sâmbătă, 25 iunie 2016

POPULISMUL - dusmanul democratiei. Studiu de caz, BREXIT

In 23 Iunie 2016 majoritatea populatiei Marii Britanii a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana.
Un vot democratic, in esenta, o participare la vot de 72% da consistenta acestei alegeri. Totusi, daca privim in profunzime situatia, cu usurinta constatam ca acest vot a fost puternic influentat de ceea ce numim “populism”, pe de o parte, iar pe de alta parte, rezultatul votului a fost influentat de factori importanti relevati de structura sociala, respectiv varsta si educatia.
Populismul a fost generat, ca totdeauna, de acele forte ce nu au nimic de oferit pozitiv societatii si atunci apeleaza la sentimentalismul oamenilor, de genul “datorita altora traiti rau (alte tari, strainii din tara)”. Daca acest populism este bine sutinut si printr-o campanie media mincinoasa, rezultatul este cel asteptat. In cazul populismului britanic, dezinformarea cetatenilor a jucat un rol important, unul din clipurile ce sutineau Brexit prezenta date false, respectiv 350 de milioane de lire platite saptamanal de britanici catre UE. Pe langa dezinformare, populismul se bazeaza si pe acele categorii de populatie, sarace si putin educate, o masa de manevra usor de controlat, caci aceasta categorie de populatie e usor de amagit, ea poate fi usor dinamizata spre fapte ce pot duce pana la extremism. Tot campania Brexit ne-a demonstrat aceasta realitate, prin uciderea parlamentarei Jo Cox.
Ceea ce doresc eu sa subliniez in raport cu acest Brexit este pericolul populismului, ce poate conduce la rezultate dezastroase nu doar pentru o natiune, ci si pentru alte natiuni. Daca intr-un stat ca Marea Britanie a fost posibila o asemenea manifestare de populism, trebuie sa constientizam ca acest pericol exista in fiecare stat, oricat de evoluat ar fi el. Nu e cazul sa vorbinm despre Romania, unde cunoastem pe pielea noastra toate efectele populismului practicat inca de regimul sovietic-ceausist. Este cazul, insa, sa ne asteptam la tot ce poate fi mai rau. De aceea e important sa ne luam masuri de siguranta suplimentare, ca tara, ca natiune. Revenind la votul britanicilor, nu poate fi trecut cu vederea ca majoritatea celor ce au votat pentru iesirea Marii Britani din UE au fost cei trecuti de 50 de ani (procentul majoritar) si cei cu educatie precara. Aceasta situatie este un puternic semnal de alarma, la nivelul oricarei societati. Este dezastruos ca batranii si prostii sa decida asupra viitorului unei natiuni. Populismul este in aceasta perioada cel mai mare dusman al democratiei caci “in mod democratic” se pot lua cele mai idioate decizii.
In cazul englezilor, daca Scotia si Irlanda de Nord vor obtine independanta, populistii vor simti cu adevarat intreaga imbecilitate de care au dat dovada.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...