sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Genţiana - o planta cu istorie sociala

Genţiana este o planta foarte raspandita in lume, cu aproximativ 400 de specii ce traieste in mediul rece, alpin.
Atat in Romania cat si in tarile Europei este o planta ocrotita prin lege. 
Numele plantei este grec si vine de la numele ultimului rege ilyr Genthios (Gentius), care a domnit intre 181–168 BC, cel ce a descoperit proprietatile tonice ale acestei plante. 
In Europa, mai ales in Elvetia, Germania si Franta, din radacinile plantei s-au facut si se fac mai multe sortimente de bauturi alcoolice: aperitiv (bitter), rachiu, lichior. Unele dintre aceste bauturi nu sunt doar foarte vechi ci foarte pretuite si in prezent. Radacina plantei este folosita, in special de la gentiana galbena (ghințura galbenă http://ro.wikipedia.org/wiki/Ghin%C8%9Bur%C4%83_galben%C4%83 ). 





Moxie este o bautura carbogazoasa, creata in SUA, ce se vindea deja in 1884 (http://en.wikipedia.org/wiki/Moxie). In zilele noastre firma Cornucopia ce detine brandul Moxie a creat in 2011 Moxie Beverage Company http://www.drinkmoxie.com/ 


Suze este un lichior produs in Paris de Fernand Moureaux in 1885 (http://en.wikipedia.org/wiki/Suze_%28drink%29) Bautura Suze se gaseste si acum pe piata.


Appenzeller este un bitter ce se produce in Elvetia dintr-un amestec de 42 de plante, inventat in 1902 de Emil Ebneter (http://www.appenzeller.com/en/news/news-detail.html?tx_ttnews[tt_news]=61&cHash=89e3c713ec0639a473dd04ffac87bca5




Auvergne (redenumit Avèze) este un lichior de gentiana inventat in 1885 de Ambroise Labounoux. 

http://www.la-martiniquaise.com/en/brand/aveze/?age=1



Cinzano Bianco Vermouth este creat din artemisia, gentiana, clove si cinnamon, bautura produsa in Italia.






Gentiane Couderc produsa in Franta din 1908.  
http://fr.wikipedia.org/wiki/Distillerie_Louis_Couderc




Legat de aceasta planta trebuie spus ca a dezvoltat nu doar o industrie farmaceutica si "alcoolica", ci si traditii si turism. Exista festivaluri, targuri si alte evenimente dedicate sau legate de gentiana.

In Muntii Retezat exista pe valea Pietrele o cabana "Gentiana", denumire luata de la poiana plina de gentiane in care se gaseste. Din pacate nu am gasit nicio fotografie cu gentiane si cabana Gentiana.


Multe informatii interesante gasiti aici
http://www.ecoazimut.ro/index.php/component/content/article/7-protectia-mediului/biodiversitate/296-gentianele  

Turismul montan trebuie sa fie in primul rand ecologic




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...