duminică, 5 mai 2013

Sarmizegetusa Regia, intre istorie si masluire (VII)

Dupa ce am vazut sanctuare si rotunde si patrate pe terasa XI, sa ne minunam - tot pe terasa XI -  de "Discul solar", cum scrie pe placuta de langa el, cunoscut si sub numele de "Soarele de andezit".
"Soarele de andezit"/"Discul solar" a aparut pe terasa XI dintr-o vale, locul lui nefiind pe terasa XI. Denumirea de "Disc solar"/"Soare de andezit" e o alegere poetica, fara legatura cu istoria, cu obiectul in sine.




Acest disc, plantat pe terasa a XI-a este format din mai multe fragmente. Aceste fragmente pareau sa formeze un cerc, un disc, un tambur etc., dar un cerc incomplet, deoarece multe parti ale acestuia lipseau. Prin urmare, in stil comunist, s-a turnat acest disc in ciment si astfel s-a realizat "Discul solar" (foto de mai sus, realizata in 2005, de la http://www.dacii.ro/sarmis2005/racovita.8k.ro/sarmi/sarmi2005.htm). Partea mai deschisa la culoare e ciment comunist.
Elanul "restaurarilor" de tip comunist-ceausist nu s-a potolit niciodata. Si acum la 23 de ani de la inalturarea regimului comunist-ceausist, elanul bolsevic si ideologia bolsevica sunt la fel de vii ca inainte de 1989. La fel de imbecile, la fel de periculoase. Faptul ca nu s-au si realizat toate acele restaurari halucinante  (la care unii si acum viseaza) e o speranta ca mai exista ceva original, antic la Sarmizegetusa. Dar ce?
Sa aruncam o privire la ce se pregatea la Sarmizegetusa Regia Gradistea Muncelului sa se puna in scena. Cand? Destul de recent, in 2005. Si acesta e doar un exemplu. Comunistii doreau o "constructie" megalomanica, un fel de "Casa Poporului" antica si dacica. Pentru asta au facut niste "plinte" uriase (discuri) din ciment, pe care se pregateau sa le instaleze pe terase.
In fotografia de mai jos (foto nr. 4) se pot admira "plintele". Plinte facute cu raspundere bolsevica, pentru masluirea istoriei la Gradistea. Acum, ca acest monument UNESCO a trecut la Consiliul Judetean Hunedoara, nimic nu le mai sta in cale.



In fotografia nr. 4, din 2005, in plan central, se pot observa "plintele" pregatite pentru a fi instalate (loc bun de stat la taifas pentru elevi). Ele se gaseau amplasate pe terasa XI. Fotografia este din aceeasi colectie, a taberei de elevi mentionata anterior. Oare ce s-a intamplat cu ele? Cine le-a facut si cine a platit pentru ele? Cine le-a transportat si cu ce? Pe banii cui?
In plan departat, in dreapta imaginii, marcat cu sageata, se poate observa un alt "sanctuar", cel de pe terasa X.

O intrebare devine legitima: "Ce e adevarat si ce e facatura in acest site?"
De ce e nevoie sa se acopere istoria, vestigiile dacice si romane? De ce e necesara distrugerea unor vestigii? De ce e necesara masluirea vestigiilor la Gradistea Muncelului?

In episodul urmator voi dezbate un alt fals, o alta contrafacere, "sanctuarul" de pe terasa X, cel ce e vizibil si in fotografia nr. 4.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...