vineri, 6 iulie 2012

Basescu suspendat pentru a doua oara. Cine pierde?

Azi, prin votul din Parlament, Basescu a fost suspendat. Suspendat nu inseamna demis. Suspendat inseamna referendum. Referendum inseamna ca te lasi la mana poporului. Eu sunt amator in istorie (in istoria politicilor economice mai am habar), dar stiu un lucru clar, pe care istoria l-a probat mereu, sa nu-ti lasi niciodata soarta in mana poporului. Rezultatul e imprevizibil.
Am ramas cu convingerea - in urma actiunii de suspendare, a raportarii politicienilor la eveniment - ca se uita un lucru esential, USL nu a castigat niciun fel de alegeri. USL are guvern ca urmare a unor targuieli politice in Parlament. USL se bazeaza pe popor? Pe care popor? Asta e intrebarea.
Eu cred ca Ponta-Antonescu s-au grabit. Daca initiau actiunea de suspendare a presedintelui dupa alegeri, cand ei poate ca ar fi fost alesi sau nu, ar fi fost altceva. In situatia de fata Ponta-Antonescu joaca la ruleta ruseasca la patrat (adica nu cu un cartus, ci cu doua cartuse in butoias) si singuri. Basescu nu joaca. El doar asteapta rezultatul. Daca Basescu nu va fi demis prin votul poporului, inseamna ca niste politicieni sunt cu adevarat in plus in Parlament, si este nu doar probabil, ci chiar posibil ca dupa alegeri sa nu-i mai vedem (ceea ce e logic). Pe scurt, Ponta-Antonescu si-au pus la bataie cariera politica, in timp ce l-au fortat pe Basescu sa-si puna doar mandatul de presedinte. E si mai adevarat ca doar Antonescu isi pune cariera politica la bataie, cariera lui Ponta e deja moarta, plagiatul ii va atarna de gat din ce in ce mai greu. Nimeni, nici Andronescu, nici Iliescu nu-l va putea albi vreodata.
Parerea mea acum este ca sansele referendumului sunt 50-50. Partea interesanta este ca indiferent daca Basescu va fi demis sau nu, PDL castiga procente, aceasta se va vedea la toamna. Cat de mult? Greu de spus acum.
Mie actiunea suspendarii presedintelui mi se pare hazardata. Dar atacul la institutiile statului m-a speriat de-a dreptul.
Zarurile au fost aruncate, dar nu se stie incotro. Ceea ce e sigur este ca lui Basescu i s-a oferit sansa (cred nesperata) de a participa la campania electorala. Basescu a dovedit in mod repetat ca e un politician extrem de abil. USL a mizat totul pe o singura carte. Extrem de riscant. "Cine nu risca, nu castiga" e o vorba a jucatorilor, nu a politicienilor.



Si un remember:
"Ce coruptă soţietate!... Nu mai e moral, nu mai sunt prinţipuri, nu mai e nimic: enteresul şi iar enteresul... Bine zice fiu-meu de la facultate alaltăieri în scrisoare: vezi, tânăr tânăr, dar copt, serios băiat! Zice:
"Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!"... Auzi d-ta mişelie, infamie". O scrisoare pierdută (1884)

Totdeauna am apreciat profesionalismul lui Esca. Azi mi-a devenit simpatica.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...