marți, 12 martie 2013

Coruptia din Romania inca sperie democratia europeana

Faptul ca am reusit, ca natiune, sa intram in NATO si apoi in UE, a fost o mare binefacere pentru noi, poporul. Am reusit cat de cat sa ne ridicam din intunericul si abrutizarea societatii sovietic-ceausiste (asa numitul comunism) si sa speram la o viata mai prospera, intr-un regim democratic.
Dar noi stim ca "lupu-si schimba blana, dar naravul ba" si de aceea nu ne mira faptul ca o serie de personaje politice de la noi, bouritici neaosi, fie tanjesc dupa puterea discretionara pe care o avea un activist politic pe vremea ceausista, fie chiar pun in practica metode de timp ceausist. Nu ne mira, dar nici nu ne bucura.
Pe mine personal ma sperie. Pentru ca aceste comportamente ne arata ca mentalitatile nu s-au schimbat, ca democratia din Romania e firava. Tocmai de aceea monitorizarea UE pe justitie a fost un fapt necesar, iar eu  inca il consider necesar.
Faptul ca acum, in 2013, tari ca Germania, Olanda si Finlanda se opun (pe fata) intrarii Romaniei in spatiul Schengen, nu trebuie sa ne mire. Aceasta atitudine nu arata ostilitate, arata ca si democratiile vestice s-au speriat de coruptia din Romania. Stim acest lucru chiar din declaratiile ambasadorului Germaniei la Bucuresti. Finlanda chiar ne-a transmis (inclusiv Bulgariei) ca suntem tari "prea corupte" si care "nu traiesc conform principiului statului de drept".
Noi, romanii, nu ne amageam ca am fi un exemplu de democratie, dar speram sa-i amagim pe vestici... Spre binele nostru nu am reusit.
Dar oare ce i-a speriat atat de tare pe vestici? Nu cumva chiar atacul din vara anului 2012 la institutiile statului? Nu cumva incercarea in forta a USL de a-si subordona statul Roman? Nu cumva incercarea de a subordona Justitia si de a anula puterea alor insitutii, ma refer la ANI si DNA? Conducerea USL trebuie sa-si asume faptele sale si efectele, respectiv amanarea acceptarii noastre in spatiul Schengen (acordul de liberă circulatie a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen).
Un fapt la fel de grav mi se pare atitudinea agresiva (ceea ce demonstreaza imaturitate politica) a unor lideri USL care in public incearca sa faca misto (ca suntem tara de "jmecheri", nu?) de Germania, de cancelarul acestei tari etc.
Este foarte adevarat, cam din 2011 se observa o imbunatatire a functionarii justitiei in ansamblul sau, au inceput sa fie condamnati definitiv cu executare si oameni politici, nu doar gainari.
Raportul DNA pe 2012 chiar ne alimenteaza speranta ca politicienii infractori vor fi pedepsiti, iar alti politicieni - cinstiti - le vor lua locul.
Din raportul de activitate al Direcţiei aflam cateva cifre:
- 743 de persoane au primit sentinţe definitive;
- au fost trimise în judecată 234 de dosare, totalizând 828 de inculpaţi şi 25 de companii, iar 120 de inculpaţi au fost arestaţi preventiv;
- 8 demnitari au fost condamnati definitiv, intre care si fostul prim-ministru Adrian Natase.
Eu cred ca inclusiv declaratiile din inchisoare ale lui Adrian Nastase au speriat statele UE, ma refer la intrebarea publica pe care a tot lansat-o Nastase cu privire la utilitatea arestarii sale. Atitudinea lui Nastase le-a aratat vesticilor ca politicienii romani nu inteleg fundamentele statului democratic, nu vor sa respecte independenta Justitiei, nu accepta principiile statului de drept.

Avem nevoie de o noua forta politica, alcatuita din oameni neinfestati de microbul sovietic-ceausist, nepatati prin colaborari cu politia politica, nesantajabili, oameni cu demnitate si competenta.



"Hai la lupta cea mare, hot cu hot sa ne unim, Romania s-o jertfim, UE sa biruim" (lozinca politicianului jmecher bouritic)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...