vineri, 23 august 2019

Muntii Retezat - elogiu Stanisoarei


Un traseu scurt de trei zile in Muntii Retezat 


Retezatul este unul dintre cei mai frumosi munti din Europa si, repet ceea ce am mai scris, nu datorita inaltimilor (muntii nostri nu ajung la 3000 - 4000 m), ci datorita varietatii traseelor si varietatii formelor de relief. In general oamenii sunt atrasi de varfuri, vor sa fie "pe varf", insa Retezatul ofera nu doar o multime de varfuri, ci si foarte multe vai, caldari si platouri, toate diferite si foarte frumoase. 

Retezatul este muntele inimii mele, este primul munte pe care am urcat (pe la 11 ani, prin zapada, de la Nucsoara la fosta cabana Pietrele)). Am petrecut foarte mult timp colindandu-l, totdeauna am descoperit ceva nou, acel ceva ce da farmec unei drumetii montane.  

Traseul urmat de mine a fost cel clasic, Nucsoara - Cab. Pietrele (aprox. 7 ore), Cab. Pietrele - zona lacurilor (aprox. 8 ore) si zona lacurilor - barajul Gura Apei (aprox. 9 ore). 

Nu exista decat cuvinte de lauda pentru toate formele de relief, fie ele piscuri, lacuri etc., caci toate imi starnesc admiratia. Cu aceasta ocazie am dorit sa aduc un elogiu unei vai si mai ales paraului ce o strabate, Paraul Stanisoara; o apa pe langa care trecem cu totii grabiti, cu ocii la poteca, uitand sa ne bucuram nu doar de acest fir de apa, ci si de intreaga vale prin care curge, caci noi visam sa vedem crestele. 
Am facut filmarile din mers, cu rucsacul in spate, ceea ce face ca unele cadre sa fie putin miscate si lumina sa nu fie cea mai potrivita, dar rezultatul e cel ce conteaza si e bun. Filmarile sunt full HD, va recomand sa le vedeti pe ecran mare. 






Turnul Portii si Vf. Judele 


Turnul Portii e o necunoscuta penru aproape toti montaniarzii, putin cunoscut si de alpinisti. desi toata lumea ce urca pe Judele il vede...

https://www.youtube.com/watch?v=wmxInFairaY





Cateva poze de pe traseu


Lacul Stirbu

Lacul Zanoaga

Spre Vf. Judele

Vf. Judele

Zanoguta Stanisoarei 1

Zona lacurilor Retezat 2019 - ultimul lac, Lia, pare acoperit de gheata


Si in Muntii Retezat, ca peste tot, patrund cocalarii montani, aia ce nu pot trai daca nu ajung pe munte sa-si lase gunoaiele acolo. Sunt pline potecile de gunoaie. Deschiderea   (redeschiderea) drumului forestier(?) Gura Apei la Poiana Pelegii reprezinta o alta actiune impotriva muntelui si a turismului montan, cu atat mai mult cu cat acum masinile circula pe doua trasee turistice marcate. Circulatia masinilor pe trasee turistice e o nesimtire, dar si o fapta cu caracter penal. De ce trebuie sa ajunga masinile in inima Muntilor Retezat, la Poaina Pelegii? Aceasta-i intrebarea.
In opinia mea, fara smecherasii de la Salavamont Hunedoara muntele ar fi mai curat, mai linistit si mai protejat.  Sa amintesc si ca Salvamont Hunedoara a modifica multe dintre traseele din Retezat, asa, dupa mintea lor, aia multa... Asa au intele ei sa-si justifice activitatea sau inactivitatea. Pentru actiunile lor ar merita un sut in cur si  trimisi acasa.
Redeschiderea circulatiei publice la Poiana Pelegii este o alta mare magarie, atat fata de munte, cat si fata de montaniarzi.


Vf. Retezat 



vazut dinspre Sud, din poteca ce leaga Judele de Barlea








Valea Stanisoarei 


Valea Stanisoarei






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...