vineri, 8 iunie 2012

Spaga ramane la medici

Se lucreaza la un nou statut al medicului. Se doreste ca medicul sa nu mai fie asimilat functionarului public, iar prin aceasta sa nu mai  poata fi acuzat de spaga.
Se mai doreste ca medicul sa-si poate stabili singur "tariful". Faptul ca fiecare medic isi va putea stabili propriul onorariu mi se pare in contextul romanesc o idee foarte buna. Avem exemplul foarte bun al medicilor stomatologi. Fiecare munceste in functie de valoarea sa si castiga in functie de valoarea muncii sale (in esenta). Se scapa statul si de povara salariilor, si de povara "echitatii" sociale a muncii. Teoretic, totul este perfect.

Si totusi exista o problema. O problema mare si de principiu. TOTI medicii trebuie sa aibe obligatia de a elibera un bon fiscal, in conformitate cu materialele folosite si manopera efectuata. Caci aici e problema, nici un stomatolog nu-ti da vreun bon pentru a justifica:
1. Munca depusa;
2. Banii primiti.
Sa luam cel mai banal exemplu, tot din stomatologie, daca un medic te taxeaza cu 100 de lei pentru o plomba care iti cade dupa o luna, ce faci? Cel mult te duci sa te tiganesti la el la cabinet, caci nu ai nici o dovada ca respectivul medic ti-a facut un serviciu, ca tu ai platit un anumit serviciu etc.

In concluzie, daca practica ramane la nivelul de acum, orice lege cu privire la medici, in Romania, e praf in ochi. Cand medicii vor elibera macar un bon, mai vorbim. Iar daca nu se da bon, banii aceia tot un fel spaga sunt.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...