luni, 22 aprilie 2013

Sarmizegetusa Regia, intre istorie si masluire (IV)

Cum de s-a permis la Sarmizegetusa Regia, de-a lungul timpului, contructia unor cabane si amplasarea unor tabere de corturi chiar in site-ul istoric, adica intre artefacte? Studentii de la Universitatea din Cluj si-au amenajat o cabana si un WC chiar in site, in apropiere de zidul estic al fortificatiei, apoi - in urma scandalului declansat - acea cabana a fost demolata (cred, in 2004). Mai recent, in 2005, o tabara "de arheologie" a elevilor de la un liceu din Cluj (Emil Racovita) si-a gasit locul tot in site, chiar pe terasa XI. Cateva fotografii de la acea tabara merita a fi publicate ca amintire, dar si ca intrebare pentru domnul profesor Ioan Glodariu.
(fotografiile de mai jos sunt de pe http://www.dacii.ro/sarmis2005/racovita.8k.ro/sarmi/sarmi2005.htmn )

La o bere pe pilonii de ciment de la sanctuarul mare circular - terasa XI


Elevi si corturi... (tot pe terasa XI)


Si o fotografie document...

In ipoteza in care la Sarmizegetusa totul e o masluire (masluirea comunistilor de atunci si de acum), chiar nu conteaza ce se intampla acolo, nici faptul ca tot acolo s-a "creat" langa sancutuarul mare circular o groapa de gunoi etc. 
Dar oare e posibil ca totul sa fie doar o masluire?
Sa parasim putin viata la cort si berea de pe pilonii din ciment ai sanctuarului mare circular si sa aruncam o privire spre minunatul "drum pavat".

Fortificatia este strabatuta de un drum pavat, ce leaga poarta de vest de poarta de est (deocamdata ascunsa vizitatorilor) si care se prelungeste pana pe terasa XI. Terasa XI este usor de identificat, pe ea se afla "sanctuarul mare circular", cel cu lemnele infipte in mijloc si piloni din ciment. Ciment dacic, numa' bun ca suport pentru sticlele de bere (cimentul este comunist, nu dacic, dacii nu cunosteau cimentul). 

In foto de mai jos se poate observa bine drumul pavat (foto realizata in 2011).

 

Daca suntem atenti la materialul de constructie constatam ca avem de-a face cu niste bucati relativ mici de piatra, un fel de dale. Si dispunerea lor merita a fi observata, sunt mai multe dale pe un singur rand.

In fotografia alb-negru de mai jos observam drumul pavat la momentul dezvelirii sale.


In foto de mai sus (lucrarea mentionata, 1989) se poate observa ca drumul pavat e format din lespezi, placi de piatra destul de mari, in mod evident diferite de cele din fotografia color. In mod super evident, exista un singur rand de lespezi de piatra (pana la ramificatie). Fiindca nu exista niciun reper in fotografie, mi-e greu sa estimez dimensiunea unei lespezi de piatra, dar ar putea fi cam 40-50 cm latime si 100 - 120 cm lungime, 14-18 cm grosime.
Intrebare: "Care e originalul drum pavat?" Cel din fotografia alb-negru sau cel din fotografia color?.
Ce s-a intamplat cu drumul pavat din foto alb-negru?

Pana se va gandi cineva sa dea un raspuns stiintific, sa mai facem cativa pasi prin Sarmizegetusa Regia si sa ne oprim la sanctuarul mare circular.
(va urma)




Un comentariu:

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...