duminică, 3 martie 2013

Infractionalitatea ca valoare

Datorita evenimentelor din Decembrie 1989, o serie de non-valori, o serie de infractori au ajuns in fruntea statului roman. Acestia au alcatuit un stat dupa asemanarea lor, un stat al promiscuitatii sociale, al coruptiei, al "cumetriei", asa cum a recunoscut insusi cel ce a girat acest stat, Ion Iliescu.
Definitoriu pentru deceniile ce au trecut din 1989 pana acum este expresia "Fa-te Mircea ca lucrezi!"

Eu m-am saturat de scuza caragialiana "chiar Austria-şi are faliţii săi", pentru a justifica toate nenorocirile pe care noi le producem, toata mocirla in care traim si in care unii se simt bine. Asa am ajuns sa ni se para normal sa fim pe primul loc in UE la saracie, la BOLI, boli care sunt eradicate de un secol in tarile civilizate. Asa am ajuns sa ni se para normal sa inlocuim competenta cu clampaneala agresiva la televizor, sa inlocuim oamenii cinstiti cu infractori dovediti. In Romania acestor decenii daca esti cinstit esti considerat pericol social. Daca stii sa furi, sa minti esti deja un personaj respectat. Iar daca mai stii si sa lustruiesti cacatul devii politician de succes. Astfel de personaje ne populeaza Statul si prin urmare, aceste personaje conduc corabia numita Romania pe talzurile "meandrelor concretului" planetar.

Prostii si infractorii nu se pot conduce pe ei insusi spre bunastare. Cum ar putea cineva sa creada (si macar in vis) ca acestia ar putea conduce o natiune spre progres? Avem deja mai mult de doua decenii in care ne zbatem ca pestele in tigaie. Probabil nu e suficient. Romania sufera crunt datorita lipsei valorilor, datorita lipsei competentei in toate domeniile, la toate nivelurile. Prostia si infractionalitatea se vad cel mai bine in trei sisteme, in domeniile ce reprezinta pilonii oricarei societati: armata, educatia si sanatatea. De doua decenii nu suntem in stare sa reformam aceste trei sisteme sociale. Fiecare guvern, fiecare ministru nou venit cu pluta intr-un minister face propria lui reforma dupa propria lui ureche. Daca la inceput am crezut ca e vorba doar de prostie, de cativa ani incoace mi-am dat sema ca e vorba de rea intentie, de prostie, de agresivitatea prostiei impotriva valorii. Pentru ca un stat alcatuit din prostani e mult mai usor de condus, de pastrat privilegii, caci nu te poate trage nimeni de maneca. Aceasta stare este extrem de vizibila prn haosul creat si mentinut in Educatie. In Romania, Educatia tampeste natiunea. Dupa efortul depus de cativa intelectuali, ce au indreptat cat de cat invatamantul prin legea 1/2011 (am zis cat de cat) si au repus Bacalaureatul la locul sau, acum incepe din nou bulversarea bulversarii. I.D. Sarbu ne-a last o descriere ce merita citata aici, mocirla are propria-i "elita", structurata pe masura ce "turma se alcatuieste: magarul isi ia doctoratul si devine ganditor, cainii isi iau licenta in drept, primesc pistoale si dreptul de a se considera lupi: lupi geto-daci. Limba devine limbaj si limbajul latratura. Aplauzele si uralele inlocuiesc opinia publica si liberul arbitru".

Eu vreau sa spun ca trebuie sa punem umarul la ridicarea valorilor, trebuie sa ne implicam, trebuie sa ne dorim un stat la valorilor, nu un stat al infractorilor. Si poate vom intelge ca Austria nu are falitii sai, pentru ca in toata Europa, peste tot, hotii sunt pedepsiti. Nu rasplatiti. In Germania, ministrul Educatiei si-a dat demisia cand a fost prins ca a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Ca sa fac referire la un exemplu recent. In Romania, cand?

In Romania, cand?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...