marți, 5 iunie 2012

PROSTIA DERANJEAZA, DECI SCHIMBAM EXAMENUL DE BAC


PROSTIA DERANJEAZA, CEL PUTIN STATISTIC, DECI SCHIMBAM EXAMENUL DE BAC


Dupa ce educatia romanesca a mai masluit un examen, “Bacalaureatul anticipat”, sindicatele din invatamant, satule de insuccesele (sau insuccesurile?) cadrelor didactice pe care le reprezinta, au hotarat schimbarea examenului de Bac.
Si ca totul sa para democratic, au hotarat sa intrebe elevii de clasa a 11-a daca vor un Bac “schimbat”.
Dar sa incepem firul narativ al evenimentelor cu inceputul. Dupa “reformele” tovarasei capitaliste Abramburica, ce au avut ca rezultat obligativitatea “studiilor” liceale in Romanica, elevii s-au lasat de invatat, iar profesorii au abandonat “lupta cu ignoranta”. Si totul mergea asa de frumos, atat de lin, pana cand… Chiar asa, pana cand? Pana cand niste oameni cu simtul respnsabilitatii si al patriotismului inca viu, au realizat ca ne scufundam ca natiune tocmai datorita invatamantului, ce scote dobitoci in masa. Prin urmare, s-a luat masura corecta (desi tardiva), de a reinstaura corectitudinea, cel putin la examenul de Bac. Astfel au aparut camerele de supraveghere ce au aratat nivelul educational real al populatiei romanesti, adica vreo 35 % promovati la Bacalaureat. Nu putem sa ne facem ca nu observam ca toti acesti absolventi de liceu ce si-au luat examenul de Bacalaureat pe copiat au absolvit deja diferite facultati, fiind acum “domnii ingineri” si “doamnele avocate”, iar unii dintre acestia sunt chiar cadre didactice…
Dar ce inseamna acest procent de 35%? Aceasta rata de promovabilitate la Bac ne arata ca doar aproximativ 35% dintre absolventii de liceu au fost capabili sa invete de nota sase. Caci aceasta e tragedia, la Bac nu se cere nota 10 sau o alta nota mare, se cere nota sase. Mai mult, nici macar nota sase nu se cere, ci doar media sase. Adica, la o materie elevul poate fi notat si cu nota cinci si tot va promova Bac-ul daca media este cel putin sase. Parerea mea, acest nivel este de scoala profesionala, nu de liceu. Dar si acest nivel este prea ridicat pentru liceenii romani. Si ce sa facem pentru a mai vopsi gardul, sa nu se vada leopardul? Modificam examenul de Bacalaureat. Bravos natiune!
          Ministrul actual al guvernului Ponta responsabil de educatie a gasit si solutia, sa intrebe elevii si parintii elevilor de clasa a 11-a daca vor alt tip de examen de Bac. Cred ca e singura generatie din istoria invatamantului galactic (nu doar pamantean) care are “dreptul” sa-si aleaga examenul de Bac. Si totul cu un elan stahanovist exemplar (scuzati pleonasmul) si tocmai datorita acestui fapt, dubios.
          Motivatia sindicalistilor si a ministrului educatiei a fost ca elevii sa aibe un examen in acord cu profilul studiilor liceale. Eroare si oroare in acelasi timp. In Romania de mai mult de 10 ani (din 1996 parca) examenul de Bacalaureat e diferentiat in functie de filiera educationala, adica de profilul liceului. Deci? Probabil se va reintroduce “sportul” la examenul de Bac, ca la sport lua toata lumea nota 10 (pe nedrept, chiar si in acest caz). Eu propun, ca sa nu mai existe niciun stres, ca media de absolvire a Bac-ului sa fie nota unu. Elevii vin, asa, in slapi si in maieu la examenul de maturitate, isi scriu numele pe hartie si stau o ora in sala, dupa care fiecare isi vede de treaba lui, iar cadrele didatice vor putea raporta natiunii – pe cinstite - promovabilitate de 100%.
          In plan imediat, speranta mea este ca la acest Bac, din 2012, sa nu se copieze la nicio sesiune.
          Si un subiect de reflectie, in Germania (o tara avanata) aproximativ 65% din absolventii  invatamantului general-obligatoriu urmeaza in continuarea studiilor scoala profesionala. Pentru ca din meserie se traieste. Nu din indemnizatia de somer de la terminarea facultatii.
          In Romanica cati absolventi de scoala profesionala avem? ZERO!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...