luni, 30 aprilie 2012

Austeritatea e deja semn de imbecilitate

E foarte adevarat ca Romania nu se inscrie in liniile generale ale crizei economice si financiare din Europa, noi suntem mioritici, dar din punct de vedere al relatiei consum - austeritate, ne asemanam. Avem deja trei ani de austeritate, cu rezultate evidente in scaderea nivelului de viata, dar la fel de evidente si in lipsa evolutiei pozitive economice. Investitiile bat pasul pe loc. Am mai scris, inca de anul trecut, trebuie schimbata politica, trebuie sustinut consumul. Si acum sustin la fel, trebuie sustinut consumul, dar nu cel pe datorie, pe credit. Asta chiar ar fi o greseala. Sper ca nu am uitat lectia cu "buletinul".
Daca in luna martie 2012 Soros a atras atentia Europei ca se scufunda prin si in politica de austeritate, luna aceasta un laureat al premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, face aceeasi atentionare: "Nu a existat niciodată, într-o ţară mare, un program de austeritate încununtat de succes. Abordarea europeană este cu siguranţă cea mai puţin promiţătoare. Cred că Europa se îndreaptă către suicid"
Nu pot sa cred - vorba vine - ca la nivelul deciziei economice nu se poate calcula efectul scaderii TVA la alimente, spre exemplu, si fundamenta o decizie politica. Daca finantistii romani nu sunt capabili, ceea ce nu m-ar mira, putem angaja experti din alte parti.
Ceea ce eu cred este ca de fapt pe nimeni nu intereseaza, si se merge -  ca de obicei -  la minima rezistenta. Ne facem ca facem, ne facem ca facem si politica, ne facem ca facem si legi etc. 
Suntem o natiune de simulanti.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...