duminică, 9 iunie 2019

Cernobal este un alt exemplu de esec al leninismului


Nu credeam ca voi mai avea prilejul sa scriu despre Lenin si leninism. Nici nu imi doream. Ceea ce m-a determinat sa scriu din nou despre leninism este recenta miniserie a HBO intitulata Cernobal. Felicitari HBO pentru realizare. Excelenta serie. 

Ruptii astia in cur ce se autodenumeau aici, in Romania, comunisti au fost pusi la butoanele puterii de regimul sovietic condus de Stalin. Dar cum regimul "stalinist" a fost un al mare dezastru al leninismului si ca filozofie si ca practica, ruptii astia in cur de romani ce se mandreau ca sunt comunisti nu au indraznit sa se autodenumeasca stalinisti. Stalinismul a fost odios chiar si pentru ei. De aceea in Romanai s-au folosit si se folosesc concepte ca socialist si comunist. Pentru romani conceptul de leninism nici macar nu exista. In Rusia de azi, ca si in fosta URSS leninismul era atat teoria cat si metodolgia practicii sociale, intrucat societatea in care au trait rusii pana in 1990 a fost creatia lui Lenin. 

Leninismul a fost un esec chiar din start, de la primii pasi. Chiar de la primul pas. De ce? Pentru ca Lenin nici macar nu s-a gandit ca va fi pus in situatia de a crea o noua societate. Bineinteles ca el dorea caderea regimului tarist in Rusia, ca avea o orientare marxista, dar de la a fi nemultumit si a lupta pentru detronarea tarului panla la a crea un nou tip de societate e cale lunga. Asa cum mentioneaza chiar el in scrierile sale, el a procedat adoptand principiul "facem si vedem pe parcurs ce facem". El, ca si cei din grupul lui, nu au avut cu adevarat un plan, au avut niste dorinte si niste idei. 

Dupa cativa ani se leninism (sau socialism, cum zicem noi, romanii) practica sociala din fosta URSS arata inca din timpul vietii lui Lenin ca sociatatea leninista nu poate reprezenta o democratie, nici un fel de democratie, ca problemele ce apareau in societate nu puteau fi rezolvate, ca doar o dictatura si doar prin teroare se poate mentina acea societate "a proletariatului" inventata de Lenin. Eu doar cred, caci nu am nici un argument, dar repet, cred ca Lenin si-a dat seama de esecul societatii pe care a creat-o. Dupa moartea lui Lenin societatea leninista din fosta URSS se indreapta spre criza, o criza ce risca sa se transforme intr-o noua revolutie la inceputul anilor 1930. Pentru toti cei din conducerea partidului bolsevic (cum am zice noi, partidul comunist) era foarte clara iminenta dezastrului. Stalin, ca apropiat al lui Lenin, a inteles ca doar o dictatura dublata de o crunta teroare ii mai poate salva pe el si pe partidul bolsevic, de aceea la inceputul anilor 30 s-a declansat o lupta politica de esenta criminala in cadrul partidului bolsevic pentru putere si pentru mentinerea leninismului, perioada cunoscuta ca "Marea Epurare". 


Marea Epurare a fost in esenta ei un sir nesfarsit de crime facute de toti impotriva tuturor in numele "statului". Acest deceniu al anilor 30 din secolul trecut a fost expresia cea mai elocventa a adevaratei fete a leninismului, a esecului acestei societati si a mizeriei acelor bolsevici. Chiar si in conditiile acelei terori, numita "stalinism", societatea leninista tot spre criza se indrepta, caci legile economice nu se pot schimba, ele sunt aproape ca legile naturii, nu poti schimba in natura gravitatia, sau sensul ei. Bolsevicii au inteles prea bine aceasta situatie. 

Dezastrul poate fi amanat, dar nu evitat. Fosta URSS cu toata teroarea declansata de Stalin se indrepta sigur spre dezastru. Cum de nu s-a prabusit? Cum de s-a evitat dezastrul? Salvarea leninismului si a lui Stalin si a regimului condus de el a venit din afara URSS. Istoria si-a batut joc de Europa mereu, caci salvarea a venit de la germani. Germania a declansat  Al Doilea Razboi Mondial. Acest razboi a avut trei consecinte majore, l-a salvat pe Stalin, a salvat leninismul ca sociatate si, dezastru pentru noi, ne-am trezit dupa acest razboi transformati intr-o sociatate de tip leninist. 

Evenimentele de la Cernobal au demonstrat dupa aproape un secol de functionare a leninismului ca societatea asta leninista e de fapt nefunctionala, ca e o sociatate ce rezista doar prin teroare, ca este o societate corupta in esenta, coruptia e nucleul acestei societati si a mai demonstrat ca este o societate a saraciei. Cernobal, dezastrul planetar de la Cernobal, este doar un alt exemplu al esecului leninismului. 

Eu va invit, pe cei ce ati vazut miniseria, sa o mai vedeti o data, de data asta pentru a aprofunda mesajele sociale ce rabufnesc din derularea evenimentelor. 

Filmul Cernobal il consider ca fiind unul dintre cele mai bune argumente ce poate fi folosit pentru combaterea a ceea ce noi numim socialism si comunism. Daca si dupa un asemenea film mai poti sa ai simpatii comuniste inseamna ce esti doar un idiot. 


Viziteaza site ul meu 

 mihaelduca.byethost18.com



L.E.
Gorbaciov a scris in memoriile sale ca dezastrul de la Cernobal a fost picatura ce a umplut paharul si a declansat caderea leninismului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...