. De multe ori chiar speculatorii dau anumite tendinte, desi nu acesta este scopul si nici macar intentia lor. Cu cat o economie este mai slaba, mai nestructurata, mai nestabila, cu atat aceste tendinte speculatorii produc mai multe efecte imprevizibile si foarte putin controlabile, prin urmare. Daca Romania are o agricultura de subzistenta, economia Romaniei este una de extinctie, adica o economie ce se indreapta spre propria disparitie. Daca dinozaurii au disparut de pe Terra datorita efectelor climatice produse de impactul unui asteroid (cauze naturale), economia Romaniei se indreapta spre disparitie datorita prostiei generale ce ne domina, intr-un cuvant, datorita lui Bula. Noi suntem poporul ales al lui Bula. Cu diplome false, cu titluri stiintifice furate, rupti in cur, imputiti, dar smecheri. Aproape toti oamenii de cultura (aia vreo 3-4, cati a avut Romania) au remarcat si au atentionat ca smecheria nu poate inlocui desteptaciunea.
Ce exemplu mai bun poate fi dat decat "procesul de privatizare al Romaniei"? Privatizarea uzinei Republica/Bucuresti, o privatizare in care o intreprindere mare a fost taiata si vanduta la fier vechi. Privatizarea uzinei Tractorul/Brasov, privatizare ce a dus la construirea unei sosele (de maxima importanta) intre doua cartiere de locuinte si atat. Dar cel mai bun exemplu de privatizare este cel prin inchidere, asa s-a procedat in spirit sovietic, sub directivele lui Iliescu. "Privatizarea prin inchidere" s-a realizat in doi timpi: intai s-au dat salarii compensatorii angajatilor, sa nu mai existe demonstratii de protest pentru inchiderea fabricilor (ca acum la Oltchim), dupa care, in etapa doi, ca sa nu stea lumea in strada, fostii salariati au fost pensionati. Ce s-a ales de fostele fabrici nu a mai interesat pe nimeni, ca daca esti pensionar, ai alte preocupari. Tara asta a fost nu doar jefuita, ci sugrumata de-a dreptul din 1989 pana in prezent. De cine? De fostii si actualii comunisti. Ceea ce se intampla acum la Oltchim arata imbecilitatea sau reaua vointa a guvenului BULA. In aceste momente Romania este ca o corabie ce pluteste in deriva si a carei capitan este mult prea beat sa priceapa realitatea, indiferent care este aceasta. Cat de imbecil trebuie sa fi ca sa scoti la vanzare - in numele privatizarii (aici e esenta) - niste actiuni ale unei intreprinderi, cand creditorii acelei intreprindei pot in secunda doi sa ceara insolventa? Acesta este cazul Oltchim. Eu nu ma mir, ci doar intreb, daca tot au vrut sa scape de Oltchim, de ce nu au cautat un investor stategic ca la Republica? Dadea ala o spaga de 200 mii euro la cine trebuia si lichida el fabrica. Sau Bula chiar spera sa scoata bani din privatizare?
Asa cum am mai scris, Leul, moneda bouritica nationala, indeplineste cu mult succes inca un rol de tampon, prin masurile intelepte ale Bancii Nationale. Graba spre moneda Euro nu este sanatoasa. Romania nu are capacitatea de a adopata moneda Euro. Moneda Euro reprezinta o aspiratie si atat. S-a vazut si se va vedea. In perioada noiembrie 2012 - ianuarie 2013 cand Euro va ajunge la 4,8-4,9 lei se va intelege la adevarata valoare importanta existentei unei monede nationale. Pentru mersul economiei europene, pentru starea economiei romanesti si pentru speculatiile ce se mai incearca inca, pretul corect este cam de 4,9 lei. Sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie 2013 va aduce o stabilitate a cursului. Care va fi aceea? Ar fi bine sa nu treaca de 5 lei un Euro.Dar pana atunci, in termeni financiari, mai e foarte mult.
Poporul vesnic al lui Bula.
PS
Uite ca nici salariile alea de pomana pe care vrea guvernul Bula sa le dea nu ajung la muncitorii de la Oltchim, pentru ca toate sumele intra direct la creditori. Traiasca guvernul imbecil!
Astia vor fi destepti doar daca isi vor pune trandafirii pe piept!
Ce exemplu mai bun poate fi dat decat "procesul de privatizare al Romaniei"? Privatizarea uzinei Republica/Bucuresti, o privatizare in care o intreprindere mare a fost taiata si vanduta la fier vechi. Privatizarea uzinei Tractorul/Brasov, privatizare ce a dus la construirea unei sosele (de maxima importanta) intre doua cartiere de locuinte si atat. Dar cel mai bun exemplu de privatizare este cel prin inchidere, asa s-a procedat in spirit sovietic, sub directivele lui Iliescu. "Privatizarea prin inchidere" s-a realizat in doi timpi: intai s-au dat salarii compensatorii angajatilor, sa nu mai existe demonstratii de protest pentru inchiderea fabricilor (ca acum la Oltchim), dupa care, in etapa doi, ca sa nu stea lumea in strada, fostii salariati au fost pensionati. Ce s-a ales de fostele fabrici nu a mai interesat pe nimeni, ca daca esti pensionar, ai alte preocupari. Tara asta a fost nu doar jefuita, ci sugrumata de-a dreptul din 1989 pana in prezent. De cine? De fostii si actualii comunisti. Ceea ce se intampla acum la Oltchim arata imbecilitatea sau reaua vointa a guvenului BULA. In aceste momente Romania este ca o corabie ce pluteste in deriva si a carei capitan este mult prea beat sa priceapa realitatea, indiferent care este aceasta. Cat de imbecil trebuie sa fi ca sa scoti la vanzare - in numele privatizarii (aici e esenta) - niste actiuni ale unei intreprinderi, cand creditorii acelei intreprindei pot in secunda doi sa ceara insolventa? Acesta este cazul Oltchim. Eu nu ma mir, ci doar intreb, daca tot au vrut sa scape de Oltchim, de ce nu au cautat un investor stategic ca la Republica? Dadea ala o spaga de 200 mii euro la cine trebuia si lichida el fabrica. Sau Bula chiar spera sa scoata bani din privatizare?
Asa cum am mai scris, Leul, moneda bouritica nationala, indeplineste cu mult succes inca un rol de tampon, prin masurile intelepte ale Bancii Nationale. Graba spre moneda Euro nu este sanatoasa. Romania nu are capacitatea de a adopata moneda Euro. Moneda Euro reprezinta o aspiratie si atat. S-a vazut si se va vedea. In perioada noiembrie 2012 - ianuarie 2013 cand Euro va ajunge la 4,8-4,9 lei se va intelege la adevarata valoare importanta existentei unei monede nationale. Pentru mersul economiei europene, pentru starea economiei romanesti si pentru speculatiile ce se mai incearca inca, pretul corect este cam de 4,9 lei. Sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie 2013 va aduce o stabilitate a cursului. Care va fi aceea? Ar fi bine sa nu treaca de 5 lei un Euro.Dar pana atunci, in termeni financiari, mai e foarte mult.
Poporul vesnic al lui Bula.
PS
Uite ca nici salariile alea de pomana pe care vrea guvernul Bula sa le dea nu ajung la muncitorii de la Oltchim, pentru ca toate sumele intra direct la creditori. Traiasca guvernul imbecil!
Astia vor fi destepti doar daca isi vor pune trandafirii pe piept!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
EP. 16 Justitia si gasca cacatilor de la liceul Traian Lalescu
In episodul 16 public raspunsul la intampinarea facuta de una dintre sefele de gasca de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara, fosta...
-
Pentru copiii mici si mari, pentru parinti si bunici, public aici o povestire ce se numeste "Povestea puiului de caprioara" Acea...
-
Liceul Teoretic Traian Lalescu – un wc stalinist Acest liceu este o rusine a invatamantului, a societatii, este un exemplu de st...
-
In saptamana 21 -27 Martie 2016 este brigada de control la institutia cacatilor. Ma mir cum inspectorilor de la ISJ Hunedoara nu le e sila s...