duminică, 17 februarie 2013

Ideologia nimicului ingroapa orice natiune (2)


"Noua secţie de terapie intensivă de la Spitalul Universitar a fost inaugurată, dar nu poate fi folosită din lipsă de paturi".


E un titlu de ziar. Un ziar din 16 februarie 2013, nu din timpul regimului fanariot.
Sistemul medical romanesc reprezinta o malformatie sociala, eu nu ezit sa-l compar cu un proces de exterminare in masa, un proces mascat, finantat chiar de victime, adica de noi, cetatenii contribuabili.

Am tot auzit de cazuri in care examenele la medicina se iau pe bani. Caci conteaza nota. Treceti pe la avizierul oricarei facultati de medicina, o sa vedeti siruri nesfarsite de note de 10, din loc in loc cate un 9 si izolat cate o nota de 7. Teoretic, doar teoretic, acesti studenti de nota 10 ar trebui sa fie si medici de nota 10. Realitatea ne arata ca nu e asa. Studentii isi iau notele pe bani, studentele pe sex oral si uite asa, mai cumparam niste subiecte pentru rezidentiat si cariera e desavarsita.
Eu nu vreau sa ma pronunt pe procente, dar sustin ca majoritatea celor ce ajung medici o fac in primul rand pentru bani. Nu exclud nici ca, izolat, sa fie si suflete filantropice; imi aduc aminte de un mare medic ce opera gratis copii (Pesamosca), medic ce nu era inghitit de colegii de breasla, fiind un prost exemplu. Pentru ca nimeni nu "se face medic" pentru a trai sarac. 
Dar mentalitatea sovietic-ceausista a gasit rezolvarea "de smechereala", spaga. De ce sa le dam salarii mari medicilor, cand ei iau spaga? N'asa? Dar de ce statul vrea la nesfarsit sa controleze totul? De ce vrea statul sa dea el salarii? De ce sa nu-si castige medicii salariile in functie de munca lor, ca in cazul demonstrat al stomatologilor? 
O alta intrebare: De ce sistemul de sanatate este din punct de vedere financiar o gaura neagra? Tot bugetul Romaniei pe 2013 daca ar fi alocat sistemului de sanatate, tot nu ar fi bani de ajuns.
Toate intrebarile au un unic raspuns: De la stat se poate fura. In Romania se fura cu legea in mana. Doar la  medicamentele compensate frauda anuala e de miliarde de lei. N-ai cum sa fraudezi un particular. Asa incat, traiasca sistemul de stat.
Cat despre medici, ei se descurca, cu spaga. Pacientii, in schimb, suporta si coplata. Eu nu sunt impotriva coplatii, in ideea ei originara, de a oferi servicii medicale in plus. Dar ca sa am parte de acelasi tratament medical si sa mai si platesc in plus pentru ca nu are statul bani, mi se pare criminal. In momentul actual copalta nu face decat sa mai jecmanesaca cetatenii acestei tari, pentru a finanta aceasta gaura neagra producatoare de miliarde pentru smecherii sistemului de sanatate. 
Reforma in sanatate nu tine de bani. E foarte clar. Reforma tine de functionare, de stabilire a unor reguli si a unor protocoale, ca in cazul unei boli. Iar daca se aduc la nesfarsit argumente financiare, inseamna un singur lucru, ca hotia in sistem este mai mare decat suma alocata prin bugetul de stat sistemului medical.
Cine vrea reforma? Cine vrea reforma trebuie sa ia o decizie pentru a stopa jaful din sistem, o decizie asupra gestionarii banilor; banii sunt gestionati de minister sau de casele judetene de sanatate? Pana nu se rezolva aceasta problema nu se face nimic, doar vorbe, vorbe si iar vorbe. 
In perspectiva unei evolutii sociale (si nu al unui regres), banii trebuie gestionati de casele judetene; ar fi bine sa retinem, casa nationala de sanatate e mai mult o structura de reprezentare. In unele judete vor fi poate  - in functie de oamenii ce vor conduce casele - situatii mai dificile, dar, pe ansamblu si in perspectiva, lucrurile vor merge bine.
Intrebare: Cine va garanta ca nu se va fura la nivel local, asa cum acum se fura acum la nivel national? 
Raspuns: Justitia.  
Eu am o certitudine cand afirm ca procurorilor sau judecatorilor nu le convine sa se duca cu spaga la medic si, mai mult, sa nici nu aiba o certitudine in ceea ce priveste actul medical.
Daca sistemul medical ar oferi medicilor castigurile banesti dorite, spaga ar disparea in majoritatea cazurilor, ca si cazurile de malpraxis. Cinismul acestui sistem medical se vede in cazurile de malpraxis. In cazuri rarisime medicii sunt condamnati. Starea agravanta a sistemului medical, pentru a ma reintoarce la tema cu care am inceput acest episod, este data de faptul ca au murit oameni cu diagnostice usoare si care au dat si spaga. Deci sistemul e putred pe toate partile. (Si cum ar putea sa fie altfel, cand "Colegiul medicilor" se pronunta asupra cazurilor de malpraxis).

Daca sistemul de sanatate continua asa, vom ajunge la un punct de unde nu ne vom putea intoarce.

Daca guvernul Ponta 2 doreste sa sprijine cetateanul roman, ar trebui sa gaseasca o solutie, accesibila financiar, pentru ca acesta sa se poata trata in spitale din afara Romaniei, ca de exemplu, la celebrul spital vienez AKH. Dar nu pe actualul protocol, care e moarte sigura. Hai sa lasam bataia de joc!

Eu personal sper in onoarea domnului Nicolaescu, care isi va da demisia cat mai repede din fruntea Ministerului Sanatatii. E bine si chiar placut sa stii cand sa faci un pas inapoi.

O noua clasa politica trebuie sa se coaguleze, o clasa a competentilor, nu a infractorilor, ca expresie a unei miscari sociale reformatoare, care sa poata imbranci, la nevoie, Romania spre progres.




PS
L-am cunoscut personal atat pe Pesamosca, dar si pe cativa dintre medicii din zona lui de activitate. Cand spun ca nu a fost inghitit de colegii de breasla stiu ce spun. Discordia statea in spaga.
Eu lupt impotriva spagii, dar exista un dar. Nu poti sa-i dai tu, stat, unui medic 1500 de lei salariu si sa crezi ca ai facut o mare smecherie. Eu consider ca un salariu net de 1500 de lei/luna pentru un medic e o bataie de joc. Si cam la fel lucreaza si medicii, dupa cum sunt platiti.
 
PS 2 (1 martie 2013)

Profesorul universitar de la Facultatea de Medicină a Universităţii Transilvania din Braşov Lazăr Onisâi, arestat preventiv în 11 februarie pentru luare de mită, a fost denunţat, până în prezent, de 19 studenţi care au spus că au oferit profesorului sume între 300 şi 500 de euro să treacă examenele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...