vineri, 3 mai 2013

Sarmizegetusa Regia, intre istorie si masluire (VI)

Propaganda comunista si indicatiile date de partid, de PCR, au facut ca inclusiv istoria sa se scrie asa cum doreau activistii comunisti.
Si s-au gasit destui istorici sa faca pe plac activistilor comunisti sovietici.
Aflam din lucrarea mentionata ca in 1950 s-a descoperit "Micul sanctuar circular". In foto nr. 3 de mai jos (realizata in 2011) se pot vedea micul sanctuar rotund, si doua "sanctuare" patrate.


Eu, ca un simplu privitor, ma intreb daca nu sunt cam multe "sanctuare" pe metru patrat. In stanga imaginii, evidentiat cu o sageata albastra se vede asa-numitul "Micul sanctuar circular". In plan mai apropiat se vede un sanctuar patrat si in prim-plan, urmele unui alt sanctuar patrat. In dreapta imaginii se vede "Sanctuarul mare circular".
Aflam ca micul sanctuar rotund a fost dezvelit in 1952 (lucrarea mentionata, "Cetati si asezari dacice in Sud-Vestul Transilvsaniei", 1989, p. 153).Dar mai aflam si un aspect important: "Din pacate constructia romana ulterioara, de deasupra lui, a distrus in buna parte urmele stalpilor de lemn din interior". Aceasta fraza ne dezvaluie existenta unei constructii peste acest "sanctuar", considerata de autori ca fiind romana. Ne uitam din nou la foto 3 si ne intrebam: "Unde e constructia romana?" Rezulta ca istoricii nostri si-au permis sa inlature vestigiile romane, deci le-au aruncat, si au lasat asa-zisul "sanctuar mic rotund". O parte din istoria si vestigiile de la Gradistea au fost distruse, o parte a istoriei a fost stearsa. De ce? Eu nu detin raspunsul. Dar cineva trebuie sa raspunda.
Mie mi-e foarte greu sa cred ca la Gradistea e asa de usor de deosebit o constructie romana de una dacica, mai ales daca sunt suprapuse. Dar mi-e si mai greu sa inteleg cum e posibil sa distrugi niste vestigii doar pentru ca presupui ca nu sunt dacice. Cat despre alte urme de lemne infipte tot in mijlocul cercului de piatra nici nu mai are rost sa vorbim.
La Sarmizegetusa Regia Gradistea Muncelului s-a masluit istoria cu tupeu bolsevic.
Sa privim mai atent si "Sanctuarul patrat", cel de langa cercul mic de piatra din foto de mai sus (foto 3). Observam in interiorul acestuia mai multi bolovani, pietre, poate resturi de la niste coloane sau tamburi. Sa numaram aceste pietre asezate destul de ordonat in mai multe randuri, rezultatul e 15 (5x3). Observam inca o data fotografia de mai sus si ne mutam privirea la fotografia de mai jos.
In fotografia de mai jos, ce poarta numarul 29 (alb-negru), se observa acelasi "sanctuar" la momentul dezvelirii. 


Ce observam in dispunerea pietrelor? Observam lipsa unei pietre, evidentiata cu un cerc rosu, notat cu litera A. Deci nu sunt 15 pietre, ci doar 14!
Prin urmare, dupa 1952 a mai aparut o piatra!. Probabil au adus-o de acasa... 
Cum e posibil sa falsifici un site istoric, marturii arheologice, vestigii istorice?

Daca sunteti atenti la pietrele ce imprejmuiesc acest "sanctuar", observati ca toate sunt rupte, sparte in partea de sus (in foto alb-negru). Daca priviti cateva din pietrele din fotografia color (nr. 3), cele evidentiate cu sageata rosie, constatati ca ele au o forma completa. Cum se explica acest fapt? Acestea au fost facute de comunisti. Caci asta inteleg comunistii de atunci si de acum prin "restaurare", falsificarea vestigiilor.

Cum s-a ajuns la distrugerea si falsificarea vestigiilor in perioada comunista e usor de inteles, s-a "lucrat" dupa indicatiile de partid. Dar asta nu scuza pe nimeni. Distrugerile din zona Gradistea Muncelului sunt un atentat la istoria natiunii noastre. Aceste falsificari ale istoriei reprezinta una din formele de manipulare si prostire a poporului roman.

Tot pe terasa XI mai exista si asa-numitul "Soare de andezit".  Dar despre soarele de andezit, in episodul viitor.

(va urma)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...