duminică, 12 mai 2013

Capitalismul comunist made in Romanica

E normal ca dupa peste patru decenii de "oranduire bolsevica", de comunism ceausist, poporul fost bouritic, actual manelist, sa aiba o inertie. O inertie in evolutia istorica.
Dar lipsa de progres si bunastare nationala nu tine doar de inertie. Mersul unei societati tine de mersul conducatorilor ei. Si cine au fost si sunt conducatorii natiunii? Fosti comunisti (mereu comunisti), fel si fel de parveniti formatati in noi comunisti. Va mai aduceti aminte de vorba: "Camarade nu fi trist, "Garda" (de Fier) merge inainte prin partidul comunist"? La fel e si acum, comunistii defileaza cu spor prin capitalismul de cumetrie cu care ne-a improscat Iliescu din decembrie 1989 incoace.
Pentru cei ce au privit atent la viata politica, nu exista dubii cu privire la bucuria activistilor comunisti fata de esecul "capitalismului" autohton. Unii dintre comunisti au o "ura de clasa" fata de capitalism. Si sapa cu avant pentru esecul capitalului. Chiar au sperat unii ca vor putea reincepe nationalizarea, dupa modelul venezuelean. Altii s-au transformat in capitalisti de carton, capitalisti atat timp cat sunt legati la banul public. In secunda cand li se opreste robinetul banului public, s-a terminat si cu "capitalul".
Si unii si altii au incercat si incearca sa se ascunda in politica. Politica pare asa, un fel de vraja, care te spala de pacate.

O emisiune pe care o recomand este "Dosar de politician" realizata de Silviu Manastire, cu multe dezvaluiri despre modul in care se invarte banul public prin buzunarele politicienilor.
Cativa politicieni sunt in fruntea competitiei.

1. CEI OPT MAGNIFICI PENTRU CELE OPT NOI REGIUNI

România este un fel de Vest sălbatic. Pistolarii cei mai pricepuţi deţin puterea. Adică politicienii. Marii maeştri în arta împuşcatului de voturi şi bani se numesc în zilele noastre baroni. Sâmbătă la congresul PSD au fost aleşi cei 8 magnifici care vor conduce regiunile ţării şi vor pregăti marea regionalizare. În ordinea numerelor de pe tricou, cei 8 vicepreşedinţi regionali ai PSD sunt: Ioan Rus în Ardealul de Nord, Gheorghe Nichita în Moldova, Marian Oprişan în Dobrogea şi Sudul Moldovei, Paul Stănescu în Oltenia, Mircea Duşa în centrul Transilvaniei şi Secuime, Mircea Cosma în Muntenia, Ion Mocioalcă în Banat şi Robert Negoiţă în Bucureşti şi Ilfov.

2. VARZA A LA CLUJ, CU PSD SI PC

Nicio alianţă politică din România nu are şanse să reziste prea mult, mai ales dacă se află la putere. Ceea ce se întâmpla zilele acestea cu USL este dovada vie că interesele de afaceri şi lupta pentru putere distrug orice posibilitate de convieţuire politică. În USL există două mari tabere: cea a PSD - la care s-a alipit echipa de trădători din UNPR, foştii colaboratori ai lui Traian Băsescu – şi cea a PNL, alături de Partidul Conservator- care nu există decât pe hârtie şi în Parlament, prin parlamentarii pe care i-a negociat pe listele uniunii. După ce au ajuns la putere, cele două facţiuni şi-au împărţit România ca la piaţă, au tăiat bucăţi din economie şi au împărţit-o. Cea mai dură luptă subterană se dă la ministerul Energiei, condus de PSD-istul Constantin Niţă- aici se mai găsesc singurele vaci de muls ale economiei româneşti: companiile Electrica, Transgaz, Romgaz sau Hidrolectrica. Singurele companii care reuşesc să mai facă un relativ profit şi care să alimenteze găştile de afacerişti care gravitează în jurul partidelor.

3. MULTE CONTRACTE, MULTI BANI

Politicienii fură pe faţă şi nu se pot abţine. De exemplu, anul trecut îl prezentăm la rubrică dosar de candidat pe liberalul Iulian Dumitrescu, candidat pentru funcţia de senator la Călăraşi. Dumitrescu a ajuns senator fără emoţii. Juniorul liberal a fost promovat în politică mare de baronul PNL de Călăraşi Răducu Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean. Dumitrescu este în primul rând om de afaceri. După ce Filipescu a ajuns şef al judeţului în 2008, companiile deţinute de actualul senator au început să câştige contracte de întreţinere şi reparaţii drumuri în valoare de milioane de euro din bugetul consiliului judeţean. Sunt supărat pe Dumitrescu pentru că nici nu s-a uscat bine cerneala pe legitimaţia de senator în decembrie anul trecut - nu s-a abţinut - şi a mai încasat un contract public!

4. CELEBRUL MANG

Anul trecut, când USL a preluat puterea, alianţa anti- Basescu a provocat în primele luni gafe după gafe, cu toate acestea au câştigat alegerile la pas.USL însă va deconta la un moment dat fiecare greşeală.
Mare parte din români nu sunt interesaţi în mod profund de cine le sunt cu adevărat conducătorii, ce competente au sau ce pregătire. Ceea ce contează pentru circa jumătate din populaţie sunt beneficiile sociale pe care le pot primi de la guvernanţi. Dacă se da ceva gratuit, o alocaţie sau un spor, dacă se măreşte vreun ajutor social- acestea sunt adevăratele decizii importante, chiar dacă pomana este oferită de politicieni corupţi sau controversaţi.
Cine îşi mai aduce aminte în acest context de celebrii miniştri USL de la Educaţie, Corina Dumitrescu sau Ioan Mang, plecaţi din funcţii cu scandal, unii chiar înainte de a pune piciorul în minister. Păcatul primordial al tuturor partidelor este promovarea în funcţii importante a personajelor vulnerabile, pe baza unor negocieri interne foarte greu de intuit. Fostul senator PSD de Bihor, Ioan Mang, a ajuns ministrul Educaţiei dintr-o întâmplare, a stat două săptămâni în funcţie, a generat un scandal public monstru, după care a dispărut în ceaţă, aşa cum a apărut.

5. LIBERALII TARANI

 La Botoşani, liberalii s-au procopsit cu o familie de baroni care are preocupări agricole. Viaţa la ţară pare a fi pentru Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botosani, cartea să de suflet. Sau pentru protejatul sau, deputatul penalo-liberal Verginel Gireadă, de profesie mecanizator agricol, fostul primar al comunei Mihai Eminescu. Cum spuneam, în alte dăţi poetul şi politicianul Mihai Eminescu s-ar răsuci de plăcere în mormânt dacă i-ar vedea în toată splendoarea lor pe liberalii botoşăneni.
Şeful judeţului Botosani, Florin Ţurcanu, este aşadar agricultor de seamă, soţia să Anuşca a ajuns deputat PNL după ce a fost băgată cu forţa pe listele USL. Anul trecut baronetul Ţurcanu şi-a mai încercat odată norocul şi a reuşit să-l impună pe fratele său, Mihai Ţurcanu şef al importanţei Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare, cea care supraveghează tocmai afacerile din agricultură şi producţia de alimente. Interesele clanului Ţurcanu în domeniu sunt cât se poate de evidente. De fapt, la ministerul Agriculturii miroase de la o poştă a interese: unul dintre secretarii de stat, tot liberal, pe nume Valentin Şoneriu - de la Braşov, deţine mai multe abatoare şi o reţea de distribuţie de produse din carne.

Cititi aricolele complete pe
http://www.realitatea.net/politician.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...