joi, 27 iunie 2013

Accidentul din Muntenegru si vaxalitatea politicienilor romani

De la expresia "Vax albina", cu sensul peiorativ cunoscut in limba romana, am inventat un cuvant "vaxalitate".
Mi se pare cuvantul potrivit pentru a descrie modul de manifestare al politicienilor romani, in special al guvernantilor, in raport cu accidentul auto petrecut recent in Muntenegru.
Un autocar plin de pasageri romani s-a rasturnat intr-o prapastie, rezultand multi morti si raniti.
De la inceput tin sa subliniez ca sustin ca statul, guvernul, sa se implice in ajutorarea cetatenilor romani aflati in afara tarii. Acest aspect nu trebuie discutat. Ceea ce doresc sa discut este modul pompieristic in care au facut-o, dovedind ca singurul lucru care i-a interesat a fost un castig de imagine, un capital electoral.
Primul si cel mai grav aspect mi se pare a fi faptul ca doar la insistenta mass-mediei au inceput sa fie luate primele masuri. Daca televiziunile si retelele de socializare nu ar fi facut valva, nici nu am fi aflat de tragedie. Pe retelele de socializare, imediat dupa ora 17, au aparut primele informatii despre un accident in care ar fi fost implicati si cetateni romani. La ora 21 Ministerul de Externe nu avea inca o pozitie. Poate doar pozitia capra.
Apoi, sesizand amploare consecintelor politice datorate ignorarii accidentului, tot guvernul s-a mobilizat de parca intrase Romania in razboi. Pana si ministrul sanatatii a tinut sa ne precizeze de la Otopeni ca fiecare accidentat are fisa medicala cu el. Ceea ce mi s-a parut sublim. Dar mai sublim decat sublimul si mai pleonastic decat pleonasmul a fost domnul absolvent al Academiei Stefan Gheorghiu, ministru' Apararii, Dusa: "Aşa cum a comunicat de altfel ambasadorul, se finalizează formalităţile de către partea din Muntenegru şi vom efectua şi zborul cu trupurile neînsufleţite ale cadavrelor celor decedaţi".
Ceea ce m-a deranjat profund a fost declararea zilei de doliu national chiar de ziua tricolorului. Eu am rezerve cu privire la declararea unei zile de doliu national. Trebuie sa fie o tragedie la nivel, de proportii nationale. Vaxalitatea cere initiative, dar sa nu stii ca in 26 iunie e ziua tricolorului, e grav.
De aceea eu ma tin departe de politicieni, prostii cu initiativa sunt periculosi pentru natiune si in final, pentru ei si pentru cei din jurul lor.
Daca tot a fost darnic guvernul cu banii cetatenilor, desi era vorba de oameni care aveau posibilitati financiare, ei si familiile lor, cer guvernului Romaniei sa ajute financiar si logistic si repatrierea cadavrelor romanilor decedati in Italia, ce stau prin frigidere de cativa ani. Vreo 80 la numar. Caci in acest cazu e vorba de saracie. Romani ce au murit muncind in Italia, ca sa fac referire doar la o tara.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...