joi, 4 iulie 2013

Sarmizegetusa Regia, intre istorie si masluire (X)

Alte dovezi ale masluirii vestigiilor de la Gradistea Muncelului.
Acest ultim episod din aceasta serie dedicata cetatii de la Gradistea Muncelului demonstreaza ca masluirile s-au facut cu buna-stiinta, si au fost acceptate, altfel nu ar fi aparut pana si in lucrari cu caracter stiintific.
Fotografia de mai jos (aparuta in lucrarea deja mentionata) ne dezvaluie faptul ca in acel site s-au produs modificari importante. Fotografia este o fotografie aeriana din anul 1979.


Fotografia din 1979 imi permite sa fac cateva observatii:
1. Cu cifra 1 am notat sageata ce ne arata umbrele copacilor, ceea ce da posibilitatea aprecierii existentei unei anumite inaltimi a tuturor lucrurilor din aceasta fotografie, inclusiv a unor constructii.
2. Cifra 2 ne indica "Sanctuarul mic circular". .
3. Cifra 3 ne indica "Sanctuarul mare circular"
4. Sageata cu cifra 4 oare ce ne indica? Cu siguranta ne indica o constructie, dupa umbra pe care o lasa. Ce fel de constructie? Ce s-a intamplat cu acea constructie? Sunt intrebari ce isi asteapta raspunsul.
5. Cifra 5 indica sanctuarul de pe terasa 10. Despre acest sanctuar am discutat in episodul IX, este sanctuarul amenajat la indicatia tovarasei Gadea.
6. Cifra 6 ne indica existenta unui alt probabil sanctuar. Unde este el acum? A fost si acesta acoperit cu pamant sau pur si simplu a fost desfiintat?
7. Cifrele 7 si 8 ne indica faptul ca deasupra teraselor existente (cel putin in 2011, cand am facut ultima vizita acolo) a mai existat o "terasa" decopertata. Cifra 7 ne indica cu certitudine o constructie. Ce fel de constructie? Ce s-a ales de ea? Doar intrebari.

Spiritul sovietic-ceausist ne-a nenorocit si ne nenoroceste si in continuare, caci spiritul rezista.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...