sâmbătă, 1 februarie 2014

CORUPTII cu legea la picior

Ce nu a reusit USL in 2012 sau in 2013 (martea neagra) uite ca a reusit in 2014 prin noile coduri  penale. 
Halal natiune!

”Dacă acest Cod Penal intră în vigoare cu actualele limite de pedeaspă pentru o oră sau 24 de ore, chiar dacă ulterior vor fi modificate, se va aplica principiul legii mai favorabile”, a explicat, pentru gândul, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Noul Cod Penal şi noul Cod de procedură penală intră în vigoare la 1 februarie
Primul efect negativ al Noului Cod Penal: 64 de dosare de mare corupţie vor fi închise
Unul dintre cele mai grave efecte ale Noului Cod Penal este acela că infracţiunile privind prejudicii vor fi mai blând pedepsite. Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat pentru gândul că la DNA au fost identifiate 64 de astfel de dosare care vor fi afectate ireversibil de intrarea în vigoare a Noului Cod Penal.
Citeşte mai jos explicaţiile şefului DNA:
”Avem două tipuri de efecte, unele derivate din aplicare Noului Cod Penal şi altele derivate de la aplicarea procedurii penale. În privinţa DNA un impact important în va avea aplicarea pedepsei pentru infracţiunea de înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave. Pedeapsa pentru această înfracţiune a fost redusă de la 10-20 de ani în vechiul Cod, acum în noul Cod este prevăzută cu un maxim de cinci ani. În plus a fost scoasă noţiunea de consecinţe deosebit de grave din conţinutul acestei infracţiuni.
În toate cauzele DNA care au la bază această infracţiune va interveni prescripţia. Iar pentru cele trimise în judecată de asemenea se va putea aplica prescripţia. Persoanele care au comis asemenea fapte nu vor mai fi sancţionate penal. Apoi părţile vătămate nu îşi mai vor recupera prejudiciile de multe ori vorbim de prejudicii de milioane de euro. De asemenea cheltuielile de judecată nu vor mai fi recuperate de stat
Cum scapă inculpaţii de puscărie. Analiză pe dosarele FNI, Popa, Necolaiciuc
La DNA sunt 64 de dosare, iar pe rolul instanţelor sunt 12 dosare care se vor prescrie în acest an, iar alte 25 în anul 2015. Acestea sunt exclusiv dosare ce privesc infracţiunea de înselăciune cu consecinţe deosebit de grave.”
Astfel că în cazul infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave pedepsele s-au redus de la 10 la 20 de ani la o limită unu la cinci ani. Adică în Codul care tocmai intră în vigoare pedeapsa maximă va fi de 5 ani, iar în Codul care tocmai este scos din aplicare pedeapsa maximă era de 20 de ani. Astfel că şi termenul de prescripţie scade drastic în acest caz de la 15 la 5 ani, prescripţia fiind perioada în care procurorii şi judecătorii pot investiga, respectiv judeca un astfel de dosar. Infracţiunea de înşelăciune este prevăzută de art 215 al Codului Penal în vigoare astazi şi poate fi consultat aici ,iar noul Cod Penal prevede înşelăciunea la art 244 
Unul dintre dosarele care se vor prescrie după intrarea în vigoare a a Noului Cod Penal este dosarul Transferurilor. În acest dosar George Copos, MM Stoica, Cristi Bocea, Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gigi Neţoiu au fost trimiş în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pe Codul Penal care iese din uz termenul de prescripţie pentru această infracţiune era de 15 ani. Acum termenul de prescripţie scade la 5 ani.
Pentru George Copos pe acum vechiul Cod prescripţia intervenea în anul 2018. Pe noul Cod prescripţia s-a împlinit în anul 2008.
Pentru Mihai Stoica prescripţia era fixată pentru 2016, pe noul Cod a intervenit în 2006. Pentru Cristi Borcea prescripţia era fixată pentru 2020, iar pe noul Cod Penal ea a intervenit în 2010. Aceeaşi situaţie se aplică şi în cazul celorlalţi inculpaţi Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gigi Neţoiu.
Un alt dosar care se va prescrie este cel al lui Sorin Ovidiu Vîntu în care a fost trimis în judecată pentru prăbuşirea Fonsului Naţional de Investiţii. În acest dosar Vîntu a fost trimis în judecată pentru aceeaşi înfracţiune de de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Termenul de prescripţie era de 15 ani. Ultima faptă fiind reţinută pentru anul 2000 astfel că dosarul se prescria în 2015. Potrivit noului Cod faptele sale au termen de prescripţie 5 ani. Instanţa va constat că prescripţia s-a împlinit în anul 2005.
Nicolae Popa condamnat la 15 ani de închisoare pentru prăbuşirea FNI ar putea fi pus în libertate. Popa a fost condamnat şi el pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. A fost adus în tară în 2011 şi a ispăşit trei ani de închisoare. Pentru fapta sa noul Cod prevede un maxim de 5 ani de închisoare. Potrivit noului Cod, Popa ar putea cere eliberarea condiţionată pentru că a ispăşit jumătate din cei cinci ani. Noul Cod Penal prevede că eliberarea condiţionată se poate solicita la ispăşirea a jumătate din pedeapsă. Astfel că instanţele ar putea să-l pună în libertate.
Potrivit unei anlize a DNA, printre dosarele care se vor prescrie din cauza intrării în vigoare a noului Cod se află şi unul dintre cele patru dosare ale lui Mihai Necolaiciuc. Pe 24 iunie 2008 procurorii l-au trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Alături de el sunt judecaţi Mihail Gabriel Misir şi Viorica Olăeru.
Tot pe lista dosarelor care se prescriu se află şi cel al lui Mitrea Miron dosarul. Deputatul PSD Miron Mitrea a fost retrimis în judecată de procurorii anticorupţie, în legătură cu lucrări în valoare de peste nouă miliarde lei vechi făcute la casa mamei sale, primul termen al procesului care se va judeca la instanţa supremă fiind stabilit pentru 15 noiembrie. Dosarul lui Mitrea a fost înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în 25 octombrie 2013.
Din estimările Direcţiei Naţionale Anticorupţie, 12 cauze aflate pe rolul instanţelor sunt în situaţia de a fi închise în cursul anului 2014, iar 23 în cursul anului 2015, ca urmare a micşorării limitelor de pedeapsă reglementate de noul Cod. Totodată, în 64 de cauze aflate în curs de urmărire penală la Direcţia Naţională Anticorupţie urmează să se împlinească termenul de prescripţie a răspunderii penale din acelaşi motiv.

 http://www.gandul.info/6-zile-cod-penal-lista-celor-scapa-kovesi-acest-cod-intra-vigoare-actualele-limite-pedeaspa-ora-24-ore-ulterior-vor-modificate-aplica-principiul-legii-favorabile-12000790.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...