miercuri, 3 aprilie 2013

0,7% crestere in 2012


PIB-ul Romaniei in anul 2012 a fost mai mare cu 0,7% decat in 2011.
Ramurile economice ce au contribuit la aceasta crestere au fost industria, comerţul, exporturile. Agricultura, datorita secetei a avut o contribuţie mai mică cu peste 20%.
Ce inseamana acest lucru?
1. Exista crestere economica. Acest fapt, ca cifra matematica, este un fapt pozitiv.
2. 0,7% inseamna un nimic. Un nimic mai mare cu 0,7%.
Daca ne raportam la statele din jur, la Bulgaria, Albania si... Marea Neagra, stam bine. Dar daca ne raportam la noi insine?
Problema Romaniei - in situatia creata - cu 5,5 milioane de pensionari in 2012, nu mai este "de unde luam bani?", ci "ce facem cu banii?". Deci nu mai suntem la nivelul anilor 2008-2009.
Adica, ce facem? Facem politica populista sau facem politica capitalista?
Mai conteaza si cum facem politica...
Sper ca in luna mai guvernul Ponta 2 sa fie in stare sa explice creditorilor ca micsorarea TVA la panificatie nu doreste sa reduca pretul painii, ci doreste REDUCEREA EVAZIUNII FISCALE (aceasta a fost ideea de pe vremea guvernului Boc n). Prin urmare, sumele nu se vor pierde la buget, ci vor fi recuperate din reducerea evaziunii fiscale. Daca s-ar vrea acest lucru. Caci nu poti sa ramai doar la nivel declarativ. Mai trebuie si alte masuri, pe langa reducerea TVA. Acest fapt ar deschide usa si altor imprumuturi necesare pentru investitii (si din fondurile UE).
Doar investitiile ne salveaza.
Iar cresterea salariului minim si alte masuri populiste ne ingroapa. Macar la PNL sper sa existe acea vointa politica de sustinere a dezvoltarii economice, si sa mai amane indexarea pensiilor pana cand Romania va avea o crestere economica de 2%.
Si intregul PNL ar trebui sa fie cu ochii pe Vosganian, care e un sforar economist priceput, dar prea inclinat spre sforarii de tip "socialist". Marirea pensiilor in 2007 sper ca nu s-a uitat...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...