duminică, 24 martie 2019

Simulari si esecuri nationale




Simulari si esecuri nationale sau despre cocolosirea prostiei


Si in acest an au loc simulari si examene nationale. 

In 11 si 12 martie 2019 au avut loc noi “simulari nationale” in invatamant. De data aceasta au simulat elevii din clasele a 7-a si a 8-a.
Pentru elevii clasei a 7 a a fost o premiera, e pentru prima data cand “simuleaza”.

Acesta este al 4-lea articol pe care il scriu in completarea cartii mele Evaluarea si motivarea elevului.

Primul articol poate fi citit aici

Al doilea articol poate fi citit aici

Al 3 lea articol poate fi citit aici

Aici este legatura pentru anuntarea aparitiei cartii inainte de publicare

Aici este legatura pentru anuntarea cartii dupa publicare

Aici este legatura pentru prezentarea cartii



  
O carte este concentrata pe o anumita tema, ea nu poate cuprinde o prezentare detaliata a tuturor ideilor si nici nu poate sa extinda domeniul cunoasterii in afara temei prospuse. Ca urmare a acestor conditionari, unele idei expuse in cartea mea pot fi dezvoltate, dar si puse in alt context aici, pe blog.

In carte am insistat asupra efectului negativ al simularilor asupra procesului de invatamant (p. 145 – 146).
Dar cum de profesorii nu isi exprima nemultumirea? Sunt oare profesorii multumiti de existenta evaluarilor nationale si a simularilor?
Exista si unii profesori nemultmiti de numarul mare al simularilor si evaluarilor nationale, insa acestia sunt foarte putini. De ce sunt putini? Pentru ca in Romania exista “un sistem de invatamant”, adica o institutie, o institutie sovietic- ceausista, cu rol de constrangere. Mai simplu spus si mai pe intelesul tuturor, statul e angajatorul, deci statul iti plateste salariul, prin urmare statul iti spune ce sa faci, iar tu, ca profesor, faci. Daca statul iti cere sa scoti tampiti, tampiti scoti si vei fi platit si chiar rasplatit (prin gradatia de merit). De aceea profesorii voteaza in procent de 90% cu PSD. 
Pana in 2011, sper ca nu ati uitat, elevii copiau la examene cu ajutorul profesorilor. Ce valoare aveau acele examene? Zero valoare. Dar au toti acei absolventi diplome? Au. Fac o mica paranteza, dar foarte necesara. Dupa 1990 in Romania s-a copiat continuu la examenele de Bacalaureat (metoda “foaia plimbatoare”). Cei ce nu se considera smecheri, se mira ca noi, ca natiune, nu reusim nimic si probabil se intreaba “Cum de suntem o tara de prosti, dar smecheri?” Raspunsul e simplu si este dat exact de invatamantul romanesc, ce scoate tampiti la scara industriala. Adica trebuie sa privim realitatea in fata si sa intelegem ca noi avem medici, profesori, procurori etc. facuti prin frauda. Prin urmare, ce pretentii putem avea? Da, stiu, nu sunt toti facuti la apelul bocancilor, e adevarat, dar prostanii exista si perpetueaza prostia la nivel institutional. O parte din natiunea romana rade de Dancila Viorica, prim-ministru al Romaniei, pentru faptul ce e monument de prostie. Oare nu exista si alte Dancile si alti Dancili? Sunt pline institutiile statului de Dancile si Dancili, fideli partidului ce i-a pus in functii, gata oricand sa dea oricui in cap (eu traiesc de 10 ani cosmarul asta, pentru ca sunt bugetar). Bugetarii, dupa pensionari, reprezinta a doua armata a PSD. Nu putem schimba profesorii, nu putem schimba invatamantul pana nu schimbam institutia. Problema institutiilor sovietic –ceausiste ce functioneaza si acum in Romania, la 30 de ani de la inlaturarea regimului leninist, nu e obiectul acestui articol, dar si eu si altii am aratat ca Romania este captiva nu doar clasei politice de tip socialist, cat mai ales institutiilor prin care aceste partide socialiste reusesc sa se conserve
Trebuie schimbate institutiile.

Ce sunt evaluarile si simularile nationale?

Depasind aici, pe blog, retorica propagandistica de tip ceausist despre formarea omului nou, comunistul de omenie, trebuie sa analizam existenta acestor evaluari si simulari nationale.

Viziteaza site ul personal


Care ar trebui sa fie rolul evaluarilor nationale?

Evaluarile nationale poate nici nu ar trebui sa existe. Zic doar, poate. Sunt argumente care sustin existenta unor evaluari nationale cu siguranta. Probabil aceste argumente sunt foarte solide, de aceea in perioada lui Napoleon Bonaparte in Franta s-a introdus examenul numit Bacalaureat (din anul 1808).  
Cum este situatia la noi, aici in Romania?
Situatia in Romania este ca la noi, nici nu putea fi altfel, adica o realitate ce nu produce decat stres si dezorganizare, rezultate indoielnice si fara relevanta, fara a garanta nimic, dar bine fardata (realitatea) in grija pentru elevi. Nu mai poate statul roman de grija elevilor. Isi smulge mustata infractorul Dragnea de grija copiiilor. Isi smulge Dancila hainele pardon, perdeaua de pe ea de grija copiiilor.
Lasand mistoul la o parte, in realitate nu e vorba de nimeni anume, ci de sistem, de institutia sovietic – ceausista.
Asa cum am scris si in carte (pag. 150) examenul acesta, Bacalaureatul, ar trebui sa fie in primul rand serios.
Evaluarea nationala ar trebui sa reprezinte un mijloc de a proba in fata elevului, a familiei si a societatii o anumita performanta scolara. Aceasta evaluare nationala nu este obligatorie, din foarte multe motive. Dar aici discut de Romania, nu de Japonia sau SUA, prin urmare la acest moment eu sustin existenta unor evaluari nationale. Am scris despre aceasta realitate in cartea Evaluarea si motivarea elevului.
Ceea ce conteaza la o evaluare nationala este modul in care se raporteaza la programele scolare, la invatare. Dar acesta este doar un aspect. Sunt foarte multe alte aspecte ce trebuie luate in considerare.
Ideea de a introduce simulari pentru aceste examene arta de fapt nu grija statului roman pentru “copilasi”, ci neputinta sistemului de invatamant. Nicaieri in lume nu se organizeaza “simulari”. Nici in Romania nu au existat simulari, zeci de generatii de elevi au dat direct examenul la care s-au prezentat.

Introducerea acestor simulari nationale a avut cel putin urmatoarele obiective:
- fardarea realitatii. Sa inteleaga poporul ce contribuie cu bani ca statul e preocupat de invatamant. Invatamantul in Romania nu e gratuit in realitate, el este sustinut din banii nostri, ai tuturor;
- populism. Statul a incercat sa para grijuliu si mai ales sensibil in raport cu prostia si nesimtirea elevilor. Statul de fapt cocoloseste prostia.
- dezorganizarea procesului de invatare. Este o actiune in directia mentinerii unui “haos controlat”;
- un semnal clar pentru unii parinti ce inca cred ca copiii lor merg la scoala ca sa devina destepti. Mai sunt parinti ce se duc la scoala si fac scandal cand vad ca elevii, adica copiii lor, iau note de 2 sau 3 la evaluarile nationale. Bai saracilor, pricepeti odata ca sunteti neam de dobitoci. Vreti ca elevii, adica copiii vostri sa fie destepti, platiti meditatii. Nu mai faceti scandal pe la scoli. La simulare parintele intelege care este valoarea reala a propriului copil si prin urmare nu mai are pretentii fata de scoala, nu mai face scandal la evaluarile nationale.

Nu numai ca ministerul elucubratiei nationale nu reduce numarul simularilor si examenelor mationale, dar chiar il creste. Din acest an au inceput si elevii clasei a 7 a sa simuleze.  Peste cativa ani vom avea simulari si evaluari nationale in fiecare an si, cel mai probabil, nu doar liceul va fi obligatoriu, ci si facultatea. Ai, n-ai treaba, faci o facultate. Este ideea psd ului de peste 10 ani. Si astfel universitarii vor fi fericiti pe viata. 

Privatizarea acestei institutii sovietice, populate cu votanti ai psd este un pas esential si urgent. 


Intr-un procent semnificativ a reinceput copiatul la examenele nationale. Nicio scoala nu vrea sa-si pice elevii, pe de alta parte nimeni nu mai verifica inregistrarile video. S-a dat ordin pe "unitate", puneti batista pe tambal. 

Exista un zvon ca E-caterinca Andronescu vrea un tip nou de Bacalaureat, pe langa cel existent, astfel incat toti absolventii de liceu sa ia Bacalaureatul. Stiti de ce vrea ca toti liceenii sa ia examenul, sper. E mai simplu sa fie diminuate baremurile de notare si problema e rezolvata. Sau sa fie facute subiectele pe modelul celor de la Istorie si gata, toti iau examenul. Nu e necesara o noua strategie de manipulare, demagogie si cretinism. 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...