marți, 21 aprilie 2015

Romania nu e altfel

Am citit recent doua carti, "De ce e Romania altfel" (L. Boia) si "Confesiunile unui cafegiu" (G. Florescu), amandoua mi-au placut, pentru ca fiecare, in felul sau, mi-au completat atat cunoasterea unor fenomene legate de societatea romaneasca, dar, totodata, mi-au si intarit convingerile despre poporul roman in general, despre "socialism" in particular.
M-am bucurat sa vad ca un mare istoric, L. Boia, exprima niste idei de bun simt, in opinia mea, idei ce coincid cu ale mele despre starea involutiva a poporului roman; mi-a placut ca a insistat in mai multe randuri asupra unei cauze importante (din mai multe, evident), respectiv lipsa de educatie a neamului romanesc.
E greu cu oameni cu 3-4 clase (in cazul fericit) sa faci ceva, chiar si agricultura.
Nenorocirea vine apoi odata cu "scolarizarea" sovietic-ceausista, cand toata lumea invata nimic; pare paradoxal, dar asa este. Se umplea capul elevilor cu cunostinte sterile, ce nu se aplicau in viata, prin urmare era doar un exercitiu intelecutal, cu preponderenta memorativ. Cat de destepti eram s-a vazut si pe vremea regimului sovietic-ceausit, cand de fapt noi nu eram in stare decat de munci brute, noi eram specialisti in santiere, cand trebuia sa fie facuta o instalatie (ceva in industrie), chemam germanii. S-a vazut cat de desptepti suntem si imediat dupa 1990, cand s-a dat vina pe prabusirea CAER. Ma umfla rasul de atata manipulare. Atunci s-a vazut cel mai bine nenorocirea educatiei din Romania, oameni cu scoala ce nu stiau nimic.
Dar aceasta situatie nu era intamplatoare, pentru ca NKVD asa planificase tarile satelite sovietice, populatia trebuia alfabetizata doar pana la punctul in care putea citi "Scanteia" si aplauda politica partidului "comunist" (partid comunist, mi se pare deja o gluma sinistra).
Romania nu era doar "fanariota" prin istoria ei mai veche sau mai noua, ea era corupta prin sistem (desi, daca spui fanariot, spui structura de stat). "Comunismul" adus de sovietici era corupt din nascare. Societatea "noua" era corupta prin definitia sa existentiala, ea lua de la altii si impartea la altii. Cum? Cum dorea cel ce facea imparteala. O sumedenie de argumente le aduce cartea "Confesiunile unui cafegiu", cu exemple variate, ce demonstreaza si argumenteaza chiar ideile exprimate de L. Boia. G. Florescu zice la un moment dat "Mafia securisto-comunista" si cred ca cu aceasta expresie a caracterizat perfect regimul sovietic din Romania.
In timp ce prostanii, pardon, proletarii mancau pilaf de rata stricata, de au umplut cimitirele, mafia securisto-comunista avea propriile magazine pline de bunatati ce nu se gaseau pe piata proletara, la Alimentara. Mafia securisto-comunista avea propria sa oranduire, ce traia pe spatele "clasei muncitoare", o suprastructura pe care unii chiar si acum refuza sa creada ca a existat. Si inca ceva, daca pana la venirea lui Ceausescu in fruntea statului a mai fost cum a fost viata in Romania, venirea lui la putere a insemnat declinul general al societatii, singura optiune, spre care se si indrepta, constient sau nu, era cea a unei societati de tip Coreea de Nord. Daca Ceausecu ar fi fost impuscat in anii 70, am fi avut o alta evolutie sociala si istorica.
"Proiectul cel mai aberant, aproape incredibil, a fost acela al distrugerii satelor: toate satele trebuiau să dispară, înlocuite cu mici aglomeraţii de tip urban (blocuri, de pildă, fără apă curentă, fiindcă de unde apă curentă la sate; pentru a merge la toaletă, ţăranul iese în curte; ţăranul de la bloc ar fi trebuit să coboare de la etajul patru)" (L. Boia)
Lipsa unei educatii solide, a unei educatii adevarate, este cea ce ne tine ca popor in neputinta, ne provoaca spasme si o indiferenta criminala, in acelasi timp.

Un individ reprezentativ pentru statul sovietic roman, pentru noua societate proletara, Boris Grunberg, alias Alexandru Nicolschi, un spion sovietic. "La 1 septembrie 1948, a doua zi după înființarea Direcției Generale a Securității Poporului, Alexandru Nicolschi a fost avansat în gradul de general-maior de Securitate, devenind subdirector general (locțiitor al directorului general) al DGSP. A contribuit la îndepărtarea grupului Anei Pauker de la conducerea PMR cu acordul Moscovei și a ordonat arestarea și anchetarea lui Vasile Luca și a fostului ­ministru de interne,Teohari Georgescu. A fost printre cei care s-au ocupat cu organizarea "Experimentului Pitești", fiind recunoscut de mai mulți foști deținuți ca unul din cei care făcea vizite regulate în închisoarea Pitești, pentru a supraveghea desfășurarea "reeducării".



http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Nicolschi

Romania nu este altfel, ea este o tara ca toate tarile ce sunt locuite de popoare needucate. Usor de manipulat, viscerale, fara identitate.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...