marți, 17 februarie 2015

Regionalizarea si Romania



L-am auzit vorbind pe presedinte de regionalizare, acum cateva zile. Discutiile despre regionalizare sunt – politic vorbind – demagogice, caci natiunea noastra are cu adevarat multe alte probleme grave de rezolvat inaintea regionalizarii. Dupa ce vom rezolva, daca vom fi in stare, toate problemele care ne tin asa, crucificati in timp si in mizerie, poate ne vom da seama ce vrem si cu regionalizarea, daca e o optiune sau e doar un foc de paie cu care mai reincalzim ciorba iredentistilor unguri.
Noi nu am avut niciodata un mesaj clar din partea politicienilor, indiferent de partid, cu privire la scopul, obiectivele regionalizarii. Tot ce am auzit este ca asa ne-a cerut UE. O alta minciuna, o alta scuza, o alta calamitate nationala. Propaganda asta pentru regionalizare imi aminteste de ideile vehiculate de Traian Basescu despre educatie. Basescu habar nu are (avea) despre educatie, asa ca a prins niste idei proaste de la cei ce l-au consiliat si le-a fluturat in spatiul public, ca asta face un politician, arunca un mesaj si asteapta sa vada cati prosti adera la tampenia lui.
Din fericire Basescu si-a inteles limitele si s-a abtinut sa mai atace subiectul educatiei. Tot din fericire atat PD-ul (guvernele fara numar Boc) cat si PSD-ul (Dragnea – Ponra) au avut un moment de luciditate si s-au abtinut sa mai pedaleze pe temea regionalizarii. Un singur lucru pozitiv pot sa mentionez in guvernarea Boc – Poc, evitarea unor demersuri in directia regionalizarii. Bineinteles ca acest lucru bun prin neactiune nu poate acoperi tampeniile lui Boc ca prim-ministru. Dar daca se mai apuca si de regionalizare, ne ingropa cu totul, de vii. Am apreciat aceeasi luciditate si la Ponta si PSD, dupa ce au sunat in surle si drambe (ca sa rimeze) s-au linistit in privinta regionalizarii. Macar si pentru atat, tot merita apreciati.
Eu consider ca regionalizarea in aceasta perioada nu isi are locul in cadrul unei agende politice. NU isi are locul pentru ca nu ne poate lumina cu privire la obiectivele acestei regionalizari. Nu cuvinte precum “progres”, “bunastare”, ci niste indicatori concreti. Eu astept ca acel sau acei ce sustin ideea regionalizarii sa vina cu un proiect si sa spuna: “Ca urmare a regionalizarii, Romania si poporul roman vor avea urmatoarele avantaje 1, 2, 3 etc. si urmatoarele dezavantaje 1, 2, 3 etc”. In acesti termeni trebuie discutata regionalizarea, nu cu texte cucuiete, ca ne-a trasat UE sarcina sa ne regionalizam.
Regionalizarea e o fapta cu magnitudine istorica, cu consecinte pe care eu  - spre exemplu – nici macar nu le pot cuprinde. Regionalizarea este o actiune atat de profunda la nivel social prin efectele sale, incat ori trebuie sa fii deosebit de destept, ori deosebit de dobitoc ca sa te apuci de ea. Regionalizarea nu e ca si schimbarea unui prefect, azi il pui pe unul, daca nu-ti mai place, maine pui un altul. Implementarea regionalizarii poate dura cativa ani, efectele, probabil, in toata amploarea si amplitudinea lor, se vor vedea peste alti 3-4 ani.
Ca sa nu o mai lungesc, cu clasa asta politica de infractori dovediti vrem noi sa facem regionalizare?
Hai prima data sa fim in stare sa privatizam Sanatatea!



Din ciclul "Neam emancipat" 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...